Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 1 Aralık 2016

Başbakan Yıldırım, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi ile ilişkisi devam edecek”

Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak yoksa genel başkan düzeyinde de olabilecek mi?” sorusuna, “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek.”

AK Parti Genel Başkanı, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, MHP ile üzerinde çalıştıkları anayasa değişikliği teklifine ilişkin, “Anayasa’da sınırlı bir değişiklik yapılması konusu bir süredir memleketimizin gündemindedir. Bu konuda Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalar, müzakereler belirli bir olgunluğa erişmiştir ve son gözden geçirmeler de yapılacak ve önümüzdeki hafta inşallah AK Parti olarak, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak, anayasa değişiklik teklifimizi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmuş olacağız.” diye konuştu.

Bundan sonraki süreçte işin Meclis’in iradesinde olacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, referandum sürecinin başlaması için teklifin Meclis’ten 330’u aşan bir kabulle geçmesi gerektiğini belirtti.

Referandum sürecinin milletin vereceği bir karar olduğunu anlatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemiz, milletimiz için inşallah hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Niyet hayır, akıbet hayır anlayışıyla hareket ettik. Ülkenin gündeminin artık sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Yapılmak istenen değişiklik bellidir. 2007 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin çıkmaza girmesiyle beraber cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi Anayasa’ya girmiş ve ondan sonraki seçimlerde de sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin halk tarafından doğrudan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. Bu mevcut durumun mevcut anayasayla bir ölçüde uyumlu hale gelmesi, icra ve yasamanın yetkilerinin sınırlarının çok daha net şekilde belirlenmesi, Parlamentonun güçlenmesi, icranın da istikrarı ve güveni sağlayacak şekilde tesisi için bu şekilde bir değişiklik elbette ki geleceğimiz için, siyasi istikrar için çok yerinde bir karar olacaktır. İnşallah milletimize hayırlı uğurlu olur.”

AK PARTİ KENDİ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLARAK BU TEKLİFİ SUNACAK

Yıldırım, bir gazetecinin, “Cumhurbaşkanının partisi ile ilişkisi üyelikle mi sınırlı olacak yoksa genel başkan düzeyinde de olabilecek mi?” sorusuna, “Bu değişiklikte cumhurbaşkanının, eğer seçilirse, partisiyle ilişiği devam edecek. Yapılan en önemli değişiklik budur. Mevcut anayasada ‘partisiyle ilişiği kesiliyor’ hükmü var. Bunun yerine partisiyle ilişiği devam edecek. Hepsi bu.” diye yanıtladı.

Başbakan Yıldırım, “AK Parti’nin vereceği teklifte MHP’nin imzası olacak mı?” şeklindeki soru üzerine, “Hayır, AK Parti kendi anayasa değişikliği olarak bu teklifi sunacak. Şüphesiz sunacağımız bu teklif Milliyetçi Hareket Partisi’nin de üzerinde mutabık kaldığı veya müzakere edip uzlaştığımız bir metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde buna göre de işlem görecek.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, “Son gözden geçirmelerden bahsettiniz, bunlar ne ile ilgili olacak?” sorusunu ise Yıldırım, “Bu detaylarla milleti meşgul etmeyelim. Şüphesiz şekil olarak, usul olarak, yazım olarak bazı konuların gözden geçirilme ihtiyacı var. Bu bizim ortak anlayışımız. O bakımdan bu bir iki gün içerisinde de arkadaşlarımız bunları Sayın Genel Başkanın, bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacaklar.” karşılığını verdi.

“Cumhurbaşkanın partisiyle ilişkisi genel başkanlık düzeyinde olabilecek mi?” sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, “Açıkladım, her halde anlaşılmayacak bir şey yok. Çok açık bir şey söylüyorum. Yeni getirilecek değişiklikte cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği devam edecektir. Gayet yeterince açık bir şey.” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, “Referandumdan sonra bir seçim öngörülüyor mu? Paketin içerisinde milletvekili sayısı ve seçim barajıyla ilgili maddeler, düzenlemeler var mı?” sorusu üzerine Seçim Kanunu’nun anayasada herhangi bir yeri olmadığını belirtti.

Bütün detaylar açıklandığı zaman ne var, ne yok vatandaşların onu bileceğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Biz demokratik düzenin unsurlarıyız, siyasi partileriyiz. Gizli saklı bir şey olmaz, her şey milletin gözü önünde, aleni şekilde olmaktadır. O bakımdan yapılacak değişikliklerin asıl amacı ülkede istikrarın, güçlü siyasi iradenin devamı, parlamento ve yürütme ilişkilerinde söz konusu olabilecek pürüzlerin, anlaşmazlıkların ortadan kaldırılmasını esas alıyor.” diye konuştu.

SEÇİM DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL

Referandum takviminin sorulması üzerinde Başbakan Yıldırım, “Tabi ki Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, yasa çok açık, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Dolayısıyla Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra, Meclis kabulünden sonra tabiatıyla 60 günlük süre daha buna ilave edebilirsiniz. Bütün her şey yolunda giderse, yazın başında inşallah böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey söz konusu değil, gündemde seçim yok. Yakın zamanda seçim yaptık. Vatandaş artık işine gücüne bakacak. Sürekli seçimle vatandaşımızın ne vaktini ne de parasını israf etmememiz lazım. Ülkemizin daha fazla kalkınmaya, daha fazla büyümeye ve milli sorunumuz haline gelen FETÖ bölücü terör örgütüyle daha kararlı, içeride ve dışarıda, mücadele etmek gibi önemli bir işi de vardır. Bunu da gözden uzak tutmamız lazım.” değerlendirmesinde bulundu.

selyus