Birleşmiş Milletler’in adil olmadığını dile getiren Başbakan Binali Yıldırım, “BM ana sözleşmesi’nin yenilenmesine ve günün şartlarına göre daha katılımcı bir hale getirilmesine yönelik çalışmalar artık ipe un sermeden sonuçlandırılmalıdır. Aksi halde günden güne bu sorgulama daha da artacak ve BM’ye olan güven gittikçe aşınmaya devam edecektir.”
AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı ve Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği (ICAPP) ortaklığında düzenlenen, Göç ve Mülteciler Uluslararası Konferansı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, dünya şehri İstanbul’da böylesine insanlığı yakından ilgilendiren bu etkinlikte konukları ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını söyledi.
Başbakan Yıldırım, 22 ülke, 39 siyasi partinin oluşturduğu ICAPP Daimi Komitesi’nin üyelerinden birisinin de AK Parti olduğunu belirterek, ICAPP’ın 2000 yılından bugüne kadar her iki yılda bir değişik ülkede güncel konuları ele aldığını, değerlendirdiğini ve toplantılar yaptığını anlattı.
Bu yılki konferansın konusunun göç ve göçmenler olduğunu kaydeden Yıldırım, toplantının sonunda göç ve mültecilerle ilgili bir deklarasyon, bildirinin yayınlanarak, uluslararası toplumun bu konuya dikkatinin çekileceğini vurguladı.
Toplantıda Avrupa siyasi partileriyle de özel bir gündemde bir araya gelineceğini kaydeden Yıldırım, daha önce kurulması yönünde karar alınan Asya Avrupa Siyasi Forumu’nun temellerini de bugün bu toplantı vesilesiyle atacaklarını bildirdi.
Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Sözlerimizin başında bir teşekkür, AK Parti olarak ICAPP yöneticilerine. Geçtiğimiz eylülde Malezya’da bir toplantı yaptınız. Kualalumpur’da 9. genel kurulumuzu gerçekleştirdiniz. Genel kurulda 35 Asya ülkesinden 87 siyasi parti ve 280 delege bir araya geldi. AK Parti olarak biz de oradaydık. O toplantıda, o genel kurulda bu toplantıyı İstanbul’da yapma kararı aldınız. Bu bizim için önemliydi. Çünkü genel kurul gündeminde 15 Temmuz’da Türkiye’de yaşanan hain darbe girişimi vardı. Kurul sonuçta, genel kurulda onaylanıp, kabul edilen Kualalumpur Bildirgesi’nde, demokrasiye, seçilmiş hükümete yapılan darbe girişimini şiddetle kınayan bir karar aldı.”
DÜNYADA EVİ, BARKI OLMAYAN VATANSIZ 55 MİLYON İNSAN VAR
Yıldırım, AK Parti Dış İlişkiler Başkanlığı ve Asya Ülkeleri Siyasi Partiler Birliği ortaklığında düzenlenen, “Göç ve Mülteciler” Asya Ülkeleri Uluslararası Konferansı’nda yaptığı konuşmada, göç ve göçmenlik sorununun yöresel veya bölgesel bir mesele olmaktan çıktığını, küresel bir konu haline geldiğini vurguladı.
Dünyada evinden barkından olan, vatansız yaşayan 55 milyon insanın bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, “Bu onlarca ülkenin nüfusundan fazladır. Yani memleketsiz, vatansız, kimliksiz göçmenlerin ülkesi, BM içinde en büyük ülkeler arasına ulaşmış bulunuyor. Hal böyleyken bu küresel kanayan yaraya kayıtsız kalmak, aslında Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi göçlerde sadece insanlar ölmüyor, yavaş yavaş insanlık ölüyor.” diye konuştu.
BM, BU MANTIKLA İHTİYAÇLARI KARŞILAMIYOR
Bölgesel anlaşmazlıklar, küresel savaşlar ve karışıklıklar, küresel terörün göçün en önemli nedenini oluşturduğuna dikkati çeken Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Göç, eğer gönüllü olursa, daha iyi bir gelecek için olursa amenna ama göç zorla insanları, can kaygısıyla, mal kaygısıyla yerinden yurdundan etmek amacıyla yapılırsa, o bir insanlık suçudur. Özellikle Suriye’de son 5-6 yıldır yaşadığımız olay, büyük bir insanlık dramıdır. Ne yazık ki uluslararası camia, başta BM olmak üzere gelişmiş ülkeler bu yaşanan drama, bu yaşanan vahşete karşı yapabilecekleri halde, ellerinden geldiği halde yapmıyorlar ve bu vahşete, bu insanlık suçuna bir anlamda kayıtsız kalıyorlar, seyirci kalıyorlar ama unutmayalım ki bunun vebali, bunun sorumluluğu burada müdahale edip olayları büyütmek yerine çözüm üretmeyen ülkelerdedir ve kişisel hırslar, ülke rekabetleri uğruna hayatını kaybeden on binlerce insanın vebali bu ülkelerdedir. Bu duyarsızlık, bu aymazlık BM gibi küresel barışın, kardeşliğin teminatı olduğu düşünülen bu organizasyonun da itibarını günden güne tüketmeye devam etmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Dünya 5’ten büyük’ derken dikkati çekmek istediği nokta da budur. Eğer yanlış yapmaya ısrar edenler olursa bu yanlışa karşı 5 büyük biraderden biri yanlış olmaya devam etsin diye ısrarcı oluyorsa bu küresel barışa da kardeşliğe de asla ve asla zerre kadar katkı sağlamaz. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan bu mekanizma artık bugünün ihtiyaçlarını karşılamıyor ve 200’e yaklaşan BM üyesi bütün devletlerin iradesinden daha büyük bir irade dünya adına karar veriyor. Bu asla ve asla adil bir durum değil, mutlaka uzun süreden beri gündemde olan BM Ana Sözleşmesi’nin yenilenmesine ve günün şartlarına göre daha katılımcı bir hale getirilmesine yönelik çalışmalar artık ipe un sermeden sonuçlandırılmalıdır. Aksi halde günden güne bu sorgulama daha da artacak ve BM’ye olan güven gittikçe aşınmaya devam edecektir.”