Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 11 Aralık 2017

Sancaktepe’de Kudüs protestosu

ABD Başkanı Donald J. Trump’un Kudüs İsrail’in başkentidir diye açıklama yapmasının ardından Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Sancaktepe’de de protesto edildi.

Sancaktepe Belediyesi ve Sivil Toplum Kuruluşlarının organize ettiği protesto mitingi Sancaktepe Hacı Fatma Fitnat Camisi’nde kılınan cuma namazının ardından başladı. Aralarında AK Parti İstanbul Milletvekili Azmi Ekinci, siyasi partilerin ilçe başkanları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu grup bir araya geldi.

Yoğun kalabalık altında gerçekleşen mitingde Vatandaşlar “Katil İsrail, işbirlikçi ABD”, “Kudüs bizimdir, bizim kalacak”, “Kudüs’e selam, direnişe devam” şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi. Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, “Kudüs Müslümanların onurudur”, “Kudüs Müslümanların şerefidir”, “Kudüs Müslümanların istiklal ve istikbalidir” yazılı dövizler taşıdı.

Kudüs’ün Müslümanların gözbebeği olduğu, Kudüs’ün meselesinin ümmetin meselesi olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Kudüs; Mekke’nin, Medine’nin, Kurtuba’nın, Kahire’nin, Arakan’ın İstanbul’un ve tüm İslam Coğrafyası’nın göz bebeğidir”.

Kudüs; ilk kıblemiz Harem-i Şerif’in nur gibi parladığı kutsal toprağımızdır.

1948 yılından beri, yüzlerce yıllık ‘Büyük İsrail Projesi’ çerçevesinde adım adım işgal altına alınan, İslam’ın ilk kıblesinde dahi Ezan-ı Muhammedî’nin yasaklandığı Kudüs meselesi belli bir kesimin değil; hepimizin, tüm ümmetin meselesidir!

Sayın Cumhurbaşkanı’mızın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs, tüm Müslümanların kırmızı çizgisidir. ABD Başkanı’nın, Kudüs’ü işgalci İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır ve bu karar Müslüman Alemi tarafından kabul edilemez bir durumdur.

ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs’ün kadim karakterine de aykırıdır. Dolayısıyla bu adım, uluslararası hukukla birlikte, tarihi ve sosyal gerçeklerin hiçe sayılması anlamına gelmektedir. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür.

İsrail, 1967’den bu yana, Doğu Kudüs’ü işgal etmektedir ve bugüne kadar da her geçen yıl, bu bölgede Yahudi yerleşimini kanunsuz bir şekilde artırmaktadır. Kudüs, asla İsrail’in bölünmez ve birleşmiş başkenti yapılamaz. ABD’nin bu çabası, bölgedeki sorunların durulmasına değil; önü alınamaz çok daha büyüklerinin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Birleşmiş Milletleri; kendi kararlarının ihlalini engellemeye; İsrail’i, uluslararası hukuka riayet ederek Kudüs’ü başkent yapma hevesinden, Yahudi yerleşimlerini arttırma çabasından vazgeçirmeye ve İlahi dinlerin hassasiyetini göz önünde bulundurmaya davet ediyoruz. İslam ülkelerinin de her türlü uluslararası platformda bunu önlemek için ellerinden gelen gayreti göstermeleri ve İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak Türkiye’nin çabalarına destek vermeleri gerekir.

Türkiye’nin, İnsanlığın silüeti olan Kudüs’ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız. Bu Saçma kararın daha vahim sonuçlara yol açmaması için İslam İşbirliği Teşkilatı, tüm İslam ülkeleri, STK’lar elbirliği ile ortak hareket etmeli, gerekli tepkiler bir an önce ve kararlılıkla gösterilmelidir” denildi.

selyus