Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 20 Nisan 2016

İETT Faaliyetine onay

2015 yılı İETT Faaliyet Raporunu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, şehir hayatını kolaylaştıran, çevreye duyarlı lider bir kuruluş olma vizyonuna sahip olduklarını ifade etti.

İETT’nin 5 bin 851 otobüs, 726 hat, 4 milyon 860 bin sefer ve yılda 1.9 milyar yolculuk taşıması ile İstanbul’daki hareketlilikte büyük bir paya sahip olduğunu dile getiren Kahveci, “Avrupa’nın en genç filosu olma özelliğimizi koruyoruz. Bu yıl başkanımızın verdiği sözü de yerine getirerek 1000 otobüs alıyoruz. Yolcularımızdan gelen talepler üzerine gece çalışan hatlar planladık. Gece gündüz yolcularımızı evlerine, işlerine ulaştırıyoruz. Ayrıca Özel halk otobüslerimizde de bu yıl atılımlar gerçekleştirdik. Halk otobüslerimize verdiğimiz destekler sayesinde 374 yeni otobüs alımı yapıldı. Böylece engelli erişimine uygun olmayan otobüsler trafikten peyderpey kaldırılıyor. Özel Halk Otobüslerinde de konfor ve güvenliğe yönelik çalışmalar devam edecek” diye konuştu.

AKILLI DURAKLAR ARTIYOR

İstanbul’daki duraklarla ilgili de bilgi veren Kahveci, son bir yıl içerisinde 199 durağı daha ulaşım ağına eklediklerini ifade ederek durak sayısını 12 bin 246’ya çıkardıklarını söyledi. Kahveci şöyle devam etti: “Akıllı duraklarımızla yolcularımıza anlık bilgilendirme yapıyoruz. Bas-konuş sistemini duraklarımızda yaygınlaştırıyoruz. Yolcularımızla her an iletişim halindeyiz. Şehrimizin turistik ve merkezi bölgelerine ise konsept duraklar yerleştiriyoruz. İstiklal Caddesi’nde de Nostaljik Tramvayımız için caddenin ruhuna uygun, dokusunu bozmayacak ahşap ve nostaljik duraklar yerleştirdik. Bu duraklar güneş enerjisi ile çalışıyor, wifi ve telefon şarjı olanağı sağlıyor. Biletmatik olanağı sunuyor, anlık bilgilendirmeler yapıyor. Duraklarımıza erişim mesafemiz ortalama 500 metre. Vatandaşlarımız kolaylıkla duraklarımıza ulaşıyor.”

İETT’nin dünya tarafından takip edilen bir kurum haline geldiğini dile getiren Kahveci, İETT’nin kalite standartlarını belgelendirdiğini ve EFQM Avrupa Mükemmellik Modelini uyguladığını hatırlattı. 2015 Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü’nü de aldıklarını hatırlatan Kahveci, bu yıl Avrupa’da da büyük ödülü almak için çalışmalarına başladıklarını ve 12 kalite belgesi ve uluslararası başarılarla bu ödüle çok yakın olduklarını dile getirdi. Kahveci, 1 Ocak 2016 itibariyle Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sistemini kullanmaya başladıklarını ve kurumlarının iş süreçlerini standarda kavuşturarak dijital ortama entegre ettiklerini aktardı. Geçtiğimiz yıl kara kutu projesini uygulamaya başladıklarını dile getiren Kahveci, bu yıl tüm filolarını yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirtti.

MOBİETT

İETT’nin mobil uygulaması olan MOBİETT’in İstanbul sınırlarını aşarak dünyanın farklı yerlerinde de kullanıldığını kaydeden Kahveci konuşmasını şöyle sürdürdü: “MOBİETT 2.3 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bu uygulamayla günde 3.5 milyona yakın sorgu yapılıyor. Uygulamayı tüm dünyanın rahatlıkla kullanabilmesi için 13 yabancı dil desteği sağlandı. MOBİETT’i dünyanın birçok şehrinde kullanılabilecek hale getirdik. Şimdilik New York, Londra, San Francisco ve Berlin’de bu sistemden yararlanabilirsiniz. Bu şehirler artarak yurt içinde ve yurt dışında devam edecek. MOBİETT uluslararası bir marka haline gelecek. MOBİETT’in yeni versiyonunda özellikle görme engelli yolcuların talepleri doğrultusunda bir alarm sistemi geliştirildi. Bir sonraki adımımız ise kişiye özel bilgilendirmeler olacak. Örneğin her gün aynı otobüsü kullanan bir yolcumuza kullandığı otobüsle ilgili güncel bilgileri MOBİETT üzerinden ulaştıracağız.”

