Ana Sayfa YAŞAM 6 Mayıs 2018

Çekmeköy’de ilik bağışında farkındalık oluşturan çalışma

Çekmeköy Kaymakamlığı, Çekmeköy Belediyesi, Türk Kızılayı Çekmeköy Şubesi ve ÇESADER, vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçlayan bir bağış hareketi başlattı. Çekmeköy Madenler Meydanı’na 4-5-6 Mayıs’ta kurulan kan ve kök hücre bağışı çadırlarında bir yandan kan örnekleri alınırken, diğer yandan ilik nakli anlatılıyor.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, vatandaşları ilik/kök hücre nakli konusunda bilinçlendirmek ve gönüllülerden kan örnekleri almak için kurulan ilik ve kan bağışı çadırını ziyaret etti.

Dokulara oksijen taşıyan kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan kemik iliği, yeterli şekilde çalışmadığında vücut sağlıklı çalışmaz ve hastanın hayatı tehlikeye girer. Ölümcül olarak tanımlanan bu hastalığın aslında tedavisi mevcut ve çok basit… Kan bağışı gibi yapılabilen kök hücre/kemik iliği naklinde, bağışçılar nakilden 1,5 saat sonra normal hayatına devam ederken; bir yandan da bir hayat kurtarmış olmanın manevi hazzını yaşıyorlar.

NAKİLDEN KORKULDUĞU İÇİN BAĞIŞ YAPILMIYOR

İlik naklinin kan bağışı gibi yapıldığını bilmeyen çoğu kişi, yanlış bilgi ya da belirsizlikten kök hücre bağışına sıcak bakmıyor. Kemikten ilik alınmasının ameliyatla yapıldığını düşünenler, kök hücre bağışını organ bağışı gibi zannedenler, işlem sırasında çok acı çekileceğini sananlar yüzünden; her yıl, çoğu çocuk çok sayıda hasta, yeterli donör bulunamadığı için hayatını kaybediyor.

PEKİ, KÖK HÜCRE NASIL ALINIYOR?

Gönüllüden 5mm’lik bir tüp kan örneği alınıyor ve bu kan örneği çeşitli testlerden geçirilerek kemik iliği bankasına gönüllü bağışçı olarak kaydediliyor. Kan örneğinin, ilik bekleyen bir hasta ile uyuşması durumunda bağışçı nakil için davet ediliyor; kısa süreli bir ilaç tedavisi sonrası kemik iliğindeki kanı oluşturacak hücrelerin kana geçişi artırılıyor. Daha sonra kan bağışı yapar gibi kemik iliği hücreleri bir makine aracılığı ile kandan toplanıyor. İşleminin bitiminden 1,5 saat sonra bağışçı normal yaşantısına dönüyor. Doktorlar, uzun bir süredir uygulanmakta olan bu yöntemin, bağışçı için hiç bir tehlike taşımadığını belirtse de halk arasında bu yöntemin bu kadar basit olduğu yeteri kadar bilinmiyor.

selyus