Ana Sayfa YAŞAM 25 Ocak 2015

Hamsiyi yiyen horona daldı

Ümraniye’de bu yıl 2’ncisi düzenlenen “Hamsi ve Horon Festivali” renkli görüntüler oluşturdu. Festivale AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Başkan Adayı Dr. Selim Temurci de katıldı.

Ümraniye Belediyesi ve Ümraniye Rizeliler Derneği işbirliğiyle “Hamsi ve Horon Festivali” düzenlendi. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen festival Ümraniye Meydanı’nda gerçekleşti. Festivale eski İstanbul valisi Hüseyin Avni Mutlu, Rize Valisi Ersin Yazıcı, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Başkan Adayı Dr. Selim Temurci, AK Parti Rize Milletvekili Nusret Bayraktar, Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, Ümraniye Kaymakamı Mustafa Çek, Şile Kaymakamı Salih Yüce, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, RİDEF Başkanı Celal Erdoğan, Bambi Garden A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Güner, Ümraniye Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, Ümraniye Rizeliler Dernek Başkanı Necmettin Birinci, Ümraniye’nin sevilen ve sayılan esnaflarından, belediye meclis üyesi Avni Karal, İstanbul Muhtarlar Federasyonu Başkanı Kadir Delibalta, AK Parti İlçe Başkanlarının yanı sıra binlerce vatandaş katıldı.

 

Kemençe ve tulum eşliğinde horonların çekilmesi ve Karadeniz’e özgü halk oyunlarının sergilenmesiyle başlayan festivalin açılış konuşmasını gerçekleştiren Ümraniye Rizeliler Dernek Başkanı Necmettin Birinci; “Ümraniye Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz 1. Hamsi ve Horon Festivaline emeği geçen, başta Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can olmak üzere dernek yönetimimize teşekkür ediyorum. Bu festivalimize katılım gösteren Ümraniyeliler ve İstanbullulara da teşekkür ediyorum. Bu meydanda Anadolu kardeşliğini gösterdik. Yörelerimizin kültürlerini yaşatmak da ayrıca bizi çok mutlu etti. Burada tonlarca hamsiyi hemşerilerimize dağıtmanın da bahtiyarlığını yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN AVNİ MUTLU VATANDAŞLARA HAMSİ DAĞITTI

Vatandaşlara elleriyle hamsi ikramında bulunan Hüseyin Avni Mutlu, Karadeniz’in kültürünün İstanbul’da yansıtıldığı ve yoğun katılımdan dolayı mutlu oldukları belirtti. Mutlu, “Festival çok keyifli, gerek Rizelilerin gerekse İstanbul’da yaşayan bütün Karadenizlilerin yoğun katılımı ile devam ediyor. Ümraniye Rizeliler Derneği’nin ve Ümraniye Belediyemizin bu güzel organizasyonunda coşku büyük hava çok güzel, tam bir hamsi havası horon ile birlikte her şey çok güzel” dedi.

İL BAŞKAN ADAYI TEMURCİ FESTİVALDE

AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve İl Başkan Adayı Dr. Selim Temurci ise yaptığı konuşmada; “‘‘Biz, değerleriyle, kültürel zenginlikleriyle yaşayan bir ülkeyiz. Unutulmamalıdır ki;  kültürel farklılıklarımız, yöresel farklılıklarımız bu ülkenin zenginliğidir. Bizler şanlı bir tarihin, çok özel bir coğrafyanın, fevkalade muhteşem bir doğanın mirasçısı ve emanetçisiyiz. Bu güzel ülkenin her bölgesi ayrı bir değer taşıyor; her bir bölge kendi farklı renkleriyle ülkemizin hem kültürel, hem siyasi hem de ekonomik kalkınmasına ciddi katkı veriyor. Pek tabii bu güzel coğrafyalarımızdan biri de Karadeniz. Doğasıyla, tarihiyle, girişimci çalışkan insanı ile muhteşem güzelliklere sahip Karadenizimizin her yerine buradan selamlarımı gönderiyorum.

 

Karadenizlilerin hem ülkemize, hem İstanbulumuza, hem de özelde Ümraniyemize çok kıymetli katkılarını hep beraber görüyor, Rizeli bir hemşehriniz olarak bundan onur duyuyorum. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çok sık tekrarladığı gibi, “Biz milletimizin hizmetindeyiz.”

 

Karadeniz’de bunun en güzel örneği; Karadeniz Sahil Yolu…

Gündeme gelmesinden projelendirilmesine ve inşaatına kadar tamı tamına 34 hükümet geldi gitti; ama sahil yolu bitirilemedi. Peki, bu 34 hükümetin bitiremediğini neden ve nasıl bitirebildik biliyor musunuz?

