Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 9 Mart 2017

Suriyeli kadınların akvaryum heyecanı

Esenler Belediyesi’nin düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katılan Suriyeli kadınlar 15 bin çeşit canlının bulunduğu İBB Akvaryumuna hayran kaldılar.

Esenler Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi(İMPR) ile ortaklaşa bir program düzenledi. Program kapsamında ülkelerindeki iç savaştan Türkiye’ye sığınan 25 Suriyeli kadın, Florya’daki dünyanın en büyük dev tematik akvaryumunu gezdi.

BİR İLKİ YAŞADILAR

Esenler Belediyesi’ne ait otobüslerle, rehberler eşliğinde “Akvaryum”a giden Suriyeli kadınlar, farklı türdeki deniz canlılarını görmenin heyecanını ve mutluluğunu bir arada yaşadılar. 15 bin çeşit canlının bulunduğu akvaryumda kadınlar, 1 kilometrelik gezi parkuruna sahip dev akvaryumu gezdiler ve canlıların özellikleri ile bilinmeyen yönleri hakkında yetkililerden bilgi aldılar.

Her bir alanın temalandırıldığı ve dekoratif unsurlar, interaktif oyunlar ile filmlerle renklendirildiği akvaryuma hayran kalan kadınlar, “Akvaryum”un büyülü dünyasında ilk kez köpek balığı gördüler. Yağmur ormanından geçerken de şaşkınlıklarını gizleyemediler. Kadınlar, çektikleri fotoğraflarla ilk kez deneyimledikleri bu özel anları ölümsüzleştirdiler.

“TÜRKİYE’DE NEFES ALDIK”

4 çocuk annesi 34 yaşındaki Hatice Alo, 5 sene önce Halep’ten Kilis’e gelerek Türkiye’deki yaşantısına başladığını belirterek, “5 sene önce  Halep’te savaş daha yeni başlamıştı. Gaziantep ve İzmir’in ardından İstanbul’a geldik. Bugün hayatımda ilk defa bu kadar balığı bir arada gördüm. Bizimle çok iyi ilgilendiler. Çok iyi ağırladılar. Çok güzel bir dünya kadınlar günü geçirdik. Biz Suriye’de savaşı gördük, Allah hiçbir kadına böyle zorluklar yaşatmasın. Çok şükür Türkiye’de nefes aldık” diye konuştu.

27 yaşındaki Suriyeli Zeynep Raşid ise “4 sene önce biz de Halep’ten Türkiye’ye geldik. Elektriğimiz suyumuz hatta ekmeğimiz bile yoktu. Mecbur Türkiye’ye geldik. Ben de ilk defa bu kadar balığı bir arada gördüm. Hayatımda ilk defa köpek balığı gördüm. Çok mutlu olduk. İnşallah en kısa zamanda Suriye’deki savaş biter. Biz de evimize döner ve yeni bir hayata başlarız” şeklinde konuştu.

selyus