Kullanılan İstanbulkart sayısının 20 milyona ulaştığını aktaran Kahveci, engellilere, refakatçilerine, 65 yaş üstü yolculara, gazi ve şehit yakınlarına ücretsiz ulaşım sağladıklarını söyledi. İstanbulkart’a internetten yükleme yapılması projesinin de tamamlandığını dile getiren Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan kaynağımızı verimli kullanmanın en önemli yollarından biri de verdiğimiz eğitimler. İETT bu anlamda bir okul gibi. Özellikle İETT Akademi’de şoförlere simülasyon eşliğinde sürüş eğitimleri vermenin yanı sıra teorik ve pratik eğitimler veriyoruz. Diğer taraftan da psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor ve psikoteknik merkezimizde testler yapıyoruz. Şoför eğitimlerimizde bu yıl bir yeniliğe imza atacağız. Yol Güvenliği ve Şoför Odaklı Sürüş Eğitimi Projesi ile şoförlere kişiye özel eğitim verilecek. Eğitim sonrası şoförler, bir ay boyunca kara kutudan gelen veriler ile izlenecek. Veriler doğrultusunda şoförlerin sürüş haritaları çıkarılacak. Şoförlerimizin iyileştirilmeye açık yönleri belirlenecek ve kişiye özel eğitimlere tabi tutulacaklar. Şoförlerimiz ayrıca işaret dili ve doğru iletişim ve halkla ilişkiler eğitimleri alıyor. Şoför eğitimlerinin yanı sıra diğer çalışanlarımız için uzaktan eğitim, Stratejik yönetim becerileri kazandırmak amacıyla yeni liderler yetiştirdiğimiz İETT Liderlik Akademisi de devam ediyor.”

İETT’NİN ÇEVRECİ MİSYONU

İETT filosunu yenilerken çevreci normları göz önünde bulundurduklarına dikkat çeken Kahveci, “Sürdürülebilir Yeşil Garaj projesini hayata geçirdik. Araçların bakım ve temizliğinde kullanılan yıkama sularını arıtarak tekrar kullanıyoruz” dedi. Kahveci yeni filo ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu miktar yıllık 150 bin ton suyu buluyor. Yenilenebilir Enerji Tesislerinin ilkini Beylikdüzü’nde, ikincisini Kartal’da kurduk. Buralardaki rüzgar tirbünleri çevreye 500 ağaçlık katkı sağlıyor. Tesislerimizin sayısını artıracağız. Güneş enerjisini garajlarımızda kullanmaya başlamıştık. Güneş Panelli Otobüsümüz de seferlerine başladı. Karbondioksit salınımı gerçekleşmiyor ve küresel ısınmaya sebep olmuyor. 2016’da Enerji Yönetim Merkezi kuruyoruz. Bu çalışmalarımızla aldığımız Çevre ve Kurumsal Sorumluluk Katkı Ödülü’ne layık olmaya devam edeceğiz.”

İETT 2015 yılı gider bütçesinin 1 milyar 354 milyon 540 bin 184 TL olarak gerçekleştiğini kaydeden Kahveci Konuşmasını şöyle tamamladı: “Finansal anlamda borçlanma yapılmamıştır. Teknolojik alt yapı yatırımları, otobüs alımları ve diğer yatırımlar için 97 milyon 529 bin 573 TL sermaye gideri harcandı. Dengeli ve güçlü finansal yapı stratejik amacımıza uygun olarak sıkı bütçe politikası uygulamamız ile birlikte giderlerimiz kontrol altına alınmıştır. Cari gider bütçe gerçekleşme oranı ise yüzde 94’tür.”

Konuşmaların ardından İBB Meclisinde İETT 2015 Faaliyet Raporu oylamaya sunuldu. İETT 2015 Faaliyet Raporu yapılan oylama sonucunda 135 kabul oyu, 63 ret oyu ve 1 geçersiz oyla İBB Meclisi tarafından onaylandı.

selyus