Bitirebildik çünkü milletimizi ve devletimizi sözde değil, gerçekten büyük bir sevgiyle seviyoruz. Bizim siyaset anlayışımız, sürekli hizmete, sürekli gelişim ve değişime, sürekli bir biçimde kendini yenilemeye dayanmaktadır. AK Parti İstanbul İl Teşkilatı da taze bir kan ile hizmet bayrağını devralacak ve sürekli değişim ve gelişim anlayışı ile Yeni Türkiye Yolunda millete hizmet etmeye devam edecektir.  Milletimize hizmet yolunda, dualarınızı bekliyor, sizleri hürmet ve muhabbetle selamlıyorum’’ dedi.

RİZE VALİSİDE ÜMRANİYE’DE

Rize Valisi Ersin Yazıcı yaptığı konuşmasında; “Öncelikle bu güzel organizasyonu hazırlayan Ümraniye Rizeliler Derneğine ve burada emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Rizeliler burada hasret kaldıkları hamsiyi tatmak ve horonu oynama fırsatı buldular” dedi. Rize’yi “cennet” diye tanımladıklarını dile getirerek, Türkiye’nin her yerinin “cennetten bir köşe” olduğunu söyleyen Vali Yazıcı, ülkenin birlik ve beraberliği için çaba sarf ettiklerini, birlik beraberlik mayasının en güçlü taraflarından birinin, Karadenizliler olduğunu belirtti. 

HİLMİ TÜRKMEN’DEN BAŞKAN CAN’A TEŞEKKÜR

Daha sonra bir konuşma yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen; “Hamsi denizden uzak en güzel nerede yenir? Derseniz, Ümraniye meydanında deriz. Bu güzel meydanı Ümraniye’mize kazandırdığı için ve inşallah seçimlerden sonra, ayrı bir estetik katacağı için, Hasan Can başkanımıza teşekkür ediyoruz. Rabbim bu güzel milletin, bu gençlerin birlikteliğini daim etsin” dedi.

“RİZELİLER OLARAK BİRARADAYIZ”

Rize Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Erdoğan konuşmasında; “Mavisinin dinginliğini, yeşilinin güzelliğini, Karadeniz’inin hırçın dalgalarının özelliğini kendi karakterinde yaşayan ve onları kendi karakterinde yaşatan Rizeli hemşerilerim;  bugün burada Rizeliler olarak bir aradayız ve bir arada olmamıza vesilen olan çok değerli Ümraniye Belediye Başkanımız Hasan Can ve Ümraniye Rizeliler birliği başkanına bu güzel organizasyon için teşekkür ediyoruz” diye konuştu.  

“MİLLETİMİZİ BİRBİRİNE KENETLEYEN, KARDEŞLİĞİ, MUHABBETİ SAĞLAYAN PROGRAMLAR, ETKİNLİKLER, BİZİM YÜREĞİMİZDE YER BULUYOR”

Festivalde bir konuşma geçekleştiren Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can; “Bugün Ümraniye Meydanında Belediyemiz ve Ümraniye Rizeliler Derneği ile ortaklaşa düzenlediğimiz bu festivale katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Milletimizi birbirine kenetleyen, kardeşliği, muhabbeti sağlayan programlar, etkinlikler, bizim yüreğimizde yer buluyor. Rabbim bu heyecanımızı ve tadımızı eksik etmesin. Aslında hamsi bahane, asıl olan muhabbet ve bu kadar güzel insanla bir arada olmaktır. Derneklerimizin yaptığı bu şekildeki etkinlere hep destek verdik, bundan sonra da destek olmaya devam edeceğiz” dedi. Başkan Hasan Can; “Bu senede Ümraniye Rizeliler Derneğiyle birlikte bu programı icra etmek bizlere nasip oldu. Burada bulunduğunuz meydan 2011 yılında bizim tarafımızdan, bizim dönemimizde yapıldı. Buradaki okul bir başka yere taşınmak suretiyle, hem de buradaki İGDAŞ binası yıkılmak suretiyle meydana dönüştürüldü ve hizmete hazır hale getirildi. Tabi niyetimiz burayı daha da geliştirmek, altına otopark yaparak hem de otopark sorununa çözüm üretmek ve daha güzel daha görünümlü bir meydan haline getirmektir. Allah nasip ederse, 2015 seçiminden sonra artık yaklaşık 1- 2 yılda burası muhteşem bir meydan haline dönüşmüş olacaktır. Ben bu festivalin hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin” dedi.

Festivalde horon tepip şarkı söyleyen Ümraniyeliler, ikram edilen hamsilerden tatmak için saatler öncesinden sıraya girdi. 4 ton hamsinin dağıtıldığı festival renkli görüntülere sahne oldu. 

Protokol konuşmaları ve Hamsi ikramının ardından kaldığı yerden devam eden festival, Karadeniz müziğinin sevilen şarkılarıyla daha da hareketlendi. Karadeniz türküleri festivale katılanları coşturarak, herkese keyifli dakikalar yaşattı. Öte yandan festivalde düzenlenen hamsi yeme yarışması, vatandaşlara keyif dolu dakikalar yaşattı. Kazananlara ise ödülleri takdim edildi.

Fotoğraflar: Mustafa Küçükkapdan

 

 

Etiketler:
selyus