Ana Sayfa YAŞAM 3 Temmuz 2015

Temcid-i Şerif Ümraniye’de Can buldu

Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında çalışmalarını sürdüren Ümraniye Belediyesi, geçmişi Osmanlı dönemine dayanan ve unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek olan ‘Temcid Salası’ okutarak vatandaşları sahur sofrasında buluşturdu.

Ümraniye Belediyesi, on bir ayın sultanı Ramazan’ın maneviyatını dolu dolu yaşatmaya devam ediyor. Sahurun başlangıcını haber vermek için Osmanlı zamanında camilerde okunan Temcid-i Şerif’le Ümraniye halkı sahura kalktı. Ümraniye Belediye bahçesinde yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla düzenlenen sahur programında ‘Temcid Salası’ okutuldu. Sahur programına Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce,  Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Tosun, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcıları, Belediye Başkan Yardımcıları, Ümraniye Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Coşkun Bilgin, Belediye Meclis Üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve Ümraniyeliler katıldı. Unutulan gelenekleri yaşatmaya çalışan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, masaları gezerek vatandaşları selamladı. Vatandaşlardan yoğun ilgi gören Başkan Hasan Can, bol bol fotoğraf çektirdi.

Temcid programımız hayırlı olsun diyerek söze başlayan Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, “ Temcid kelimesi Cenab-ı Hakk’a bir övgüdür. Resulullah’a Salat-u selamdır. Bizde Temcid geleneğini bu gece hep beraber yaşamış oluyoruz. Emeği geçen başta Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can olmak üzere tüm ekibinden Allah razı olsun” dedi.

“TOPLUMLAR GELENEKLERİ İLE BİRLİKTE YAŞARLAR”

AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Av. Enver Sedat Çakıroğlu yaptığı konuşmasında, “Temcid programında sizlerle bir arada olduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Toplumlar gelenekleri ile birlikte yaşarlar. Çünkü geleneklerini yeni nesillere taşıyan toplumlar gelişir ve güçlenir. Bu bağlamda Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ı bu güzel ortamı bizlere hazırladığı için teşekkür ediyorum” dedi.

“TEMCİD BİR OSMANLI GELENEĞİDİR”

Sahur programına katılarak vatandaşlarla biraraya gelen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Bu mübarek saatte birbirimize, milletimize, devletimize ve İslam alemi’ndeki mazlumların kurtuluşuna vesile olması adına, Rabbimize dua etmek için bir araya geldik” dedi. ‘Temcid bir Osmanlı geleneğidir’ diyen Başkan Hasan Can, “Ecdadımız yaptığı her şeye inceliğini, zevkini ve Peygamber sevgisini katarak gelenek ve görenekleri geliştirmiş. Bugünde burada düzenlediğimiz program ile Temcid’i icra ediyoruz. Temcid’i birçok insanımız bilmez! Eskiler, Temcid pilavı gibi ısıtıp getirme masaya derler ama temcid sadece o demek değildir. Temcid Ramazan’da sahur vakti geldiği zaman güzel sesli hafızların, müezzinlerin minareden Peygamber Efendimize methiyeler ve naatlar okumasıdır. Temcidler, başka bir anlamda sahurların rengi demektir” dedi.

Temcid’in zaman içerisinde unutulduğunu da dile getiren Başkan Hasan Can, “Bizde iki seneden beri bu geleneği Ümraniye’de kısmen de olsa yaşatmaya çalışıyoruz. Bütün minarelerden değilse bile bir iki camimizin minarelerinden Temcid okutuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Programın sonunda sahneye çıkan Mehmet Kemiksiz, seslendirdiği ilahilerle Ramazan ayının 14. sahurunda katılımcılara “Temcid” ruhunu yaşattı. Daha sonra sabah ezanının okunmasının akabinde Medine, İmam-ı Azam ve İlim Sarayı Camileri’nden Temcid-i Şerif okundu.

Etiketler:
selyus