Ana Sayfa YAŞAM 8 Haziran 2014

Kadife Sokak’ta sıkıntı büyük

Uyuşturucu ve uçucu madde kullanılan ve aşırı alkol tüketen gençler Kadife Sokak’ta kavga çıkartmaktan da geri kalmıyorlar. Sarhoş olan gençler, ayrıc

Kadife Sokak’ta sıkıntı çok büyük

Uyuşturucu ile uçucu madde kullanılan ve aşırı alkol tüketen gençler Kadife Sokak’ta kavga çıkartmaktan da geri kalmıyorlar. Sarhoş olan gençler, ayrıca sokaklara ve bina duvar diplerine tuvalet ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Kadıköy’ün ve diğer ilçelerin alkolik gençliği Kadife Sokağa gelerek içip içip gecenin geç saatlerinde olay çıkartmaktan da geri kalmıyorlar. Öte yandan üniversiteli gençliğin uğrak mekânı olan bu sokakta, son dönemlerde, yol boyunca sokakta yaygın biçimde alkol tüketilmesi son dönemde esnaf ve mahalle sakinleri tarafından artan şikâyetlerin konusu oldu. Kadife Sokak ve çevresindeki Hacı Şükrü, Dalga ve Doktor İhsan Ünlüer Sokak da bu tartışmaların odağında.
Bizlerde tartışmanın konusu olan sokaklara giderek, sorunu tüm taraflarıyla konuştuk. Sokakta alkol tüketen gençlere, mahallede ikamet eden sokak sakinlerine ve sokakta işletmeleri bulunan esnafa sorunun nedenleri üzerine birkaç soru yönelttik.
“Sokakta alkol tüketilmeli mi?”, “Yarattığı ve yaratabileceği sorunlar neler?”, “Neden Kadife Sokak?”
Sokakta alkol tüketen gençlerin verdikleri cevaplarda yollar, son yıllarda alkol ürünlerine yapılan zamlara ve kapalı mekânlarda sigara içilmesinin yasaklanmasına çıkıyor.

Sözü onlara bırakıyoruz:

Hüseyin (26): Kadıköy’de ikamet etmekteyim. Haftanın üç, dört günü bu sokağa gelmekteyim. Yani bir nevi müdavimlerindenim.
Kavga pek olmuyor bu sokakta. Bir tek polisin gelmesinden rahatsız olur insanlar. Burada ikamet eden bir birey olarak bu durumdan rahatsızlık duymuyorum. Bunu bir özgürlük olarak görüyorum. İnsanlar biralarını alıp burada rahat rahat içiyorlar. Mekânlara 9.5 TL para vermektense burada daha ucuza aynı keyfi yaşıyorsun ve daha samimi bir ortam var kanımca. Uçucu madde kullanımı ile söylentiler bulunuyor. Ancak uzun zamandır buralara geliyorum ve burada yaşıyorum. Denk gelmedim böyle bir şeye.

Sefa (21): Kurtköy’de yaşıyorum. Öğrenci olduğumuz için maddi durumumuz bara gitmeye elvermiyor. Bundan kaynaklı sokakta oturup içmeyi tercih ediyoruz. Burası hoş ve canlı bir sokak olduğu için buradayız.
Genel anlamda çok bir sıkıntı olmuyor bu sokakta. Ama ara ara alkolü çok alıp tartışanlar, ihtiyaçlarını sokakta giderenler sıkıntı yaratabiliyor. Mahalleli ve civar ile herhangi bir sorun yaşandığına rastlamadım bugüne kadar.
Uçucu madde kullanımını yalan değil çoğu zaman görüyoruz ve bu konuda çok rahatsız oluyoruz açıkçası.

Yiğit (18): Kadıköy’de yaşıyorum. Haftanın beş günü bu sokağa geliyorum.
Burada mekânlardan daha iyi bir ortam var. Sokaklarda herkes samimi ve sokak kültürü var. Bunu sevdiğim için bu sokağa gelmekteyim.
Bazen alkolü fazla tüketen insanlar kavga edebiliyorlar ve huzuru bozuyorlar. Onun dışında herhangi bir şey yaşanmıyor. Mahalleli birçok zaman laf ediyor açıkçası. “Bizim sokağımızı kirletmeyin, bizim sokağımızda içmeyin” gibi şeyler söylüyorlar. Genellikle burada ikamet eden yaşlı insanlar bunu söylüyorlar.
Birkaç kez uçucu madde kullanan kişiler gördüm. Uyuşturucu kullanımı ne kadar yanlış olsa da insanların kendi keyifleri, kendi tercihleri sonuçta. Benim açımdan bir sıkıntı yok tabi. İnsanlar bundan rahatsız olmuyorsa bence bir sıkıntı yok yani.

