Ana Sayfa YAŞAM 28 Temmuz 2014

Yılmadık, daha da büyüdük

Arzu Akalın, “TÜRGEV, Türkiye’nin gelecek inşası için etkili çalışmalara başlayınca bundan rahatsız olanlar da algı operasyonu başlattı. Bağışçılarımı

Yılmadık, daha da büyüdük

Arzu Akalın, “TÜRGEV, Türkiye’nin gelecek inşası için etkili çalışmalara başlayınca bundan rahatsız olanlar da algı operasyonu başlattı. Bağışçılarımızı ve bize duyulan güveni sarsmak istediler. Yılmadık, daha da büyüdük.”

ÖZEL RÖPORTAJ
Fadime Özkan – Star Gazetesi

17-25 Aralık operasyonları sürerken özellikle bir vakfın adı iddialarda sıkça geçti, geçirildi. O vakıf eğitim alanında hizmet vermek, özellikle de kız öğrencilere yurt imkanı sunmak derdiyle yola çıkmış olan TÜRGEV’di. İstanbul merkezli vakfın Başbakan Erdoğan’ın İstanbul belediye başkanlığı döneminde kurulması, vakfın çalışmalarını önemsemesi ve yönetim kurulunda Başbakan’ın iki çocuğu Bilal Erdoğan ile Esra Albayrak’ın bulunması TÜRGEV’i hızla operasyonun ve iddiaların neredeyse konusu haline getirdi. İddialar hakkındaki gerçekleri ve TÜRGEV’i yönetim kurulu başkanı avukat Arzu Akalın ile konuştuk.

Mart ayından bu yana TÜRGEV yönetim kurulu başkanısınız. Hayırlı olsun öncelikle. TÜRGEV’le ilgili konuşacağız ama önce sizi tanıyalım. Siz kimsiniz?

Klasik bir giriş yapayım: 1973 Almanya doğumluyum. Eğitimimin bir kısmı Almanya’da geçti. Lise üniversite tahsilimi Türkiye’de yaptım. Hukuk okudum. Aslında bile isteye hukuk okudum, haksızlığa maruz kalan birine destek çıkmak istediğim ya da haksızlığa maruz kalan ben isem eğer -geri adım atmayı sevmediğim için sanırım.

Çok haksızlığa uğradınız mı?

Hayatımda haksızlık diye niteleyebileceğim tek şey başörtüsüyle eğitim almamın engellenmesi oldu. Ama bunu hayatımın bütünü açısından da negatif bir sonuca vardırmıyorum çünkü bu engelleme o engeli aşmak için daha çok çalışmayı öğretti. Ama tabi ki keşke olmasaydı. Psikolojik olarak da insanı çok olumsuz etkiliyor.

YASAK OLMASAYDI AKADEMİSYEN OLACAKTIM

Hukuk okumakla TÜRGEV yönetim kurulu başkanı olmak arasındaki zamanda neler yaptınız?

Aslında üniversitede akademik çalışmak istiyordum ama başörtüsü yasağı nedeniyle mümkün olmadı. Ben de avukatlık yaptım, marka ve patent hukuku alanında uzmanlaştım. AK Parti İstanbul İl Başkanlığında 5 yıl kadar siyaset yaptım. TÜRGEV’den önce de bazı sivil toplum kuruluşlarında görev aldım.

TÜRGEV’e gelişiniz?

Önceki yönetim kurulu başkanımız erkekti ve TÜRGEV de özü itibariyle kız öğrencilerin hayatına dokunan bir vakıf olduğu için yönetim kurulu başkanın bir kadın olmasının, yapıda daha çok kadının görev almasının daha uygun olacağı görüşü çıkmış yapılan istişarelerde. Yönetim kurulundan tanıdığım isimler böyle bir teklif getirdiler. Söylendiği anda “evet” dedim “ben hangi sıfatla olursa olsun böyle bir çalışmada yer alırım”.

DEĞİŞİKLİK ZARURETTEN DEĞİL

TÜRGEV yönetim kurulu Mart ayında değişti. Yani 17-25 Aralık operasyonları gerçekleşmiş, vakfın adı bazı iddialar içinde sıkça geçmişti. Yönetim değişikliği bir zaruretten mi oldu yoksa olağan bir süreç miydi?

