Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 14 Mart 2018

Esenler’de öğrenciler Erbakan hocayı anlattı

Eski başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Esenler Belediyesi’nin düzenlediği panelde Esenlerli öğrenciler tarafından anıldı. “Dava Adamı” Erbakan’ı Esenlerli öğrenciler anlattı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü, Esenler İlçe Müdürlüğü ile birlikte, eski başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı vefatının 7. yılında Esenler’de andı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen programda Esenlerli öğrenciler, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı anlattı. İstanbul Ticaret Odası Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin katıldığı program, Erbakan’ın hayatını anlatan belgesel gösterimiyle başladı. Moderatörlüğünü GENAR Başkanı İhsan Aktaş’ın yaptığı panelde öğrenciler, “Vefatının 7. Yılında Prof. Dr. Necmettin Erbakan” konu başlıklı sunumlar yaptılar.

GÜNÜMÜZ TÜRKİYE’SİNİN TEMELİNİ O ATTI

Türk milletinin kendine güvenmesi ve bir misyon olarak tekrar büyüme ideali oluşturması noktasında Erbakan’ın önemli bir rolü olduğundan bahseden GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Erbakan’ın milletine, imanına ve tarihine güvendiğini söyleyerek, “Bugünkü Türkiye’nin oluşturulmasının temelini Erbakan atmıştır” dedi.

GÜMÜŞ MOTOR VE DEVRİM ARABASI ÜLKEMİZE HEDİYEDİR

Programda ilk sunumu gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Abdülkadir Kaçan, “Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Bilimsel Yönü” başlıklı konuşmasında ilk yerli otomobili üretecek olan Gümüş Motor firmasını kurarak ilk yerli motoru üreten ismin Erbakan olduğunu hatırlattı. 1955’te kısıtlı sermayeye, yapısal yetersizliklere ve nitelikli işgücünün yokluğuna rağmen Gümüş Motor üretiminin başladığını aktaran Kaçan şöyle konuştu:

“Gümüş Motor, bu ülkenin sanayileşmesinde büyük bir hamledir. Memleket ve millet sevdalısı 200’ün üzerinde insan bir araya gelerek 6 milyon liralık sermayeyle bir şirket kurmuştur. Bu sermayeyle kurulan makine imalât fabrikası o zaman için memleketin en büyük kuruluşlarındandır. Bu fabrikada üretilen motorların yüzde 95’i fabrikanın içerisinde imal edilerek montajı yapılmıştır. Kurulduktan 4 yıl sonra motorları seri halde imal edebilecek teknolojik yeterliğe erişmiştir. Ülkemizin motor geliştirme kabiliyeti açısından çok büyük bir öneme sahip olan bu girişimi malum nedenlerden ilgisizliğe terk edilmiştir. Bir ulusun tam bağımsız olarak yaşayabilmesi için ulusal bağımsızlığın yanında ekonomik bağımsızlığının da olması gerekir. Ekonomik bağımsızlık da endüstriyle gerçekleşir. Gümüş motor gibi Devrim arabası da Necmettin Erbakan’ın Türkiye’ye verdiği bir hediyedir.”

MANEVİ KALKINMA VE İSLÂMİ ŞUURA ÖNEM VERDİ

“Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Manevi Yönü” başlıklı bir konuşma yapan Yusuf İde, İslâmi eylem ve söylemleriyle yakın siyasi tarihimizde yer edinen Necmettin Erbakan’ın, manevi kalkınma için İslâmi eğitim ve şuurun artmasına önem verdiğini söyleyerek şunları ekledi:

“Erbakan, ‘Maneviyatı olmayan insanlar kendi çıkarları için toplumun çıkarlarını öteler ve hak, helal kavramlarını gözden çıkarır. Bu da toplumun kalkınmasını önler’ diyerek, Müslüman bireyin eğitilmesi gerektiğini ifade eder. Manevi kalkınmayı İslâm ahlakına dayandıran Erbakan, manevi kalkınma ile Müslümanları İslâmi şuura sahip olmaları ve ahlaklı toplumun oluşmasını istemektedir.”

 İKİ MİLLETVEKİLİ SEÇİLECEK KADAR OY ALDI

Türkiye’nin yakın siyasi hayatına damga vuran şahsiyetlerden Erbakan’ı, “Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Siyasi Hayatı ve Görüşü” başlıklı sunumunda ele alan Tolga Tutumlu ise, Erbakan’ın siyasete atıldığı yıllarda yaşadıklarını ve bakanlık, başbakan yardımcılığı ve başbakanlık görevlerini üstlendiğinde yaptığı çalışmaları aktardı. Tutumlu, “Erbakan siyasete girmek için Adalet Partisi’ne müracaat etmiştir. Aday adaylığı Süleyman Demirel tarafından reddedilince, Konya’dan bağımsız aday olarak iki milletvekili seçilecek kadar oy alarak meclise girmiştir” ifadelerini kullandı.

Program sonunda öğrencilere özverili çalışmalarından ve başarılı sunumlarından dolayı teşekkür eden Moderatör Aktaş, öğrencilere hediyelerini takdim etti.

selyus