Ana Sayfa YAŞAM 23 Haziran 2016

Başkan Türkmen, “Kadir Gecesi Seccadeni kap, Çamlıca Camii’ne gel’

Televizyon kameralarının karşısına geçen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Tabii bizleri şu anda dinleyenler ve izleyenlere de özellikle duyuru yapmak isterim ki, Kadir Gecesi burada olsunlar. Davetimize teşriflerini bekliyoruz. Ancak gelirken mutlaka seccadelerini kaparak gelsinler. ‘Seccadeni kap, Çamlıca’ya gel’ diyoruz.”

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Cumhuriyet tarihinin en büyüğü olacak Çamlıca Camii’nin inşaatı hakkında HaberTürk kameralarına konuştu. İnşaat çalışmalarının son hızla devam ettiğini belirten Başkan Türkmen, caminin kaba inşaatının sona erdiğini müjdeledikten sonra, Kadir Gecesi’nde bir kereliğine ibadete açılacak olduğunun da altını çizdi.

MİNARELER 107,1 METRE UZUNLUĞUNDA

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisinin inşaatı hakkında bilgi veren Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, 700 metrekare büyüklüğündeki avluda 12 binden fazla Müslümanın ibadet edebileceğini açıkladı. Değişik renklerde mermer sütunların olacağını ve bunların bir kaide üzerine oturmakta olduğunu belirten Külünk, kubbelerin içinde süslemeler yaptıklarını da söyledi. Camiyi 6 minarenin süsleyeceğini hatırlatan Külünk, bu minarelerden ana gövdeye bağlı olanların 107,1 metre uzunluğunda olduğunu da vurguladı.

Çamlıca Tepesi’nin 400 dönümlük bir arazi olduğunu hatırlatan Ergin Külünk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 400 dönümlük bu tepenin tamamı için çok özel ve güzel bir düzenleme çalışması yürüttüğünü söyledi. Projenin birinci adımında caminin etrafındaki alanın yeşillendirilmesinin yanı sıra, park ve bahçelerin yapılması anlamında da girişimlerin olduğunu belirtti. Üsküdar Belediyesi’nin de önemli hamlelerinin olacağından bahseden Külünk, belediye tesislerine kadar olan bölümün düzenleme çalışması yapılacağını, dinlenme tesislerinin, yürüyüş alanlarının bulunacağını söyledi.

Çamlıca Tepesi’ni süsleyecek olan Asrın Mührü Çamlıca Camii’nin inşaatının yanı sıra tepedeki anten kirliliğinin de yok olacağını söyleyen yetkililer, Küçük Çamlıca Tepesi’nde kurulacak yeni binaya tüm antenlerin taşınacağını, bu sayede gerek görüntü gerekse elektromanyetik kirliliğin önüne geçileceğini söylediler.

 “SECCADESİNİ KAPAN GELSİN!

”HaberTürk mikrofonlarına konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, çalışmaların takvime uygun biçimde ilerlediğinden bahsederek, tahminlerden daha önce caminin ibadete açılacağını umut ettiklerini belirtti. Cami henüz bitmese de bir kereliğine ibadete açılacağını vurgulayan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Kadir Gecesi’nde Üsküdar Belediyesi tarafından camiye yakın bir sokakta iftar yemeği verileceğini ve ardından da 12.500 kişinin aynı anda teravih namazı kılacağını açıkladı.

Belediye Başkanı Hilmi Türkmen şunları söyledi: “Hazırlığımız devam ediyor. 15 bin metrekare hasır hazırladık. Vatandaşlarımız namazlarını kılsınlar diye… Seyyar tuvaletler, seyyar abdest alma yerleri hazırlıyoruz. Güzel alanlar oluşturuyoruz. Tabii bizleri şu anda dinleyenler ve izleyenlere de özellikle duyuru yapmak isterim ki, Kadir Gecesi burada olsunlar. Davetimize teşriflerini bekliyoruz. Ancak gelirken mutlaka seccadelerini kaparak gelsinler. ‘Seccadeni kap, Çamlıca’ya gel’ diyoruz.”

selyus