Kronolojik akışa bakarsanız ben olağanüstü genel kurulla gelmiş oldum. Ama zaten olağan takvime göre de Mayıs’ta yapılacaktı genel kurul. Bu sayede bu iki ay içinde vakfı içeriden tanıma ve vakfı daha ötelere taşımak için kimlerle ne yapılabileceğimi hesaplama, kendi yönetim kurulumu genel kurulumu zenginleştirerek yola koyulma imkanım oldu.
TÜRGEV sonuçta büyük bir tartışmanın ortasında kaldı. Yönetim kadrosunun değiştirilmesinde bu saldırıları savuşturabilecek, tartışmaları sonlandırabilecek bir kadro olmalı gibi bir kaygı da var mıydı?
TÜRGEV’de yanlış işlerin yapıldığına hiç inanmadığım için yönetim kadrosunu oluştururken kendimizi o iddialara göre konumlandırmalıyız, dışarıda yaratılmak istenen algıyı kırmalıyız gibi bir kaygım da hiç olmadı.

18 YAŞINDA BİR VAKIFIZ

Peki. TÜRGEV’in hikayesini özetler misiniz kısaca?

1996 yılında Sayın Başbakanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde onunda teşvikleriyle İSEGEV adıyla kuruluyor TÜRGEV. 2012’de de çalışmalarını sadece İstanbul’la sınırlı tutmak istemiyor, adını değiştiriyor. Bugün itibariyle 9’u İstanbul’da 12 kız öğrenci yurdu var. Diğerleri Bursa, Konya ve Artvin’de. 2 bin beş yüze varan bir kapasitesi var. Ancak yurtlarımız sadece barınma ve yemek ihtiyacı karşılayan mekânlar değil. Gençlerin spor ve sanat yapabileceği imkânların, konferans salonlarının da olduğu birer kompleks. Ancak eğitim faaliyetlerimiz sadece kız öğrencilerle sınırlı değil. İstanbul’da iki ayrı yerde Palet Monsetessori okullarımız var. Montesorri eğitiminde iddialıyız. Önümüzdeki dönemde sayılarını artırmak ve İbn-i Haldun Üniversitesini kurmak istiyoruz.

YURT YOKSA KIZLAR ZORLUK YAŞIYOR

Türkiye’de eğitim alanında eskiden beri faaliyet gösteren çok sayıda vakıf dernek var. TÜRGEV nasıl bir boşluk, ne gibi bir ihtiyaç gördü de kız öğrenciler için yurt açmayı görev bildi?

Eğitim desteğine her dönemde büyük ihtiyaç var ve bu alanda hem teşvikin hem vakıf ve derneklerin artması gerektiğini düşünüyorum. Diğer yandan kız öğrencilerin eğitimde desteğe daha fazla ihtiyacı olduğunu da düşünüyoruz, böyle gözlemliyoruz çünkü. Kendi hayatımdan da biliyorum. Biz iki kardeşiz. Üniversite tercihlerimizi yaparken ailemin ağabeyime başka bana başka refleks geliştirdiğini hatırlıyorum. Bir kız öğrencinin okumak için başka bir şehre gitmesi gerektiğinde ailenin hassasiyeti artıyor. Güven temelli bazı kaygıları oluyor. Bu kaygı bazen kız öğrencinin eğitimini yarıda bırakmasına bazen de kendi şehrinde ama istemediği bir okulda okumasına yol açabiliyor.

Bu tespit, hedefinizi de zaruri olarak büyütüyor o zaman?

TÜRGEV’in hedefleri arasında 81 ilde yurt açmak da var. Her üniversite şehrinde bir kız öğrenci yurdumuz olsun istiyoruz. Sadece TÜRGEV’in değil kendini Türkiye’ye adamış her vakfın yapması gereken çalışma bu.

TÜRGEV BÜYÜDÜ DİYE HEDEF SEÇTİLER

Başbakan Erdoğan TÜRGEV’in iftarında paralel yapının 17 Aralık sürecinde TÜRGEV’in adını özellikle lekelenmek istediğini söyledi ve nedeni de eğitimde rekabete gelememelerine bağladı. Söyler misiniz TÜRGEV ile paralel cemaatin yolu nerde çakıştı?