İbrahim (18): Kadıköy’de yaşıyorum. Haftanın beş, altı günü bu sokağa geliyorum. Mekânlarda bira fi-yatları yüksek olduğu için bu sokakta alkol tüketmeyi tercih ediyorum.
Burada rahat ve güzel bir ortam var. Mahalleli ile sorun yaşıyoruz. Kiliseye girip ihtiyaçlarını giderenler var. Özellikle esnaf çıkıp insanlara bağırıyor. Onun dışında başka bir şey yok.

Esnaf rahatsız

Şimdi de sözü sokakta işletmesi olan ve bu sokakta ikamet edenlere bırakıyoruz. Genel olarak aldığımız yanıtlar işletmecilerin mevcut durumdan ciddi rahatsızlık duyduklarına ve bu konuya yetkililerin bir çözüm bulması gerektiğine işaret ediyor.

Sabri Köseyiğitoğlu (32) – Agopya Meyhanesi İşletmecisi: 10 yıldır bu sokakta işletmecilik yapmaktayım. Sokakta alkol kullanımının olumlu hiçbir yanı bulunmuyor.
Bu sokakta oturanlar, burada ikamet eden kişilerin kapılarının önünde oturuyorlar. Bilinçsizce ve çok fazla alkol tüketiyorlar. Önce oturan insanları, sonra işletmeleri rahatsız edici boyutlara geliyor bu durum. Bütün olan topluluktan değil, ancak çoğundan hatta orantıya vurursak yüzde 70’inin sorun çıkarıcı hareketler yaptığını söyleyebilirim. Bu kişilere bazı durumlarda reaksiyon gösterdiğimiz zamanlar da oldu. Ayrıca uçucu maddelerin kullanıldığından da şüpheleniyorum.
Özellikle Kilise civarında ve işletmemizin bulunduğu sokağın girişinde oluşan bu durumun engellenmesi gereklidir ve kaldırılması bence iyi olur.

Sırma İnce (30) – Vagon Cafe İşletmecisi: Alkol kullanımına karşı değilim ancak bu sokakta alkol kullanımı sapkınlığa uğramış durumda. Bunun nedenleri de gençler gerginler ve deşarj olmak istiyorlar. Bu durumdan da bizler esnaf olarak rahatsızlık duymaktayız.
Sokak kirletiliyor. Çok gürültü yapıyorlar ve ihtiyaçlarını yollarda gideriyorlar. Aralarından sapkınlık yapanlar da oluyor. Birçok esnaf arkadaşımızda bazı zamanlar buradaki kitleye reaksiyon gösterdiği de oluyor. Sokaklarda birebir esrar kullanıldığı görüyoruz da bazen.
Eğer sokağı eğlencenin dışında özellikle Kilise’nin bulunduğu sokak daha fazla kültürel aktivitelere açılırsa bu durum engellenecektir diye düşünüyorum. Belediyenin böyle bir çalışması var mı, onu da bilmiyorum. Bence güvenlik önlemleri de alınmalı çünkü ciddi bir güvenlik sorunu da mevcut.

Mustafa Yahşi (40) – Kadıköy İsis Cafe Bar İşletmecisi: Sokakta alkol kullanımı başlangıçta olumlu gibi gözükmüştü. Hatta etrafta yaşayan kişiler için “burası Bodrum sokaklarına benzedi” tarzında bir fikriyat da gelişti. Ancak sonrasında herkesin özgürlük anlayışının farklı olmasından kaynaklı olarak vaziyet farklı yönlere sapmaya başladı. Bu durum biz işletmeciler ve mahalle sakinlerini rahatsız ediyor.
Kadıköy Belediyesi’nin bir çalışma yaptığını biliyoruz ve yakın zamanda geleceklerini umuyoruz. Biz de bir süre önce önerilerimizi Belediye’ye iletmiştik. Şu an top belediyede.

Erhan İmrak (37) – Cafe O’Clock İşletmecisi: Sokakta, yerlerde alkol kullanılmasından çok rahatsızlık duyuyorum. Burada yaşayan insanlar da çok rahatsız. Ve belli bir saatten sonra durum kontrolden çıkıyor. Örneğin, kavga ve sokakların belirli yerlerine ihtiyaçlarını giderme, çok gürültü ederek, bağırıp çağırarak mahalle sakinlerini rahatsız etmeye dönüşebiliyor bu durum. Çoğu kere biz de sokakta alkol tüketen kişilerle tartışmalar yaşadık. Sokakta ayrıca uçucu madde kullanımı da mevcut ve birkaç kez bizzat şahit olmuşluğum da var.
Bu sorunun tek bir çözümü var. Bu sokağın trafiğe kapatılması ve güvenlik önlemlerinin arttırılarak yerlerde oturarak içilmesi sonlandırılmalıdır bence. Şu haliyle hem ikamet edenler hem biz işletmeciler için burası zor bir sokağa dönüştü.

