Ana Sayfa YAŞAM 2 Haziran 2014

Şairler Mahallesi yemyeşil

Şairler Mahallesi, Çayeli’nin öne çıkan mahallelerinden olup, Osmanlı Şairi Recep Yelkenci, Milli Güreşçi Necati Şahinkaya, ünlü Yönetmen Yusuf Kurçenli, Ünlü Hattatçı Selahattin Paralı, tanınmış STK’cı Ali Fuat Albayrak gibi bir çok önemli ismi de yetiştirmiştir.

Şairler Mahallesi bir başka güzel

ÖZEL HABER

İsmiyle özdeşleşen Şairler Mahallesi, bünyesinde aralarında Recep Yelkenci’nin de bulunduğu bir çok ünlü şairi yetiştirmiştir. Yeşilliğiyle insanları büyüleyen Şairler Mahallesi, Şairler Deresi boyunca Çayeli’nden Yanıkdağ Köyü’ne kadar uzanan kalabalık bir mahalledir. Yaklaşık 200 hane ve 1500 nüfusa sahip olan mahalleyi oluşturan 11 sülale vardır. Bu sülalelerin isimleri ise şunlardır: Balcı, Sarıkaya, Yelkenci, Çolak, Şahinkaya, Ozan, Albayrak, Sarıçam, Sargın, Kurtul, Beşikçi, Kurçenli, Sarıahmetoğu, Ömerdayıoğu, Ustalar, Kesepara, Usta, Kıvırcık, Paralı, Saç.

Ekonomisi

Tüccar ve esnaflığa dayalı çaycılık ve sanatkarlık. Ticaret, çaydan ağır basınca, çaylıklar yüzde elli hakla toplatılmak üzere talep edenlere verilmiştir. İlk çay yapan öncüler sayesinde Şairler, çaydan çok önceleri nasibini almış ve hemen hemen çay yapılabilecek her yer çaylık yapılmıştır. Şimdi yan gelir çalışmalarında kivi üretimine geçilmiş iyi neticeler alınmaktadır. Ekonomik değeri ölçüsünde de süratle yeni girişimler olmaktadır. Ayrıca İstanbul ve diğer büyük şehirlerde iş kurmuş, mahallesine bağlı kopmamış aileler de vardır. Ayrıca Türkiye’nin her yerinde faaliyet göstererek cami tezyinatı ve hattatçılık yapan Selahattin Paralı ustanın oğulları, erişilmesi zor kalitede eserler vermekte, sanat değeri çok yüksek işletmelerle büyük takdir toplamaktadırlar. Geçen yıl aşağı mahallede günde 20 ton işleme kapasiteli bir özel çay fabrikası kurulmuş ve faaliyete geçmiştir. Ayrıca son yıllarda arıcılık çalışmaları da artış göstermiştir. Şairler Mahallesi’nin üç çay alım yeri, ikisi kubbeli dört camii, taş köprüsü ve değirmeni vardır.

Kültür-Sanat

Yukarı cami ve Taşköprü sanatsal değeri olan ilk akla gelen eserlerdir. Özenle yeni yapılmış birkaç ev vardır ki bunlar takdire şayandır. Öte yandan Osmanlı Şairi Recep Yelkenci, 1890’lı yıllarda ünü ülkeye yayılan önemli yerel şairlerdendir. Ünlü hattatçı Selahattin Paralı, çocuklarıyla birlikte Karadeniz bölgesi başta olmak üzere Türkiye’de yapılan yeni camilere sanatını uzun yıllar icra emiştir. Mahallenin evladı ünlü yönetmen Yusuf Kurçenli de zaman zaman Rize ve Çayeli kültürünü tanıtan film ve diziler yapmıştır.
Şairler Mahallesi’nin bir takım öncüleri vardır. 1900’lu yılların başında bir çok insanımız Rusya’da işverendi. Ama bunların içinde Zelkif Yelkenci hem iş veren, hem de hemşerilerinin danıştığı bir bilge kişi idi. 1930’lu yıllarda Türkiye’nin sayılı müteahhitleri Mahmut Ozan ve Kardeşleri, 1940’lara doğru Türkiye’nin sayılı müteahhitleri arasına girdiler. Kaynak. Çayeli Vakfı

Mahallenin ünlüleri

Osmanlı Şairi Recep Yelkenci, Osmanlı Dönemi Rusya’nın saygın işadamlarından Zelkif Yelkenci, Türkiye Şampiyonu Milli Güreşçi Necati Şahinkaya, Şairler deresinden Milletvekili Dr. İsmail Safi, ünlü Yönetmen Yusuf Kurçenli, Ünlü Hattatçı Selahattin Paralı, MEB Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Çayeli Vakfı, RİDEF, ÇAYDEF ve Çayeli Derneği Başkanlıkları yapan Ali Fuat Albayrak, Çayeli Spor Kulübü futbolcularından Ali Balcı (Hamzanın Ali) Tekno Form Genel Müdür Yardımcısı İlker Çolak, Nokia Dubai Koordinatörü İbrahim Çolak, Turkcell İzmir Koordinatörü Caner Albayrak.

Etiketler:
selyus