Kesişme noktasının eğitim olduğunu düşünüyorum. Dershane tartışması olarak başlayan sürecin arkasında gençlerin nasıl eğitileceği var çünkü gençler o ülkenin rotasını belirleyecek insanlar. O gelecek inşasında TÜRGEV’in de var olması, bu konuda çalışmalar yapıyor olması toplumun bazı kesimlerini rahatsız etti. Bu rahatsızlık TÜRGEV operasyonlarının başlatılmasına neden olan husustur. Şöyle düşünüldü muhtemelen: Madem TÜRGEV bu alanda çalışmalarını artırıyor yaygınlaşıyor, bir an önce küçültülmeli hatta TÜRGEV itibarsızlaştırılmalı. Bir vakfı ayakta tutan bağışlardır, yurtlarda kalan öğrencilerdir, güvendir. O yüzden bu hasletleri sarsmak istediler.

SİYASİ ARAÇ YAPMAK İSTEDİLER

Eğitim alanında yıllardır faaliyet gösteren ve öğrenci kapasiteleri TÜRGEV’in kat be kat üstünde olan onlarca belki yüzlerce vakıf dernek vardır muhtemelen. Hepsinin de ayrı bir niyeti hedefi var. Niye onlardan biri değil de 2 bin beş yüz öğrencisi olan TÜRGEV hedef?

Sayın Başbakanımızın TÜRGEV’i desteklendiğini, çalışmalarını önemsediğini söylemesinin bir sonucu olarak görüyorum ben bunu. Ama temel neden, TÜRGEV bir siyaset aracı haline getirilmek istenmekte toplumun bir kesimi ve yine bazı siyasi partiler tarafından. Bu yolla ısrarla ve inatla, Sayın Başbakan’ın yanlış ve hukuksuz işler yaptığı algısı oluşturulmak istenmekte ve TÜRGEV’in temel gayesi olan gençler üzerindeki samimi çalışmaları baltalanmaya çalışılmaktadır.

BAŞBAKAN’IN ÇOCUKLARI HERKES GİBİ ÇALIŞIYOR

Başbakan “TÜRGEV üzerinden bana gelmek istiyorlar” demişti. Başbakan’ın çocuklarının TÜRGEV’de yönetici olmasının da bir sonucu olabilir mi bu?

Aslında bu da bütünün bir parçası. Başbakan’ın TÜRGEV ve TÜRGEV mantığıyla çalışan vakıfları destekliyor olması ama bunu zikrederken TÜRGEV adını anması, ha keza çocuklarının burada TÜRGEV’in diğer çalışanları gibi inanarak çalışıyor olması bu sonucun ortaya çıkmasına sebebiyet verdi.

Başbakan’ın iki çocuğu Bilal Erdoğan ve Esra Albayrak TÜRGEV yönetim kurulunda. Başbakan da destekliyor. Ama Başbakan’ın ve ailesinin TÜRGEV’le ilişkisi nasıl bir ilişkidir?

Yönetim kurulu başkanı olduğum şu dört aylık süre içinde net şekilde müşahede ettim. Şöyle tanımlayabilirim özellikle arkadaşlarımın çalışmalarını. Tıpkı diğer yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım gibi onlar da TÜRGEV’i nasıl daha iyi bir noktaya getirebiliriz, nasıl daha iyi işler yapabiliriz gayreti samimiyeti içindeler. Özetle kendini bu tip işlere adamış kişilerde olması gereken özelliklere sahipler. Vakıfta bunun dışında da farklı bir misyonları pozisyonları yok.

YIPRANMADIK KAPASİTEMİZİ YÜZDE YÜZ ARTIRDIK

Hükümet ile paralel yapı arasında yaşanan ve sizin de bir şekilde ortasında kaldığınız bu siyasi mücadelede sizin pozisyonunuz nedir TÜRGEV olarak? Nasıl bakıyorsunuz bu işe?

