Ana Sayfa YAŞAM 10 Aralık 2014

Dünya İnsan Hakları Günü hala kalkmadı mı?

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü 66. yıldönümünde “Daha özgür, daha eşit ve daha müreffeh bir dünya için insan hakları” temennisi ile… Ancak tüm dün

Dünya İnsan Hakları Günü hala kalkmadı mı?

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü 66. yıldönümünde “Daha özgür, daha eşit ve daha müreffeh bir dünya için insan hakları” temennisi ile… Ancak tüm dünyada yaşananları görünce Dünya İnsan Hakları Günü’nün bir anlamı olmadığını görüyoruz!

Tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu hakikati üzerine bina edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 66 yıl önce bugün, 10 Aralık 1948 tarihinde, ilan edilmiştir. Ülkemiz tarafından ilanının hemen ardından 6 Nisan 1949’da onaylanan Beyanname’nin BM Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık tarihi, insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından Beyanname’nin taşıdığı anlam ve önemin dünya kamuoyunca paylaşılması amacıyla, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

Güç ve kudret sahibi diktatörlerin gemlenemez ihtirasları uğruna, sürgünler, soykırımlar ve kitlesel bombardımanlarla her dil ve dinden milyonlarca masum insanın hayatına acımasızca kıyılan 2. Dünya Savaşı gibi felaketlerin bir daha yaşanmaması için oluşan evrensel mutabakatın eseri olan Beyanname, taşıdığı ilke ve değerler ile insanlığın aydınlık yüzünü temsil etmektedir.

Ülkemizde hak arama bilincinin ve haklara saygılı olma şiarının yaygınlaştırılması, hak ve hürriyetlerin dili, dini, ırkı, rengi, düşüncesi, cinsiyeti ne olursa olsun herkes için olduğu gerçeğinin sadece sözü ile değil özü ile kabul edilip yaşatıldığı bir dünyaya ulaşılması temennisiyle tüm insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutlarız.

Etiketler:
selyus