Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 29 Ağustos 2015

İETT ile 1940’lı yıllara gidiyoruz

İETT, 2. Dünya Savaşı’nda İstanbul’da toplu taşıma aracı olarak kullanılan Scania Vabis otobüsünü aslına sadık kalarak yeniden üretti. Nostaljik otobüsler serisinin 5’incisi olan ve 1940’larda kamyondan dönüştürülerek hizmet veren otobüs Kurban Bayramı’nda sefere hazırlanıyor.

İETT, 2. Dünya Savaşı’nda İstanbul’da toplu taşıma aracı olarak kullanılan tarihi Scania Vabis, şehir ulaşımının yalnızca raylara bağımlı hareket edebilen tramvaylarla gerçekleştirilemeyeceğini fark eden İETT ‘nin, o dönem daha modern ve daha çok sayıda araçtan oluşan yepyeni ve alternatif bir filo kurmak için kolları sıvamasıyla ortaya çıktı. 2. Dünya Savaşı nedeniyle araç temini konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanan İstanbul’da o şartlar altında hazır otobüs alamayan İETT, 1942 yılında İsveç’ten 15 adet Scania Vabis kamyon satın aldı.

MERAKLI GÖZLER KAMYON OTOBÜSLERDE

Kamyon şasisi üzerine imal edilen ilk otobüs Scania Vabis, İstanbullular tarafından o tarihte merak ve ilgiyle karşılanmış, ilk günlerde hattın Taksim ve Beşiktaş durakları, otobüsü görebilmek için toplanan meraklı kalabalıkla dolmuştu. Önden bakıldığında kamyon kabini görünümünde olan aracın kasasının yerinde, sağ cephesi 2 kapı ve 3 pencereden oluşan yolcu mahalli bulunmaktaydı.

1944’e gelindiğinde modifiye Scania Vabis’lerin sayısı 15’e ulaşırken, araçlar 6 sene çalıştı. Otobüse çevrilen araçlar, 1947-48 yıllarında yine İsveç’ten ithal edilen modern, konforlu modellerin gelmesiyle 1948-49’da hizmet dışı kalmıştı.

Scania Vabis diğer nostaljik otobüsler gibi tarihi yarımada güzergahında seferlerini yapacak. İETT önümüzdeki aylarda nostaljik otobüs serisine devam edecek.

Etiketler:
selyus