TÜRGEV eğitime, özellikle kız öğrencilerin eğitimine bu çok önemli gayeye kendini vakfetmiş bir vakıf. Ve bu vakıf sadece şu an çalışan insanların ömürleriyle sınırlı da değil. Uzun soluklu. Vakıf var olduğu sürece çalışacak. Dönemsel bir faaliyet değil yani. O yüzden TÜRGEV bu tartışmaların ortasında kaldı diye “biz sadece eğitimle ilgileniriz olayın başka yönlerine bakmayız” diye de bir tutumuz yok. Yaşanan olaylarda vakfın merkeze konulmuş olması, vakıfla ilgili hukuksuz yanlış işlerin yapıldığı, bazı insanları iltimas geçildiği şeklinde pompalanan sistematik algı bizi üzüyor ve tutum almaya zorluyor. Keşke böyle olmasaydı diyoruz ama bu maksatlı ve çalışmalarımızı engelleme amacı çok belli bu algı operasyonlarının bizim gayretimizi ortadan kaldırması söz konusu olamaz, bilakis. Biz hukuki zeminde bunun mücadelesini veriyoruz ve bu negatif duruma cevaben 4-5 ay gibi kısıtlı bir sürede yüzde yüz kapasite artırımı yaparak yolumuza devam etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

VERGİ MUAFİYETİ İMTİYAZ DEĞİL HAK EDİŞ

2001’de vergiden muaf olmuş TÜRGEV ve bunu bir tür imtiyaz olarak değerlendirenler var?

Bu bir imtiyaz değil. Yasada tanımlanmış olan koşullar var. O koşulları yerine getiren ve belgelerini sunan her vakıf kamuya yararlı vakıf statüsüne kavuşabilir.

Diyelim ki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden biri çıkıp “onlara verilen vergi muafiyeti bize niye verilmiyor” diye sorarsa cevabınız ne olur?

Bu bence anlamsız bir soru olur. Çünkü bu statü yasada tanımlanan koşulları yerine getirdiğinizde size otomatikman verilen bir statü. Bizim bu statüye geçmiş olmamız onların geçmesine engel değil. Diğer taraftan vergi muafiyeti ilelebet süren bir durum da değil. Yasada tanımlı koşulları kaybettiğinizde muafiyet de kalkar.

BAZI ÖĞRENCİLER BİZİM İÇİN ÖNCELİKLİ, EVET

TÜRGEV’e öğrenci kabul ederken kriteriniz var mı? İmam hatipli olması, dindar olması önceliğiniz midir mesela?

Bir takım önceliklerimiz var şüphesiz ama bu öğrencilerin mutlaka imam hatipli olması, başörtü kullanıyor olması gibi kriterlerimiz yok. Ama bazı öğrencilerin eğitimleri sırasında desteklenmeye daha fazla ihtiyacı var. Maddi durumu sıkıntılı olan, annesi ya da babası olmayan, anne babası ayrı olan öğrencilerimiz önceliğimiz o yüzden. Bursları da ihtiyaç skalasına göre veriyoruz. Ama buradan şöyle bir anlam da çıkmasın. Yurtlarda kalan öğrencilerimiz sadece anne babası ya da maddi gücü olmayan çocuklar değil. Başarılı ve çok başarılı çocuklarımız da var, tam bir mozaik yapı diyebilirim.

ALTIN NESİL YETİŞTİRECEĞİZ

Eğitime gençlere hizmet veren her vakfın derneğin yetiştireceğe nesle dair bir tahayyülü vardır. Siz nasıl bir “altın nesil” hayal ediyorsunuz?

İnşallah bir altın nesil olur elbette. Biz yurtlarımızda kalan öğrencilerimizin manevi değerlerine bağlı, tarih bilincine, vizyona ve özgüvene sahip olmaları istiyoruz. Toplumda bir duruşları olmalı. Türkiye kaygıları sevdaları olmasını, kafalarında bir medeniyet tasavvuru oluşmasını ve dünya ölçeğinde barışçıl sorumlu yapıcı gençler olmalarını istiyoruz.

