Ana Sayfa ŞEHİR, YEREL YÖNETİMLER 12 Kasım 2016

Kadıköy Belediyesi, Kadıköylülerin parasını Taşyapı’ya verecek!

Çiftehavuzlar semtinde inşa ettiği Four Winds kulelerinin çalışmalarını 5-7-6 yıl engellediği için dava açan Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’ni 130 milyon (trilyon) ödemeye mahkum etti. Kadıköy Belediyesi, kaybettiği dava yüzünden Kadıköylülerin parasını Taşyapı’ya verecek. 

Emrullah Turanlı’nın sahibi olduğu Taşyapı tarafından Çiftehavuzlar semtinde inşa edilen Four Winds kuleleri için Kadıköy Belediyesi, rekor denebilecek bir tazminata mahkum edildi. 

Hürriyet Gazetesi’nden Gülistan Alagöz’ün haberine göre, Taşyapı tarafından Kadıköy Belediyesi’ne açılan tazminat davası sonuçlandı ve belediyenin kendilerine gecikme faizi ile birlikte yaklaşık 130 milyon lira tazminat ödenmesine karar verildi.

TURANLI, “KADIKÖY BELEDİYESİ İŞİMİZİ KASITLI OLARAK ENGELLEDİ”

Söz konusu haber, “Kadıköy’de inşa edilen konut projesi Four Winds ile ilgili örneğine az rastlanır bir karar çıktı” şeklinde verilirken; projenin yapımını gerçekleştiren Emrullah Turanlı’nın açıklamalarına da yer verildi. Açıklamalarında, Kadıköy Belediyesi’ne “İşimi kasıtlı olarak engelledi ve maddi zarar uğradım” gerekçesi ile dava açtığını belirten Turanlı; “Önceki gün 6. Asliye Hukuk Mahkemesi lehimize karar verdi. Kararda, Kadıköy Belediyesi’nin 101 milyon 859 bin lira tazminatı dava tarihinden itibaren işletilecek faizi ile şirkete ödemesine karar verildi” dedi.

TURANLI, “BİZİ 5-6 YIL GECİKTİRDİLER, BENDE DAVA AÇTIM”

Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ise hukuki bir gerekçe, yasal bir dayanak ve mahkeme kararı olmadığı halde belediyenin işin her aşamasında kendilerini engellediğini dile getirdi. Hatta belediyenin inşaatın giriş çıkışlarına kamyonlarını dizerek barikat oluşturduğu, şantiyeye giriş çıkışın engellendiğini, bu mağduriyetin mahkeme tespiti sonrası giderilebilmiş olmasından büyük zarar gördüğüne değinen Turanlı; “Benim işim belediye tarafından gerekçesiz engellenmesi nedeniyle 5-6 yıl gecikti. Bu süreçte inşaat maliyetleri arttı, bankalara faiz ödedim ve zarara girdim. Bu zarar için de dava açtım ve kazandım” açıklamasında bulundu.

KADIKÖY BELEDİYESİ İTİRAZ EDECEK

Mahkeme kararını hukuk dışı olarak yorumlayan ve itiraz edeceklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu; “Yaşadıklarımız tam bir akıl tutulması. Kamuyu baskı altına almaya çalışıyorlar. 100 milyon tazminat ne demek. Tüm projenin maliyeti anca bu kadar eder” ifadelerini kullanarak, şunları söyledi:

HEM O UCUBELERİ YAPACAKLAR, HEM DE ZARARA UĞRADIM DİYECEKLER…

“Hem o ucubeleri yapacaklar, hem de zarara uğradım diyecekler. Bir defa söz konusu projede fazla inşaat var. Proje ihale edildikten sonra tadilat yapıldı ve ayrıcalıklı bir imar kullanıldı. Şirket yasal olarak belediyeye iskan için başvurması gerekirken, bizi es geçip Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gittiler. Bunun için bizim açtığımız dava da sürüyor. İnşaatı engellediler iddiaları da gerçek değil. Engel olunsa o iş bitmezdi. Şirket zarara uğradım diyor ancak, tüm Kadıköylüler bu proje ve yarattığı yoğunluktan şikayetçi. Kadıköylünün zararını kim ödeyecek.”

HUKUKA VE HAKKANİYETE AYKIRI BİR KARAR…

Mahkemece hükmedilen tazminat miktarının, tahkikat aşamasında mahkemece alınan bilirkişi raporlarında belirtilmeyen bir miktar olduğunu belirten Başkan Nuhoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Mahkeme kararı sanki önceden biliniyormuş gibi, daha önce raporlarda belirtilmeyen miktar üzerinden harç yatırılmak suretiyle Taşyapı tarafından davada talep edilen miktar arttırıldı. Söz konusu karar, kaçak inşaatın finansman maliyetini kamuya ve Kadıköy halkına yükleyen, hukuka ve hakkaniyete aykırı bir karardır.”

Kaynak: Hürriyet Gazetesi / Kadiköy Life

selyus