Ana Sayfa YAŞAM 17 Şubat 2016

Ümraniye’de ‘Medyanın Dili ve Terör’ konuşuldu

Ümraniye Belediyesi’nin Başkan Hasan Can’ın öncülüğünde organize ettiği ‘Medyanın Dili ve Terör’ temalı panele ulusal medyanın marka isimleri Ümraniye’de bir araya geldi. Öğlenden önce ve öğlenden sonra olmak üzere 4 ayrı oturumla gerçekleşen panelde konuşan Başkan Can, “Terörle ancak, insanlar arası doğru iletişim ve dil birliği ile mücadele edebiliriz. Milletin sesini duyuracağı mecranın medya olması sebebiyle, bir dil birliğini de ancak buradan sağlarız” dedi.

Ümraniye Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Medyanın Dili ve Terör paneliyle; Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan terörizmin, medya ile ilişkisinin incelenmesini sağladı. 4 oturumla gerçekleşen ve öğlenden önce yapılan birinci oturuma 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek’in moderatörlüğünde; NTV Haber Programının Sunucusu Oğuz Haksever, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler’in katıldı.

İkinci oturum Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program Yapımcısı Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde; Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, A Haber Program Sunucusu Erkan Tan ve Sabah Gazetesi Yazarı Hilâl Kaplan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Öğlenden sonra yapılan üçüncü oturum Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in moderatörlüğünde, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok ve Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur’un katılımıyla gerçekleşti.  

Panel, Kanaltürk, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gemici’nin moderatörlüğünde, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Serdar Arseven, Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç, Sabah Gazetesi Yazarı Fahrettin Altun ve Yenişafak Gazetesi Köşe Yazarı Nedret Ersanel’in katılımıyla gerçekleşen 4. oturumuyla sona erdi.

Panele; Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, AK Parti Ümraniye İlçe Başkanı Enver Sedat Çakıroğlu, AK Parti Ümraniye Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, Ümraniye İlçe Millî Eğitim Müdürü Süleyman Gökçimen, Ümraniye İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin Göllüce, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, mahalle muhtarları, STK temsilcileri, basın mensupları ve birçok vatandaş katıldı.

BİRİNCİ OTURUM

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Medyanın Dili ve Terör paneli, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek’in moderatörlüğünde; NTV Haber Programının Sunucusu Oğuz Haksever, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler’in katılımıyla gerçekleşti.

Ümraniye Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Medyanın Dili ve Terör paneliyle; Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan terörizmin, medya ile ilişkisinin incelenmesini sağladı. Basın dünyasından önemli isimlerin katıldığı panelin ilk oturumu; 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek’in moderatörlüğünde; NTV Haber Programının Sunucusu Oğuz Haksever, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak ve Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler’in katılımıyla gerçekleşti.

“MEDYANIN DİLİ, TERÖRÜN CESARETİNİ KIRMADA ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Panelin açılış konuşmasını yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Tüm dünyanın sorunu olan terörizm, ülkemizin de önemli meselelerinden biri. Bu sebeple bu konuya duyarsız kalmayarak ‘Medyanın Dili ve Terör’ panelini düzenledik. Terörle ancak, insanlar arası doğru iletişim ve dil birliği ile mücadele edebiliriz. Milletin sesini duyuracağı mecranın medya olması sebebiyle, bir dil birliğini de ancak buradan sağlarız” dedi. Millî bir uyanış ve beraberliğin ortak dille sağlanabileceğini söyleyen Başkan Hasan Can, “Medyanın dili, terörün cesaretini kırmada çok büyük önem arz ediyor. Ümit ediyorum ki burada konuşulan konular, panelin amacına uygun olarak ülkemizin bütünlüğünü sağlasın” dedi.

Murat Çiçek, Nuh Albayrak, Oğuz Haksever ve Turgay Güler’in medyanın terörle olan ilişkisini ve alması gereken tavırları ele aldıkları ilk oturum; izleyicilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, gündemin nabzını tutan sorularıyla moderatörlüğünü üstlendiği oturumda, “Terör örgütleri siyasî amaçlar güder ve bu amaçlarının sansasyonel olmasını hedefler. Propagandalarını güçlendirmek ve insanlara ulaşmak isteyen örgütler, medyada yer aldıkça bu hedeflerine yaklaşmış olurlar. Burada bir çelişki ortaya çıkıyor; terörle ilgili haberler verilmeyecek mi? Hayır. Habercilerin işi bu haberleri halka duyurmak, fakat burada hassas bir çizgi var. Haber verilir fakat kullanılan dille; haberin terörizmin işine yaraması engellenebilir. Medyanın dilinin, terörizme alet olmasını engelleyecek bu ince çizginin nasıl oturtulacağını panelimizde konuşacağız” dedi.