ŞARTLI BAĞIŞ KABUL EDİLMEZ

Bağış kabul ederken kriteriniz var mı?

sayfamızda bağışla ilgili banka bilgilerimiz var. Bağışçılarımız bazen bizimle hiç kontak kurmadan doğrudan bağış yapabiliyorlar. Veya buraya gelerek bağış yapan bağışçılarımız var. Biz bağış kabulünü şarta bağlamıyoruz ama bağışlayan kişi bir şarta bağlamak isterse, ima ederse öyle bir şey elbette ki kabul edilmez.

Başınıza hiç böyle bir olay geldi mi peki?

Hayır. Bağışçılarımıza haksızlık etmeyelim.
Diyelim ki x kişi vakfa yüklü miktarda bağış yaptı, sonra da diyelim ki bir işinin umduğu hızda gitmemesi dolayısıyla “Başbakanın çocuklarının yönetiminde olduğu vakfa bağış yaptım ama işlerimi hiç kolaylaştırmadılar” dedi…
17 Aralık operasyonlarıyla birlikte üzerimizde oluşturulmak istenen bir algı var. Bu algıyla mücadele için ben dahil hepimiz şunu her yerde söylemek zorunda kalıyoruz: Türgev’e bağış yapıldığında varsa eğer zihinlerde böyle bir şey, bir beklenti, bunun mümkün olmadığını söylüyoruz. Hiç böyle bir vakıa ile karşılaşmadık ama algı operasyonundan sonra söyleme ihtiyacı duyduk.

VAKFI BAŞBAKAN YÖNETMİYOR

Somut iddialara geçmek istiyorum izninizle: TÜRGEV’i Başbakan Erdoğan mı yönetiyor?

Dört aylık yönetim kurulu başkanlığım süresince ben böyle bir şeye hiç şahit olmadım. Her hafta düzenli toplanan bir yönetim kurulumuz var. Vakıfla alakalı ne çalışma yapılacaksa kurulumuzda istişare ediliyor ve hayata geçiriliyor. Bu kadar.

O İHALE BEDELİNİ NİYE ÖDEDİLER O ZAMAN?

Başbakan’ın çocuklarının iş adamlarına vakfa bağış yapmaları için baskı uyguladığı, karşılığında devletteki işlerini kolaylaştırdıkları, bakanlara bürokratlara talimat verdikleri, iş takibi yaptıkları, hatta bazı kişilere milletvekilliği vaat ettikleri de iddia ediliyor?

örnek vermek istiyorum. Bağışçılarımız arasında medyada ismi çok geçen bazı bağışçılarımız var. Deniyor ki TÜRGEV’e bağış yaptıkları için ihale aldılar. Özellikle de üçüncü havalimanı ihalesinden bahsediyorlar. Ben de merak ettim, ihaledeki prosedürleri okudum. İhalelinin tamamen şeffaf yapıldığı, ihaleye dört farklı şirketin katıldığı, kapalı zarftan açık artırmaya geçildiğinde o dört şirketten her birinin yavaş yavaş pazarlık güçleri olmaması sebebiyle geri çekildiklerini açıkladıkları ortada. Ve ihaleyi kazanan şirketler de cumhuriyet tarihinde en yüklü ihale bedelini ödeyen şirketler. TÜRGEV’e bağış yaptılar da ihaleyi aldılar varsayımından gidersek o zaman bu insanların cumhuriyet tarihinin bu en büyük ihale bedelini ödememesi gerekirdi.

Reza Zarrap TÜRGEV’e bağışta bulunmak istedi mi?

Bulundu. Resmi kayıtlarımızda var, rakamı hatırlamıyorum ama astronomik bir rakam değil.

HER VAKIF GİBİ DENETLENİYORUZ

Vakıf İSEGEV iken ve hiç taşınmazı yokken bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede 104 taşınmaz mülke nasıl sahip olduğu da merak konusu?

104 taşınmazımız yok ki. Vakıflar akar mantığıyla çalışır, sürekli bir gelirinin olması gerekir ki vakıf amacına uygun faaliyetlerini sürdürebilsin. Taşınmazının da olması gerekiyor çünkü yurtlar inşa ediyoruz. Bağışlar da akar şeklinde ya da üzerine yurt inşa edilerek değerlendiriliyor. Şu da çok önemli. Sahip olduğumuz gayrimenkuller resmi denetimlerden geçiyor. Hem Maliye Bakanlığı’ndan hem de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden. Her yıl bütün vakıflar gibi biz de paramızın 3’te 2’lik kısmını amacımıza uygun şekilde sarf ettiğimizi belgelendirmek zorundayız. Dolayısıyla zaten öyle keyfi bir tasarruf da söz konusu değil.

