Ana Sayfa YAŞAM 30 Eylül 2017

Ümraniye’de ağız tadıyla yenecek aşureler hazır

Ümraniye Belediyesinin aşevindeki ustalar, Muharrem Ayı nedeniyle aşure yaptı. Ustalar iyi bir aşurenin nasıl yapılacağının tarifini verirken, aşurenin tadına bakan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “35 mahallemizin 17-18 ayrı yerinde aşureyi ikram ediyoruz” dedi.

Ümraniye Belediyesi, muharrem ayı nedeniyle 60 kazan aşure yaparak İstanbullulara ikram edecek. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, belediyenin Halil İbrahim Sofrası Aşevi’nde ustalarla birlikte aşure yaparak ilk pişirilen aşurenin tadına baktı. İslam dünyasında önemli bir yeri olan muharrem ayının 10’uncu gününde pişirilen aşure için Ümraniye Belediyesi tarafından 16 çeşit malzemeden 60 kazan aşure yapılarak, ay boyunca ilçenin çeşitli noktalarında vatandaşlara ikram edilecek.

İyi bir aşure yapımı için tüm malzemeleri hazırlayan ustalar, önce büyük bir kazanda buğdayı karıştırarak pişirdi. Ardından ise 16 çeşit malzeme sırasıyla kazana aktarılarak aşure pişirildi. Pişirilen aşurenin üzerine Ümraniye Belediyesinin arması ile ay yıldızlı Türk bayrağı işlendi. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, yapılan ilk aşurenin tadına baktı.

60 BİN KİŞİYE AŞURE İKRAM EDİLECEK

Ümraniye Belediye Başkanı Can, “Nuh Peygamberden bu yana gelen bir gelenektir aşure geleneği. İslam tarihi boyunca İslam coğrafyasının birçok bölgesinde uygulanmıştır. Aşure geleneğimizi devam ettiriyoruz, hazırlıyoruz. Meydanlara çıkıyoruz. 35 mahallemizin 17-18 ayrı yerinde aşureyi ikram ediyoruz. 60 kazan yaklaşık 60 bin kişi demek. Ürün güzel olunca, kalite standardı yüksek olunca ortaya güzel bir ürün çıkıyor. Ağız tadıyla yenecek bir aşure çıkıyor. Muharrem ayı, hicri yılbaşı herkese kutlu olsun diyorum. Muharrem ayı mübarek olsun diyorum. Kerbela’da şehit olan Hazreti Hüseyin ve Ehli Beyt’e selatü selam olsun diyorum. İslam dünyası bir daha böyle hüzünlü olaylar yaşamaz diye dua ediyorum. İkram ettiğimiz bu aşureler herkese ağız tadı olsun, afiyet olsun” dedi.

Bosna-Hersek’in Foynitsa kentiyle kardeş şehir olduklarını ve orada da aşure pişirerek ikram edeceklerini söyleyen Başkan Can, “Bizim Bosna’da kardeş şehrimiz var. Burada aşure yapıp dağıttığımız gibi orada da aynı şekilde aşure kazanlarını kaynatıyoruz ve ikram ediyoruz. Geçtiğimiz yıllarda oradaki aşçılara yaptırmıştık. Baktık ki onlar bizim geleneksel aşure tadı ve kıvamını yakalayamıyorlar. Bu sene aşçı gönderiyoruz. 60 kazan burada, bir kazan da orada 61 kazan aşure herkese ağız tadı olsun, afiyet olsun” diye konuştu.

 

selyus