Ana Sayfa YAŞAM 19 Şubat 2015

Ulu Cami projesine Aykurt Nuhoğlu’ndan açıklama

Bu hükumet bunun için mi seçildi? Kadıköy’de bir yerel yönetim var,  261 bin oy aldık, bize hiçbir şey sorulmuyor.  Eğer her şeye Ankara karar verecekse yerel yönetim neden var?

Geçtiğimiz hafta yeni bir dolgu projesiyle gündeme gelen Kadıköy sahili bu kez de” Ulu Cami” Projesiyle gündemde.  İstanbul İl Müftülüğü,  Kadıköy’de İSKİ’ye ait artıma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana dini tesis yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu.

Bakanlık tarafından Kadıköy Belediye’sine görüş için gönderilen teklif planında daha önce yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak belirlenen yerler de dahil olmak üzere tüm alan plan değişikliğiyle dini tesis olarak yeniden düzenlenmek isteniyor.  Dini tesis,  kütüphane, sergi, konferans salonları biçiminde tasarlanan ve yaklaşık 34.000 m2 lik alana aynı zamanda otopark yapılması da öngörülüyor.

EĞER HER ŞEYE ANKARA KARAR VERECEKSE YEREL YÖNETİM NEDEN VAR?

Projeyi Salı günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yazıyla öğrendiklerini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bakanlık bize görüş soruyor. Söz konusu alan İSKİ’nin rezerv alanı ve hemen yanında bir arıtma tesisi var. Şu an plan yapılan alan ise “biyolojik arıtma tesisi”  yapılması gereken alan ve aynı zamanda dolgu alanı. Geçtiğimiz hafta yaşanan lodosta bir kısım dolgu alanı tahrip olmuştu.  Bu yüzden böyle devasa bir yapılaşma için çok riskli. Daha önce biyolojik arıtma tesisi için ayrılan alana bir başka tesis yapma düşüncesini gerçekten anlamak mümkün değil.

Kurbağlıdere’ye bir yıldır kanalizasyon akıyor, Kadıköy yıllardır bu sorunun çözülmesini bekliyor, onu görmüyorlar; Kadıköy’de 80 bin yaşlı var ve sadece bir tane huzurevi var. Bir huzur evi yeterli değil onu görmüyorlar;  ülkede milyonlarca işsiz var onu görmüyorlar;  kadınlara şiddet uygulanıyor onu görmüyorlar. İşi gücü bıraktılar, AVM yapmakla, inşaat yapmakla uğraşıyorlar. Bu hükumet bunun için mi seçildi? Kadıköy’de bir yerel yönetim var,  261 bin oy aldık, bize hiçbir şey sorulmuyor.  Eğer her şeye Ankara karar verecekse yerel yönetim neden var?

“ULU CAMİ BİZİM HİBE ETTİĞİMİZ YERE YAPILSIN”

Onbir aydır görevdeyim, bize böyle bir ihtiyaç talebi gelmedi.  Kadıköy’de 68 tane o civarda ise 5 tane cami var. Ve Kadıköy’deki tüm dini tesislerin bakım ve onarım belediyemiz tarafından yapılıyor.  Okullar için de aynı durum geçerli, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken işleri biz yapıyoruz. Bütün camilerin bakımıyla titizlikle ilgileniyoruz.

Ayrıca kentsel yenileme nedeniyle Kadıköy’de belediyeye terk edilen on ayrı noktada toplam dörtbin metrekare arsayı cami alanı olarak hibe edeceğiz. Mart ayı belediye meclis gündem maddelerimizden birisi de bu. Bunun yanı sıra Ataşehir’de belediyemize terk edilen 7564 metrekarelik alanı da cami olarak İlçe Müftülüğüne hibe edilecek. Kısaca biz halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda gerekli çalışmaları zaten yapıyoruz.  “Ulu Cami” projesini bizim hibe ettiğimiz arsalardan birine yapsınlar biz de Kadıköy Belediyesi olarak elimizden geleni yapalım.

“CAMİ İHTİYACI VARSA BİZ YAPARIZ”

Kadıköylülerden böyle bir talep gelmediğini ifade eden Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Ben de merak ediyorum. Ankara bu ihtiyacı neye göre, nasıl tespit etti, kime sordu? Kadıköy’ün bir belediyesi var, belediye meclisi var, halkı var. Karar vermesi gereken Kadıköy halkıyla beraber bu yönetim. Yerel yönetimi yok sayarak,  Kadıköylüleri yok sayarak,  bu kararlar nasıl alınabiliyor?  Bu ihtiyacı kim, neye göre belirliyor? Bu, tamamen bir seçim manevrası,  siyasi şov. 

İstanbul’un siluetinin en önemli noktalarından biri olan Kadıköy Sahilinin seçim malzemesi haline getirilmesine izin vermeyeceğiz. Burada bir yerel yönetim var, belediye meclisi var, halk var. Eğer bir ihtiyaç varsa yerel yönetim bunu halkın talepleri doğrultusunda hayata geçirir.   Bu bizim Kadıköylülerle birlikte vereceğimiz bir karar. Buna Ankara karar veremez.

“BUNA İZİN VERMEYİZ”

Kadıköy burnunda yapılması planlanan camiye için buna izin veremeyiz diyen Başkan Aykurt Nuhoğlu, “Kadıköylüleri bu konuda ikna etmek zorundalar. Kadıköylü yurttaşlarımız buna ikna olursa Hazineye ait bir yer göstersinler biz camimizi yaparız.  Ama meselenin bu yöne çekilmesine asla izin vermeyeceğiz.  Tekrar ediyorum bir ihtiyaç durumunda Kadıköy Belediyesi ihtiyacı olan mütedeyyin insanlarımıza cami yapmaya her zaman hazırdır.

Kadıköy’ün birçok ihtiyacı var.  Ankara,  Kadıköy’ün ihtiyaçlarını öğrenmek istiyorsa Kadıköylülere sorabilir. Kadıköy’de böyle bir ihtiyaç varsa biz cami yaparız. En ufak bir endişeleri olmasın. Ama Kadıköy’ün var olan ihtiyaçlarını göz ardı edip cami yapmayı planlamak tamamen siyasi bir manevradır. Bizi inatlaşmayla, siyasi manevrayla seçim propagandası için kullanamazlar. Biz halkımızın inançlarının ve değerlerinin seçim malzemesi olarak kullanılmasını çok çirkin buluyoruz ve Kadıköy’de buna izin vermeyeceğiz.

Etiketler:
selyus