HİSTORYA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ İFTİRASI

TÜRGEV Fatih History AVM’ye ortak. Nasıl bir ortaklık bu?

İddialar göre Fatih belediyesinin bize iltimas geçtiği yönünde. Orada olayın seyri şöyle aslında: İki ihale yapmış belediye fakat istediği rakamda alıcı bulmamış. Bunun üzerine SPK tarafından akredite edilmiş iki gayrimenkul değerlendirme şirketine değer tespiti yaptırmış. Rakam belirlenince de üçüncü ihaleye çıkmış. Biz bu ihaleye katıldık, bir başka vakfıyla birlikte. Yüzde 25 bizim yüzde 25 diğer vakfın olacak şekilde. Bizim dışımızda katılan öteki şirketin evrakları eksik olduğu için o usul noktasında devre dışı kalıyor. Bizse kapalı zarfta belediyenin istediğinden daha yüksek teklif veriyor ve Ensar’la birlikte yüzde ellisini alıyoruz. Bir hukukçu olarak da bakıyorum, bu seyirde hukuka aykırı hiçbir şey yok. Ama gazetelerde “Historya şu kadar rakama Türgev’e peşkeş çekildi” diye haber yapılıyor!

SEVDA TEPESİ’YLE ALAKAMIZ YOK

TÜRGEV’e en büyük bağışlardan birini Royal Protocol yapmış yani Suudi Arabistan Kralı. Bu bağış size Sevda Tepesi arazisinin imarının değiştirilmesi karşılığında mı yapıldı? Nedir bu?

İddialara cevap vermek daha doğrusu bir şeyin yokluğunu ispat etmek o kadar zor ki. Şimdi. Böyle bir bağış yapıldı mı TÜRGEV’e, evet yapıldı. Ama imar planında değişiklik yapılması TÜRGEV’in dahliyle, isteğiyle gerçekleşmiş bir şey mi, iddia sahiplerinin ortaya bir şey koyması lazım, koyamıyorlar çünkü yok böyle bir şey. Hakkımızda böyle iddialar dolaşınca ben de araştırdım, Şehircilik Bakanlığı’nın, İBB’nin imar planında değişikliği ilgili kurumların bir mağduriyeti gidermek için ve fakat sınırlı bir imar değişikliği için yaptıkları ve yasal zemin içinde kaldıkları görülüyor. Ama aksini iddia eden, keyfi ve hukuka aykırı diyenin mutlaka dava açması gerekir. Ama ben bu konuda açılmış herhangi bir dava olmadığını da biliyorum.

KAMU KAYBETMİYOR KAZANIYOR

Mevlanakapı Kız Yurdu’nu Fatih Belediyesi’nin bilabedel yapıp vakfa 25 yıllığına tahsis ettiği söyleniyor. Böyle mi?

Belediye mevzuatında belediyelerin sağlık eğitim alanında çalışan kamuya yararlı dernek ve vergi muafiyeti olan vakıflara bu tür katkı yapabileceği, ortak hizmet projeleri yapabileceği tanımlanmış olan bir durum. Bunu bedelli de yapabilirler bedelsiz de. Dolayısıyla Fatih Belediyesi, mevzuatta tanımlanmış olan bir tasarruf yetkisini kullanmış, kendi mekanizmalarını çalıştırarak, belediye meclisinde oylayarak bir karar almış ve uygulamış. Bir belediyenin eğitim gibi bir konuda bir vakıfla işbirliği yapması kınanacak değil takdir edilecek bir konu. Ayrıca şunu da unutmamak lazım. Sözleşme sona erdiğinde belediye arsayı üzerinde yurtla birlikte devralacak. Belediye mülklerinde artış olacak. Bunu eleştirmek yerine desteklemek lazım.

