Dünya atlasında yaşamlarını sürdüren 600 milyon işitme engelli birey için yeni bir teknoloji geliştiren Çekmeköy Belediyesi Yenilik Akademisi’nde eğitim alan gençlere TÜBİTAK ödülü.
Çekmeköy Belediyesi Yenilik Akademisi’nde eğitim alan gençler, dünya atlasında yaşamlarını sürdüren 600 milyon işitme engelli birey için yeni bir teknoloji geliştirdi. “Duymuyoruz ama Hissediyoruz” projesi ile sesi titreşime çevirebilen bileklik icat eden gençler, TÜBİTAK Yenilikçilik ve Girişimcilik Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldular.
Sesi Titreşimlere Çevirebilen Bu Küçük Bileklik Nasıl Çalışıyor?
Titreşim Dili projesi ile üretilen ürün, sesi tiplerini ve yönünü algılayabilen, çeviri yapabilen ve konuşmaları mors alfabesine çevirebilen kısacası titreşimden duyma engelliler için yeni bir dil oluşturan multi fonksiyonel pratik bir cihaz olarak tasarlandı. Bu minik bilekliği rahatlıkla her an kolunda taşıyabilen işitme engelliler; korna, alarm gibi yüksek desibelli seslerin hangi yönden geldiğini bileklerine verilen bir uyarı ile hissederek önemli risklerden kendilerini koruyabilecekler.
Sesleri hem yazı, hem mors alfabesine çevirebilen bu cihaz eğitim süreçlerinde de onlara büyük destek olacak. Ayrıca yabancı dildeki metinleri cihaz üstüne monte bir kamera ile anında çevirebilen bir sözlük niteliği taşıyor. Pratik kullanımı ve uygun üretim maliyeti ile hayatı onlar için kolaylaştırıyor.
Çekmeköy Belediyesi Yenilik Akademisi’nin ekip lideri Oğuzhan Aydemir, projenin çıkış noktası ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de yaşayan 8 Buçuk Milyon engelli var! Hemen hergün onlarla karşılaşıyor, Onları görüyor belki konuşuyoruz. Onları duyuyoruz ama pek azımız, akıp giden hayat içinde ne kadar fazla zorlukla karşılaştıklarını tahmin edebiliriz. Çoğu zaman bizim için en sıradan olan gündelik durumlar onlar için hayati riskler taşıyan büyük güçlüklerdir. Bu zorlukları aşmalarında onlara destek olmak için duyarlı olmaya, empati kurmaya, insana sadece insan olduğu için değer vermeye, onları anlamaya ihtiyacımız var. Çünkü küçük bir dokunuş, büyük bir fark yaratabilir.”
Gençlerin ödül sevincini paylaşan Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Çekmeköy Belediyesi olarak gençlerimize her zaman inandık, güvendik. Gençlere ve eğitime yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğu bilinciyle eğitim alanında önemli çalışmalar yaptık. Eğitim Vadisi Çekmeköy sloganıyla çıktığımız bu yolda fiziki yatırımlarımız kadar, sosyal, bilimsel ve kültürel projelerimizle de gençlerimizin ufkunu açacak projelere imza attık. 2014 yılında hayata geçirdiğimiz, gençleri bilime yönlendiren Yenilik Akademisi de bunlardan bir tanesi. Daha ilk yılında onlarca icatla karşımıza çıkan bu gençler, ülkemiz adına bizi çok sevindirdi. Yerli otomobil başta olmak üzere birçok milli üretimi bu pırıl pırıl beyinler gerçekleştirecekler. Gençlerimize kendilerini ifade edebilme özgürlüğü verdiğimiz, fikirlerine değer verdiğimizi hissettirdiğimiz, fırsat eşitliği sağlayan bu proje ile bu topraklarda daha çok Aziz Sancarlar yetişmesini, uluslararası alanda Türkiye’yi gururlandırmalarını ümit ediyoruz, ”dedi.
Ses Frekanslarını Titreşim Diline dönüştüren ve TÜBİTAK tarafından taçlandırılan söz konusu proje, küçük bir dokunuş ile işitme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak proje Yenilik Akademisi’nin yüzlerce projesinden sadece biri! 2014-2015 Eğitim, Öğretim sezonunda Çekmeköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen Yenilik Akademisi, bünyesinde 200 öğrenci bulunduruyor. Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında derece parolası ile yola çıkan Akademi bu güne kadar 17 başarı elde etti.