’Sokak sakinleri olarak şikayetçiyiz’

İnci Hanım (42) – Mahalle Sakini: Doğma büyüme Kadıköylüyüm ve hep Hacı Şükrü Sokak’taki evimde ikamet ettim.
Oturduğum evin sokağında alkol tüketilmesine hiç olumlu bakmıyorum ve bu durumdan ciddi olarak rahatsızım. Bu kişiler için belki özel bir sokak yapılabilir.
Burada çok gürültü yapıyorlar, alkol şişede durduğu gibi durmaz denir ya aynen öyle oluyor. İlerleyen saatlerde gürültü ve taşkınlık yapıyorlar. Şişelerin yarısını içip yarısını yerlere döküyorlar ve şişelerini, artıklarını buraya bırakıyorlar. Her akşam, burada bir sürü kavga gürültüye şahit oluyoruz. Çoğu zaman buradan uyarılar yaptığımız zamanlar da oluyor. Uçucu madde kullanıldığına dair duyumlar da almaktayım.
Burada alkol kullanımı yasaklanmalı bence, hatta cezai yaptırım da olmalı. İnsanlar birebir şikâyette bulunmuyor belki. Ancak sokak sakinleri olarak bu durumdan şikayetçiyiz.

Bilge Bey (29) – Mahalle Sakini: 2 yıldır bu sokakta ikamet ediyorum. Mekânların pahalılığı, masa yasağı, alkol satış saatlerinin erken bitmesi gibi sorunlardan tezahür edildiği gibi algılanıyor. Ancak “90’lı yıllara dayanan ve bu sokağa ait bir kültür var. Mevzu da birinci dereceden bu aslında. Sorunun temelinin ise buradaki barlar ve sokak kültürü motivasyonuyla buraya gelenler ve burada ikamet eden kitlenin bir araya gelmesinden kaynaklanıyor. Durumu ahlaki boyutlarla değerlendirmeyi doğru bulmuyorum.
Burası bence farklı bir forma dönmelidir. Ya bu mekânlar kapatılıp buradaki yirmi, otuz senelik kültür başka bir yere akıtılmalı ya da zaman içinde burada ikamet edenlerin zaman içinde civardan dağılmaları lazım. Meseleyi buradan değerlendiriyorum.

Burası aslında bir tür “özgürlük alanı” da oldu. Burası belki de Türkiye’de çok nadir görünen ve birçok kesimin rahatlıkla zaman geçirdiği bir yer şu an. Buradaki mekânların bu özgürlüğü sağladığını düşünmüyorum. İkinci yönden burası politik konjonktür açısından da bir özgürlük sağlıyor. Son bir yıldır yaşananları düşündüğümüzde sırf bu yüzden bile buraya gelen insanlar olduğunu düşünüyorum.
Son zamanlarda burada birtakım aşırılıklarda bulunanlar da oluyor. Buranın kültürünü bilmeyen ve buraya ait olmayan bir kitlenin de fazlasıyla uğrak mekânı olmaya başladı sokak. Bazen kavga ve karşılıklı şiddete dair durumlar oluyor. Sokağımızda alkol tüketerek zaman geçiren kişilerin buradaki dokuyu tamamladığı bir format var. Buradaki kitle, ikamet edenleri rahatsız edecek davranışlardan kaçınmalıdır. Ayrıca burada alkol tüketen insanları ötelemek, başka bir yere sürüklendirilmesini istemek bir tepkiye yol açabilir. Burada az önce belirttiğim gibi fiziki bir çekişmeden söz edebiliriz. Böyle bir durumda insanlar geçen sene yaptığı gibi bir araya gelerek, karşılıklı tartışarak, forum vs. ile mahalleli ve zaman geçiren insanları bir araya getirme işleri yapılabilir. Ve fiziki önlemler alınabilir. Örneğin, tuvalet ihtiyacını giderecek şeyler. Buradaki temizliğin kitlenin kendisinin halletmesini sağlayan bir takım inisiyatifler oluşturulması teşvik edilebilir.”

Kaynak: Ender Aldanmaz/GK

Etiketler:
selyus