CHP milletvekili Nur Serter, İbni Haldun Üniversitesini inşa edeceğiniz Başakşehir’deki arsanın TÜRGEV’in mal varlıkları arasında neden gösterilmediğini soruyordu. Neden gösterilmiyor?

Şöyle. Orada evet bir projemiz var ve o gayrimenkulün kullandırtılmasıyla alakalı gerekli yasal başvurular yapılmış ve 30 yıllık bir intifa hakkı tesisi için gerekli işlemler yürümektedir. Hazine arazisi üzerinde Vakfımız lehine 30 yıllık bir intifa hakkı tesis edildiğinde bu arsanın mülkiyet hakları TÜRGEV’e geçmiş olmuyor. Aksine 30 yıl sonunda üzerine yapılacak Üniversite binası ile birlikte tüm bina devletin mülkiyetine geçmiş oluyor. Bu konunun özellikle doğru anlaşılması gerek.

İbn-i Haldun nasıl bir üniversite olacak?

Dünya standartlarında olmasını istiyoruz. Ama ihtisas alanı henüz belirlenmedi.

BAŞBAKAN’IN EVLENİN TAVSİYESİ ABİ NASİHATİ

TÜRGEV iftarında Gannuşi’nin “madem kızların eğitimiyle uğraşıyorsunuz, evlilik vakfı da kurun” tavsiyesine Başbakan Erdoğan da “evlilik işini sakın ertelemeyin, çok da seçici olmayın” yorumuyla katıldı. Kızı Sümeyye’ye diyordur diyen de oldu, evlilik yaşının giderek yükselmesine yoran da oldu. Siz ne düşündünüz ki siz de bekârsınız?

Sayın Başbakan bunu söylediğinde ben bunu bir babanın, bir ağabeyin sevdiği bir insana bir nasihati gibi gördüm. Basında eleştirilince de durdum baktım “bende böyle bir hissiyat oluştu mu” diye bekâr bir insan olduğum için. Şöyle düşünüyorum, biz kariyer yapmış hanımlar toplum içinde mağrur geziyoruz ama aslında içten içe anne olma, aile kurma arzumuz var. Eskiden görücü usulü işliyordu, artık insanlar sorumluluk almak istiyor. Ben Sayın Başbakan’ın ya da başka kanaat önderlerinin bu konuları gündeme getirmesini, kariyer yapmış ve bu yaşa kadar evlenmemiş bir kadın olarak çok değerli buluyorum. Hiç de hayatıma müdahale olarak görmüyorum, aksine bu bir kıymet verme halinin tezahürüdür benim için.

TÜRGEV MARKASI PIRIL PIRIL

Marka hukuku uzmanısınız. Sizce TÜRGEV nasıl bir marka? Ve bütün bu iddialar vesaire nedeniyle yıprandı mı bu marka? Ve eğer öyleyse adını değiştirmek gerekir mi?

Markamız da logomuz da gayet başarılı. Logomuz farklı renklerden oluşur ve toplumun farklı kesimlerinden oluştuğunu, herkese açık olduğunu sembolize eder. İsmimizin yıprandığını düşünmüyorum. Anadolu’ya gidip TÜRGEV için çalıştığımızı söylediğimizde, bizim sağlam emin duruşumuzu gördüklerinde insanlar bize, aman eğitim alanında çalışmaya devam edin, biz nasıl yardımcı olabiliriz diye samimiyetle soruyorlar. İsim değişikliği ancak biz kendimize inanmasaydık ya da yanlış bir şey yapsaydık söz konusu olabilirdi. Ama tam tersine.

Son soru: Başbakan’ın çocukları bu vakıfta gönüllü çalışıyor olmasalardı TÜRGEV’in başına bütün bu işler gelir miydi?

Keşke daha farklı cevap verebilseydim ama Sayın Başbakan’ın çocukları burada olmasaydı biz şu an bu hikâyeleri konuşmuyor olacaktık. Ama TÜRGEV hedef alınarak yapılan bu saldırıların gençlerimizin eğitimlerine yönelik gayretlere, dolayısıyla Türkiye’nin geleceğine zarar verdiğini unutmamak, yapılanları da bu gözle değerlendirmek lazım.

Etiketler:
selyus