Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 16 Ocak 2015

İstanbul yasası farklı olmalı…

Mevcut Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun İstanbul’a dar geldiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, “15 milyonluk İstanbul’un biraz daha farklı bir yasal düzenlemeyle diğer büyükşehirlerden ayrıştırılmasını arzu ediyoruz. Başbakanımız da buna sıcak bakıyor” dedi.

28. Uluslararası Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı’nın açılışına katılan Başkan Kadir Topbaş, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı. Türkiye’de 30 büyükşehir belediyesi olduğunu ve hepsinin aynı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile yönetildiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, şöyle konuştu;

 

“Denizli’nin Malatya’nın, Diyarbakır’ın Büyükşehir Yasası ile İstanbul Büyükşehir yasası aynı. İstanbul için bu yasa dar gelmekte ve yetersiz kalmakta. İstanbul bazı beklentileri dile getirdiğinde diğer büyükşehirler bundan rahatsız olmakta. Onlar da İstanbul’un farklı bir yasayla yönetilmesini arzu etmekteler. Bizim kriterlerimizle onların kriterleri tutmuyor. 15 milyonluk İstanbul’un biraz daha farklı bir yasal düzenlemeyle biraz daha ayrıştırılmasını arzu ettik.”

İstanbul’un Türkiye’yi taşıyan ve ekonomik açıdan dünyanın 127 ülkesinden daha büyük bir şehir olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, “Paris, Londra, New York’ta nasıl yetkiler varsa İstanbul’da bu olmalı. İstanbul bu kentlerle rekabet ediyorsa, yönetimde de farklı bir noktayı ortaya koyması lazım. Özellikle trafiği denetleme yetkilerini de alma gibi İstanbul’a bir başka statü arzu ettiğimizi dile getirdik. Sayın Başbakanımız da buna sıcak bakıyor. Zaten kendileri de bunu düşünüyorlardı. İstanbul’un biraz daha farklı algılanması lazım. İstanbul için istediğimiz yetkiler Diyarbakır’ı, Malatya’yı, Erzurum’u, diğer şehirleri olumsuz etkiliyor. Diğer şehirlere göre yapılan yasa da İstanbul’a ters geliyor. O bakımdan İstanbul’u ayrıştırmak lazım” diye konuştu.

 

 

Etiketler:
selyus