NTV Haber Programı Sunucusu Oğuz Haksever, medyanın dilinin yanında vücut dilinden de bahsettiği konuşmasında; görsellerle Türkiye’de terörün ortaya çıktığı yıllar ve o yıllardan itibaren medyanın sergilediği tutumu ve bu tutumun sosyolojik etkilerini değerlendirdi.

“1980’li yılların medyasına baktığımızda habere göre fotoğraf değil, fotoğrafa göre haber yapılan bir dönem yaşadık” diyen Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak; medyada görsellerin öneminden bahsetti. Bilinçsizce yapılan haberlerin; terör örgütünün işine yaradığını dile getiren Nuh Albayrak, “Medya mensubu veya medya yöneticisi, içinden gelen millî duyguları bastırarak kontrollü yayıncılık yapmalı” dedi.

 “Medyanın dili mi, niyeti mi” diyen Güneş Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Turgay Güler, objektiflik ve sansür kavramlarının içinin doldurulması, terörizmin mesajlarının doğru algılanıp yorumlanarak haber yapılması gerektiğini vurguladı.

İKİNCİ OTURUM

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen Medyanın Dili ve Terör panelinin 2. oturumu Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program Yapımcısı Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde; Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, A Haber Program Sunucusu Erkan Tan ve Sabah Gazetesi Yazarı Hilâl Kaplan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Ümraniye Belediyesi gerçekleştirdiği Medyanın Dili ve Terör paneliyle; Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutan terörizmin, medya ile ilişkisinin incelenmesini sağladı. Basın dünyasından önemli isimlerin katıldığı panelin 2. oturumu; Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program Yapımcısı Balçiçek İlter’in moderatörlüğünde; Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, A Haber Program Sunucusu Erkan Tan ve Sabah Gazatesi Yazarı Hilâl Kaplan’ın katılımıyla gerçekleşti.

Moderatör, Habertürk Gazetesi Yazarı ve Program Yapımcısı Balçiçek İlter, gazetecilik ve programcılık yaşantısından tecrübe paylaşımlarıyla katılımcıların da eski ve yeni döneme dair fikirlerini ortaya koymasını sağladı. Medyanın dilinin halktan ve devletten etkilendiğini dile getiren İlter; terör mağdurlarının da sesini medyadan duyurduğunu ve medyanın bu dengeyi sağlamak zorunda olduğunu dile getirdi.

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, medya araçlarının terörizme etkisini ele aldığı konuşmasında sosyal medyanın etkilerine de yer verdi. Medyanın yanlış kullanımla kötü sonuçlara yol açabileceğini dile getiren Kapan; gazete, TV gibi kanalların sosyal medya mecralarından daha kontrol edilebilir olduğunu söyledi. Kapan, terörizme karşı sosyal medyanın etkisinin azımsanmaması gerektiğini vurguladı.

Gazete ve TV haberciliğinin kontrol edilmesi noktasında RTÜK kanunlarının ne derece etkili olduğundan bahseden A Haber Program Sunucusu Erkan Tan, terör örgütü eylemlerinin ve eylem mağdurlarının gazete ve TV’lerde çokça yer bulmasını eleştirdi. Erkan Tan, medya mecralarının terörizm konusunda hatalı tavır almasının kanunlarla engellenebileceğini dile getirdi.

Medyanın terör olaylarıyla alakalı tavrını ortaya çıktığı ilk zamanlardan bugüne değerlendiren Sabah Gazetesi Yazarı Hilâl Kaplan da sosyal medyanın terörizme tesiri ve medya mecralarındaki hataların kanunlarla engellenebilirliği konusunda dikkat çekici çıkarımlarda bulundu. Medyayla alakalı kanunların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Kaplan’ın konuşmasının ardından oturum son buldu.

ÜÇÜNCÜ OTURUM

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen “Medyanın Dili ve Terör” adlı panelin 3. Oturumu; Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in moderatörlüğünde, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok ve Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur’un katılımıyla gerçekleşti.

Ümraniye Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün düzenlediği “Medyanın Dili ve Terör” paneli medya mecralarının ilgi odağı oldu. Birçok TV kanalı ve internet sitesinde de yayınlanarak Türkiye gündemine oturan panelin 3. oturumu; Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş’in moderatörlüğünde, Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok ve Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur’un katılımıyla gerçekleşti.

