Ana Sayfa YAŞAM 7 Mart 2015

Maltepe’de kadınlar, “kadına şiddeti” konuştu

Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde toplanan kadınlar, kadına yönelik şiddeti masaya yatırdı.

Panelde, şiddetin önlenmesinin yolunun örgütlenmek ve eğitimden geçtiği kaydedildi.

Türkiye’de kadına yönelik artan şiddet olaylarını ele almak üzere Maltepe Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM), “2015’te Türkiye’de Kadın Olmak” konulu bir panel düzenlendi. Panelde kadına yönelik şiddetin eğitimle engelleneceğinin altı çizilerek, yeni Özgecanlar yaşanmaması dileğiyle TSKM’ye bir dilek ağacı dikildi ve panele katılanlar bu ağaç üzerine dileklerini yazdı.

Panel, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Ünver’in, Türk Halk Müziği sanatçısı Taner Özsoy’un bağlaması eşliğinde verdiği türkülerle başladı. Maltepe Belediye Meclis Üyesi Esra Kaya Erdoğan’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele konuşmacı olarak, Doğuş Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sanat Danışmanı Prof. Dr. Nazan Erkmen, antropolog, iletişimci ve CHP PM Üyesi Zeynep Altıok Akatlı, gazeteci ve iletişim danışmanı Ayşe Dural, kadın örgütlerindeki çalışmalarıyla tanınan emekli öğretmen Emine Şenay Göncü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Maltepe Şube Başkanı Oya Çakmakçı ve TSKM çalışanı ve engelli annesi Ayla Erciyes katıldı. Ayrıca toplantıya CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve Celal Dinçer ile muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve davetliler katıldı. Dünyada ve özellikle Türkiye’de kadın olmanın zorluklarından bahsederek panelin açılış konuşmasını yapan Esra Kaya Erdoğan, “Eğitimle beraber ekonomik özgürlük sağlandıkça kadınlar özgürleşecek” dedi.

“KADINA ŞİDDET EĞİTİMLE ENGELLENEBİLİR”

Doğuş Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Sanat Danışmanı Prof. Dr. Nazan Erkmen ise kadınlara uygulanan şiddet ve ayrımcılık konusunda istatistiki bilgiler verip, Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlar için yaptıklarından bahsederek, “Türkiye’de kadın hakları ile ilgili ciddi gelişmeler Cumhuriyet’in kurulmasıyla başlamıştır. 1924’te Eğitim Birliği Kanunu kabul edilerek, kız ve erkek çocukların laik eğitim sisteminde eşit koşullarda eğitim görmesi sağlandı. Daha sonra medeni kanunda ve seçme-seçilme kanununda yapılan değişikliklerle kadınlara yeni haklar tanındı. Kadınlarımız Atatürk’e çok şey borçlu. Bu bakımdan kadına şiddettin eğitimle engellenebileceğini söyleyebiliriz ” diye konuştu. Gazeteci ve iletişim danışmanı Ayşe Dural da, kadın haklarının gelişiminde dergiciliğinin önemine vurgu yaparak, “Kadınca” başta olmak üzere kadınlara yönelik yayın yapan birçok derginin, baskı unsuru olarak çok sayıda demokratik gelişiminin önünü açtığını belirtti.

“HABERLER KORKUTUCU”

Kadın örgütlerindeki çalışmalarıyla tanınan emekli öğretmen Emine Şenay Göncü ise şöyle konuştu: “Bakın sizlerle bir haber paylaşmak istiyorum. İşin asıl korkunç olan tarafı bu. Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bir genç kız, öğretmenleri tarafından hırsızlıkla suçlanınca intihar ediyor. Yine bir kadın öğretmen çıkıp, kızlar mini etek giymesin diyerek taciz timi kurabiliyor. Özetle bu eğitim politikaları, kadına şiddeti engellemeye yetmiyor. Kadınların örgütlenerek, adeta isyan edercesine haklarını almaları gerekiyor. Maltepe’de 39 çocuk gelin varmış, haberimiz yok. Düşünün ki daha nelerden haberimiz yok. Öğretmenlerin bile öğrencilerine tecavüz ettiği, tahrik ve iyi hal indirimi aldığı ve bunu olumlu görüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Mücadele etmemiz gerekiyor.”

“KADINLAR CİDDİ BİÇİMDE ÖRGÜTLENMELİ”

Antropolog, iletişimci ve CHP PM Üyesi Zeynep Altıok Akatlı da bir konuşma yaparak, “Bence kadının siyasette daha fazla söz sahibi olması gerekiyor. Örgütlenmek demek, sadece siyasi olarak örgütlenmek demek de değildir. Kadınların örgütlü mücadelesi her platformda devam etmeli ve güçlendirilmelidir. Eğitimle birlikte kadına yönelik şiddettin önüne geçebiliriz ancak biz eğitimi sadece okullarda görüldüğü şekliyle algılıyoruz. Oysa eğitim hayatın her alanında toplu bir bilinçle yaşanacak kültürel sıçramayı içermelidir. Fırsat eşitliği dediğimiz kavram günümüzde fıtrat eşitsizliğine dönüştü. Siyasetin kullandığı dil giderek kadını daha çok ötekileştiriyor. Türkiye, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 138 ülke arasında 122’nci sırada. Bu da gösteriyor ki daha çok mücadele etmemiz gerekiyor. Kadınlar için bu daha başlangıç, mücadeleye devam diyorum” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Maltepe Şube Başkanı Oya Çakmakçı ve TSKM çalışanı ve engelli annesi Ayla Erciyes’in de bir konuşma yaptığı panelin ardından katılımcılar, dikilen dilek ağacının üzerine, dileklerini yazdı.

Etiketler:
selyus