Ana Sayfa HUKUK 18 Temmuz 2024

1 Mayıs’ta polise tekme yumruk saldıran tutukluların tamamı tahliye edildi

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yasaklama kararına rağmen gösterilere katılarak polislere yönelik saldırılarda bulunan 25 kişi hakkında tahliye kararı verildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kısıtlama tedbirlerine rağmen taşkınlık çıkardıkları ve polislere taş, su damacanası, tekme ve yumruklarla saldırmak suretiyle mukavemet gösterdikleri iddia edilen 25’i tutuklu 30 sanığın yargılanmasına başlandı. 30 sanık hakkında çok sayıda suç işledikleri iddiasıyla açılan davada ilk duruşma gerçekleşti.

25 TUTUKLU HAKKINDA TAHLİYE KARARI

İstanbul Adalet Sarayı 44. Asliye Ceza Mahkemesinin açtığı dava, 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Soruşturmadaki şüphelilerin ifadelerinin alınmasının ardından, 72 gündür tutuklu yargılanan 25 sanık hakkında mahkeme kararını verdi. Mahkeme, tutuklu yargılanan 25 sanığın tahliye edilmesine karar verdi. Öte yandan mahkeme, tutuksuz sanıkların yurt dışı çıkış yasağı tedbirini devamına hükmederek duruşmayı 25 Aralık 2024 tarihine erteledi.

FOTOĞRAF ÇEKEN İZLEYİCİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Ayrıca mahkeme, izleyicilerden bazı kişilerin duruşmaya ara verildiği sırada salonda fotoğraf çektiği ve sosyal medya platformunda paylaştığının belirlendiğini belirterek, fotoğrafı çeken kişilerin tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

1 MAYIS’IN ARDINDAN YAŞANANLAR

1 Mayıs’ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan şüpheliler hakkında gruplar halinde ayrı soruşturmalar başlatıldı. Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma sonunda 29 Mayıs’ta 30 şüpheli hakkında “görevi yaptırmamak için direnme”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “kasten yaralama” ve “kamu malına zarar verme” suçlarından 3 yıl 9’ar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

25 SANIK TUTUKLU YARGILANIYORDU

Soruşturmalardan biri ise 5 Haziran’da tamamlanmış, 25 şüpheli hakkında “görevi yaptırmamak için direnme”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “kasten yaralama” ve “kamu malına zarar verme” suçlarından 3 yıl 8’er aydan 15 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istendi. 30 şüpheliden 25’i ise tutuklu olarak yargılanıyordu.

1 MAYIS’TA NE OLDU?

İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kısıtlama tedbirlerine rağmen taşkınlık çıkardıkları ve polislere taş, su damacanası, tekme ve yumruklarla saldırmak suretiyle mukavemet gösterdikleri iddia edilen şüphelilere yönelik yürütülen soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamesinde dikkat çeken bilgiler yer aldı.

YASAKLAMA KARARI ÇİĞNENDİ

Hazırlanan iddianamede, Fatih Kaymakamlığı’nca alınan yasaklama kararına istinaden İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nce belirtilen yer ve çevresinde olmak üzere kapama ve arama noktaları oluşturularak gerekli tedbirlerin alındığı, buna rağmen söz konusu grupların ve bireysel katılımcıların olay yerine geldiğinin görüldüğü aktarıldı.

POLİSLERE YÖNELİK SALDIRILAR YAPILDI

Yasaklama kararı olmasına rağmen meydanda toplanan kalabalığa dağılmaları konusunda 3’ten fazla kez yüksek sesle uyarı yapılarak dağılmaları amacıyla müdahale edildiği belirtilen iddianamede, şüphelilerin Taksim Meydanı’na çıkmak amacıyla Saraçhane sur önü bölgesinde güvenlik güçlerince oluşturulan hatta taş, flama sopası, su damacanası, tekme ve yumruk ile saldırmak suretiyle dağılmamakta ısrar ettikleri, şüphelilerin fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettikleri, şüphelilerin taş, kaldırım taşı gibi sert cisim atmak, flama sopası, su damacanası ile vurmak, tekmelemek, yumruk atmak, iteklemek suretiyle müşteki polis memurlarını yaraladıkları kaydedildi. Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr

selyus