Ana Sayfa YAŞAM 20 Eylül 2014

Eğlence yerleriyle ilgili çok ciddi şikâyetler var

Eğlence yerleriyle ilgili çok ciddi şikâyetler olduğunu belirten Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, gelecekte kentin planla

Eğlence yerleriyle ilgili çok ciddi şikâyetler var

Eğlence yerleriyle ilgili çok ciddi şikâyetler olduğunu belirten Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, gelecekte kentin planlanması sürecinde kullanılmak üzere bilgi alt yapısı oluşturmak amacıyla sözkonusu haritayı hazırladıklarını söyledi.

Çok Hassas Kullanım Alanları ile ilgili Kadıköy’ün haritası çıkarıldı. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer’in de dediği gibi Kadıköy’de, Caferağa Kadife Sokak, Caddebostan İskele Sokak ve Yeldeğirmeni Misak-ı Milli Sokak, yoğun şikayet edilen yerlerin başını çekiyorlar.

Tabi burada şu gerçeği de özellikle vurgulamak lazım. Görevine yaklaşık altı ay önce başlayan Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun şikayeti yoğun olan bu mekanlarla ilgili ekibiyle birlikte hassasiyetle çalışmalarını yürüttüğü görülüyor. Bu tür mekanlara ruhsat veren hatta içkili yerler açılmasını teşvik eden eski belediye başkanıdır. Kadife Sokak’ta bir tane bile bar ve içkili mekan yokken, kısa zamanda alkoliklerin değişmez sokağı oldu. Yine ha keza Kadıköylülerin verdiği vergilerle Caddebostan İskele Sokağa 10’larca milyon tl’ler harcayarak burayı ikinci bir Kadife Sokağı haline getirdi. Sözün özü, Kadıköylüleri 20 yıl klasik söylemlerle uyuşturup, bir çivi çakmadan görevini bırakan eski belediye başkanının bu ve benzeri olumsuz tabloları Başkan Nuhoğlu’nun başını ağırtacak gibi görünüyor. Eski belediye başkanı döneminde verilen içkili mekan sayısı Türkiye rekoru kırdığını da özellikle hatırlatmak isteriz. Yaptığı çalışmalardan da anlaşılacağı üzere Aykurt Nuhoğlu Başkanlığındaki belediyenin yeni yönetimi titiz davranarak vatandaşın huzurunu gözetiyor.

Kadıköy’ün haritası çıkarıldı

Çok Hassas Kullanım Alanları ile ilgili Kadıköy’ün haritası çıkarıldı. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında; Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından uzun süreden bu yana çalışmaları süren “Çok Hassas Kullanım Alanları” analiz paftası hazırlandı. Paftada; sağlık kurumları, yatılı hizmet veren eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakımevleri, yerleşim alanı içindeki sessiz alanlar, “Çok Hassas Kullanım Alanları” olarak tarif ediliyor. Kadıköy’de; içinde hastane, yurt, bakımevi gibi kurum ve kuruluşların bulunduğu 44 hassas kullanım alanı tespit edildi. Bunların 18’i sağlık kuruluşu, 26 tanesi ise yurt binası. Hazırlanan paftaya göre, hassas kullanım alanları içinde kalan yerlerde potansiyel gürültüye neden olacak yeni işletmelerin açılması önlenebilecek.

Eğlence yerleriyle ilgili çok ciddi şikâyetler olduğunu belirten Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, gelecekte kentin planlanması sürecinde kullanılmak üzere bilgi alt yapısı oluşturmak amacıyla sözkonusu haritayı hazırladıklarını söyledi.

Gürültüye 250 metre önlemi

Çok Hassas Kullanım Alanları Analiz paftası Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde görevli çevre mühendisleri tarafından hazırlandı. Paftada söz konusu hassas kullanım alanlarının her biri yaklaşık 250 metre çapında. Şule Sümer, “Bu alan içerisinde mevcut durumda yoğun gürültü şikâyetleri varsa ve gerekiyorsa ileriye dönük olarak gürültü kaynağı oluşturabilecek yeni işyerlerine izin verilemeyebilir” diyerek Çok Hassas Kullanım Alanları analiz paftası ışığında geleceğe yönelik planlama yapılabileceğini, daha sakin bir çevre oluşturabilmek amacıyla belediyenin çevresel gürültü seviyesiyle ilgili geçici veya sürekli sınırlandırma kararları alabileceğini ifade etti.

Buralardan şikâyet çok

Kadıköy’de gürültüden en çok şikâyet gelen bölgeler; Tarihi Kadıköy Çarşısı, Caddebostan İskele Sokak, Yeldeğirmeni Misak-ı Milli ve Recaizade Caddesi, Caferağa Kadife Sokak olarak öne çıkıyor.

Gürültü ölçümleri devam ediyor

Kadıköy ilçe sınırları içinde gürültü durumunu raporlayan ve şikâyetleri değerlendiren gürültü ölçüm ekibi mevcut. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde görev yapan “Gürültü Denetim Ekibi” gürültü potansiyeli yüksek bölgelere veya şikâyetlerin yoğun geldiği yerlere yönelik denetimler yapılıyor. Bu denetimler ani olduğu gibi rutin olarak da gerçekleştirilebiliyor. Ekipte 5 Çevre Mühendisi ile 3 tekniker uzman yer alıyor. Gürültü ve akustik konularında eğitim sertifikalarına da sahip olan bu ekibin elemanları, yönetmelik standartlarında ses ölçümüne yarayan sonometre ölçüm cihazlarıyla gürültü ölçümü yapıyor.

Şikâyetlere eğlence yerlerinden kaynaklanan gürültü, işletme ve işyerlerinden kaynaklanan gürültü neden olurken, havalandırma, soğutma, jeneratör vs. açık hava etkinlikleri de gürültüye neden olan etmenler arasında.

Gündüz Çevresel Gürültü Sınır Değerlerinin yıkım, yapım ve onarım gibi faaliyet türlerine göre; bina çalışmalarında 70, yol çalışmalarında 75 ve diğer gürültü kaynaklarında 70 desibeli aşmaması gerekiyor.
Gündüz gürültü şikâyeti için vatandaşlar 542 50 00, gece gürültü şikâyetleri için 542 50 52’yi arayarak sorunu Kadıköy Belediyesi’ne iletebiliyorlar. Belediye Cuma-Cumartesi geceleri de sabah 04.00’a kadar denetim yapıyor.

Kaynak: Mustafa Sürmeli / GK

Etiketler:
selyus