Panelin moderatörü Habertürk TV Genel Müdürü Veyis Ateş, Türkiye’nin içinde bulunduğu durumda medya ve terör ilişkisini konu alan bir panel düzenlenmesinin ihtiyaç olduğunu dile getirdi. “Medya hepimizin kullandığı bir mecra. Sadece zaman geçirmek için dahi yazılı ve görsel basını takip ediyoruz” diyen Ateş; yurt içi ve yurt dışından örneklerle terör faaliyetlerinin medyada yer alış şeklinden bahsetti. Medya diliyle halkın algısının yönetilebileceğini dile getiren Ateş, “Medya dilinin niteliği, kelime değişimleriyle dahi farklılık gösteriyor” dedi.

Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman, “Yönetim ve halkla ilgili her şey medya üzerinden yönetilir” dedi. Medya dilinin terörizmin amaçlarına hizmet etmemesi adına; bilinçli ve dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Akman, terör ve medya ilişkisi düzenlemelerinde kanunların önemine değindi.

Terörün asıl amacının topluma korku vermek olduğunu dile getiren Sabah Gazetesi Yazarı Melih Altınok; eylemlerin toplumda oluşturduğu karmaşanın artması için terörün medyayı kullandığını söyledi. Tarihte ve günümüzde terörizmin ne şekilde değiştiğini anlatan Altınok, milletin terör örgütüne karşı tavrı ve bakışında medyanın tesirinden de bahsetti.

Terörizmin medyayı araç olarak kullanmak isterken, medya mensuplarına düşen görevlerden bahseden Türkiye Gazetesi Yazarı Yıldıray Oğur: “Basın, terörün kötü yüzünün ortaya çıkarılmasını sağlamalıdır. Gazeteler siyasi olarak bir görüşü savunabilir fakat bu ülke hepimizin. Ülkemize zarar verdiğimizi zannetmek aslında kendimize zarar vermemiz demek” dedi.

DÖRDÜNCÜ OTURUM

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye gündemine oturan “Medyanın Dili ve Terör” paneli; Kanaltürk, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gemici’nin moderatörlüğünde, Yeni Akit Gazetesi Yazarı Serdar Arseven, Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç, Sabah Gazetesi Yazarı Fahrettin Altun ve Yenişafak Gazetesi Köşe Yazarı Nedret Ersanel’in katılımıyla gerçekleşen 4 oturumla sona erdi. Medya ve sosyal medya mecralarında sıkça söz edilen panel, vatandaşların da yoğun ilgisiyle karşılandı.

4. oturumun moderatörü; Kanaltürk, Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Gemici; Avrupa ve Türkiye medyasını karşılaştırarak, “Medya terör örgütünün propagandasını asla yapmamalı” dedi.

“İnsanlık tarihi boyunca iyilik ve kötülük daima bir arada bulunmuştur” diyen Yeni Akit Gazetesi Yazarı Serdar Arseven, insanların ve medya mensuplarının bir duruş sahibi olması gerektiğini vurguladı. Arseven, bireysel ve kurumsal olarak sahip olunan bu duruşun medya diline de yansıması gerektiğinden bahsetti.

Star Gazetesi Yazarı Ahmet Kekeç ise; “Terör kendini ifade edemeyişin başka yollara başvurmuş halidir, ülkede insanların kendini ifade edebilmesi adına birçok kanal varken terörizmin olmasına bizler anlam veremiyoruz” dedi. Kekeç; “Terör örgütleri yönlendirici bir güç olmadan yaşayamayan ticarethanelerdir ve medyayı araç olarak kullanırlar” dedi.

Sabah Gazetesi Yazarı Fahrettin Altun, sansasyonun egemen olduğu bir yerde yayıncılığın sorumluluklarının yerine getirilmesinin zor olduğunu söyledi. Birçok medya kurumunun terörizm faaliyetlerini çeşitli nedenlerle kullandığını dile getiren Altun, “Misyoner yayıncılığı ifşa etmenin de yayıncılığın sorumluluklarındandır” dedi.

Yenişafak Gazetesi Köşe Yazarı Nedret Ersanel, yerli ve millî medyanın kendi iç yapılandırmasını değiştirmesi ve geliştirmesi gerektiğini söyledi. Ersanel, “Geçmişten bu yana terörün insanlar üzerinde yaşattığı etkiler konuşuluyor ve ele alınılıyor” diyerek, bu etkilerde medyanın payının ne olduğunu anlattı.

17 Şubat’ta Türkiye gündemini belirleyen “Medyanın Dili ve Terör” paneli; Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın kapanış konuşmasıyla son buldu.

selyus