Ana Sayfa YAŞAM 30 Kasım 2016

Suriye’de Halep’te insanlık ölüyor

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz, “Suriye’de Halep’te insanlık ölüyor. İnsanlık katlediliyor ve dünya seyrediyor. Birleşmiş Milletler’in kurmuş olduğu mekanizmanın fiilen Suriye’deki katliamın ortağı.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Avukat Mehmet Cengiz, Suriye’deki mülteciler konusunda açıklama yaptı. Altı yıldır Deniz Feneri Derneği olarak ve topyekün millet olarak Suriyeli vatandaşların bu dramına bir nebze olsun merhem olmaya çalıştıklarını belirten Cengiz, dernek olarak bugüne kadar gıda, giyim ve sağlık malzemelerinden oluşan bine yakın tırı Suriye içerisine ve sınırlardaki yaşamaya çalışan Suriyeli vatandaşlara insani yardım olarak ulaştırdıklarını söyledi.

Artık bu yardımların bir işe yaramadığı noktasına geldiklerini vurgulayan Mehmet Cengiz, “Ben bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi olarak bunu ifade etmek istiyorum. Çünkü Suriye’de Halep’te insanlık ölüyor. İnsanlık katlediliyor ve dünya seyrediyor. Birleşmiş Milletler’in (BM) kurmuş olduğu mekanizma fiilen Suriye’deki katliamın ortağı. Malumunuz Rusya, Güvenlik Konseyi daimi üyesi ve şuan Esad’ın en büyük destekçisi. Bizzat bombardımanları kendi uçaklarıyla yapan o yavrucakları, anneleri, babaları, masum insanları katleden asıl faillerden birisi Rusya’dır. Bugün yapılması gereken özellikle uluslararası mekanizmaları harekete geçirmektir. Birleşmiş Milletler acilen toplantıya davet edilmeli ve Rusya bir şekilde buna razı edilerek Esad ile birlikte yapmış olduğu katliam önlenmelidir” diye konuştu.

“CAN GÜVENLİĞİ SAĞLANIRSA YARDIM GİDEBİLİR”

Suriye’de can güvenliğinin sağlanması halinde yardımların gönderilebileceğini belirten Cengiz, “Yeter ki can güvenliği noktasında cesaret edip oralara kadar gidebilmek. Yani can güvenliği açısından kendisini güvenli olarak görebilen yardım gönüllüleri her noktaya yardım götürebilir. Ancak şunu kabul etmek gerekir ki şu an Halep’in özellikle doğusunda çok ciddi manada bombardımanlar yapılıyor. Tanklardan atışlar, top atışları yapılıyor. Yakın mevzilerde çok ciddi çatışmalar var. Bu çatışma bölgelerinin içerisine can güvenliği açısından yaklaşmak çok da kolay bir şey değil” diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

selyus