Ana Sayfa YAŞAM 1 Ocak 2014

Azerbaycanlılar Kadıköy’de buluştu

Kadıköy Altıyol’da ki yeni adresine taşınan İstanbul Azerbaycan Türkiye Derneği’nin açılışına Azeriler yoğun ilgi gösterdi.

Azerbaycanlılar Kadıköy’de buluştu

Kadıköy Altıyol’da ki yeni adresine taşınan İstanbul Azerbaycan Türkiye Derneği’nin açılışına Azeriler yoğun ilgi gösterdi.

İstanbul Azerbaycan Türkiye Derneği, Altıyol Mürver çiçeği sokaktaki yeni adresine taşındı. Azerbaycan halkının yoğun ilgi gösterdiği ve dernek binasına sığmadığı açılışa ayrıca önemli isimler katıldı. 28 Aralık Cumartesi günü İstanbul Azerbaycan Türkiye Dernek Başkanı Sefer Karakoyunlu’nun öncülüğünde gerçekleşen açılışa Azerbaycan Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynelov, Azerbaycanlılar Türk Dili Konuşan Halklar Emektaşlık Merkezi Dernek Başkanı İlhan İsmailov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Gaffar Aliyev ve Azerbaycan ile Türk vatandaşları katıldı. Açılışta, İstanbul Azerbaycan Türkiye Dernek Başkanı Sefer Karakoyunlu’ya gösterilen yoğun ilgi ve sevgi özellikle gözden kaçmayan önemli bir ayrıntıydı.

Açılışta bir konuşma yapan İstanbul Azerbaycan Türkiye Dernek Başkanı Sefer Karakoyunlu, “Derneğimizi 2010 yılında faaliyete başlattık. O günden bu yana birçok çalışmayı gerçekleştirdik. Özellikle Türkiye-Azerbaycan arasında var olan dostluk, kardeşlik bağlarını en üst seviyeye taşımak için birçok önemli adımlar attık. Dernek yönetimi olarak bizlerin üzerinde çok büyük görevler olduğunu ve bu görevlerin dostluk ve dayanışmayı sürdürerek en üst seviyeye çıkarmak olduğunu biliyoruz. Bunların yanı sıra bir diğer sorumluluğumuz problemlerimizi kamuoyuna ve tüm dünyaya anlatabilmek” dedi.

Karakoyunlu’dan sonra söz alan Azerbaycan Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu Zeynelov, derneklerin ve vakıfların önemini anlattıktan sonra İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği’nin aktif olarak faaliyet gösterdiğini, Azerbaycan takviminde, Hocalı katliamı, 20 Ocak Katliamı, Nevruz Bayramı, Azerbaycan’ın bağımsızlık günü gibi her özel günü unutmadığını bu özel günlerle ilgili aktiviteler düzenlediğini ve düzenlenen aktivitelere etkin olarak katıldığını bunun için Sefer Karakoyunlu’ya ve dernek üyelerine özellikle teşekkür etmek istediğini söyledi. Zeynelov, Ermeni işgali altındaki Azerbaycan toprağının kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını, derneklerinde bu konuda kamuoyu oluşturabilecek çalışmaları yapacaklarını söyleyerek Azerbaycan’dan getirdiği bir Karabağ el dokuma halısını hatıra olarak derneğin açılış hediyesi olarak verdi.

Zeynelov’dan sonra Azerbaycanlılar Türk Dili Konuşan Halklar Emektaşlık Merkezi Dernek Başkanı İlhan İsmailov kürsüye davet edildi. İsmailov yaptığı konuşmada, “Topraklarımız işgal altındadır. Dünyada Azerbaycan gibi 5 ülkede işgal altında toprağı olan başka bir ülke yoktur dedi. İran’da, Rusya’da Derbent, Gürcistan’da Borçalı, Ermenistan’da Karabağ’ın yanı sıra eski Türk yurdu olan Erivan ve Ermenistan’ın kurulu olduğu topraklar. Bu nedenle Türk Diasporalarının dünyada ve Avrupa ülkelerinde yapacağı çok işleri var” diye konuştu

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Gaffar Aliyev yaptığı konuşmada 21. Yüzyılın Türklerin yüzyılı olduğunu, Türkiye ile Azerbaycan’ın enerji alanında yaptığı işbirliğinin, 2014 yılında açılması beklenen Kars-Bakü-Tiflis demiryolunun ve diğer ortak projelerin harici düşmanları rahatsız ettiğini ve harici düşmanlar medya aracılığı ile bu işbirliği aleyhinde faaliyet gösterdiğini, bizimde kültürel faaliyetlerle, filmlerle, dizilerle, gazete ve yayın organları ile bu bağları güçlendiren çalışmalar yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Burhan Görken – Siyasal Birikim

Etiketler:
selyus