Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 27 Mayıs 2020

Akil İş İnsanları Platformu, LC Waikiki CEO’su Mustafa Küçük’ü ağırladı

İSTANBUL TAKİPTE HABER SİTESİ ÖZEL HABER

Akil İş İnsanları Platformu, video konferans toplantılarında kendi alanında öncü ve saygın isimlerle Türkiye ekonomisini masaya yatırıyor. Platform üyelerinin yoğun katılım gösterdiği toplantılar da ortaya çıkan fikirler ülke ekonomisine yön verecek düzeyde olması nedeniyle zaman zaman kendi sektöründe ünlü isimler de ağırlanıyor.

Korona virüs (covid 19) salgınından sonra Türkiye ekonomisi etkilenip etkilenmediği ve uzun vadede neler görülüyor üzerine yapılan toplantıların moderatörlüğünü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi Bekir Taner Ateş yapıyor.

Akil İş İnsanları Platformu, bu video konferans toplantısında LC Waikiki CEO’su Mustafa Küçük’ü ağırladı. Mustafa Küçük, toplantıda firmalarının gelişiminden bahsetti.

“O YILLAR TOPTANCILIĞIN BİTECEĞİNİ GÖRDÜK”

Üniversite bitinceye kadar zamanının köyde tarlada, bağda bahçede geçtiğini, onun için kendine ikinci mesleği olarak çiftçilik ya da çobanlık denebilir diyerek konuşmasına başlayan LC Waikiki CEO’su Mustafa Küçük, “Tekstilde ilk fasona dayılı çalışmalarımıza devam ederken yatırımlar yaparak kendimiz de üretmeye başladık. Üçüncü evremiz bayilikle büyüme evresi idi. LC Waikiki’nin isim hakkını da alınca doğal olarak Türkiye’de toptan satış sistemi (bayilik) ile büyümeye çalıştık. 500-600 bayiliğe çıktık. 1990-2000 yılları arası tamamen bayilik sistemine dayalı idi. 96-97 yıllarında da kendi mağazalarımızı da açmaya başlamıştık. Şunun farkındaydık, gelecek perakende zincirinde toptancı sektörün bir yerde biteceği ve dünyadaki trendi artık kendi mağaza zincirini açan markaların büyüyeceği bir dönem olacaktı” dedi.

“LC WAİKİKİ OLARAK “MEVCUDU YIK, YENİDEN YAP”MAYA KARAR VERDİK”

Konuşmasına devam eden Küçük, “2000 krizine gelince, aslında 2000 krizi fırsata dönüştüğü bir yol oldu. 2000’i bir çoğunuz yaşamışsınızdır. Gecelik faizlerin binlere çıktığı, doların 600’den 1700’e çıktığı, bankaların battığı… Bu dönemde bizim de finansal durumumuz, maalesef borçlarımız daha çok dolardı ve alacaklarımız daha çok TL idi. Borçlar bir gecede üç katı arttı, alacaklar dolar düzeyinde üç kat eridiği bir dönemde bir de bayiler çekleri ödemezse ne olacak korkusu? Bu dönem bazı fabrikaları sattık, bazı hisselerimizi satmaya çalıştık, kimse alamadı. O dönemler bu kiriz daha derinlenirse ne olur diye hep kabus görüyorduk. Ve sonuçta dedik ki bu iş böyle gitmeyecek ve radikal kararı o gün aldık. LC Waikiki’nin bugün büyümesinin arkasındaki en önemli karar “Mevcudu yık, yeniden yap” diyerek yola devam ettik. Yıkıp yeniden yapma, 10 yıldır emek verdiğimiz, büyük bir emekle oluşturduğumuz bayiliklere bundan sonra peşin çalışacağız diye mesaj gönderdik. Tabi herkes vadeyi uzatmak isterken, biz ‘peşin çalışacağız’ dediğimiz de bayilerin yüzde 80’i biz böyle çalışamayız diyerek bıraktılar. Bundan sonra kalan yüzde 20 bayi ile ‘devam edeceğiz’ dedik” şeklinde konuştu.

“ÜRETİM YOKSA DİJİTALİN BİR ÖNEMİ YOK”

Moderatör Bekir Taner Ateş’in ‘bir çok firma zor duruma düştüğü bir dönemde siz büyüdünüz. Bazı mağazalar neleri eksik yaptılar da iflas edenler, piyasaya zarar verenler oldu ve olmaya devam ediyor! Bu konuda neler söylemek istersiniz?’

Moderatör Ateş’in sorusuna cevap veren Mustafa Küçük, “Şimdi bu sorunun içinde üç tane büyük soru var! Birincisi, ‘çaputu bırakın’ diyen bakanın bulunduğu o dönemin hükümeti sonradan zaten yanlış yaptığını fark etti.

Bugün dijitalden bahsediyoruz ama pandeminin olduğu bu süreçte üretim yoksa dijitalin bir önemi yok. Yani tüketeceğimiz malı üretmemiz gerekiyor. Burada iki şey birbirine karışıyor, eskiden halkın yüzde 85’i tarımla geçiniyordu. Bugün ise yüzde üçü tarımla geçiniyor. Ama o yüzde 3 tarım hala insanları besliyor. Yüzde 85’lerden yüzde üçlere nasıl düştü? Sanayileşmeyle oldu. Farklı sektör ihtiyaçları çıktı. O nedenle hep şuna bakmak lazım, üretim olmadan talep karşılamak mümkün değil. Tüm sektörlerde birinci ihtiyaç beslenme ihtiyacıdır. Daha sonra giyinme-örtünme, barınma ve sağlık gelir” diye konuştu.

Küçük, bugünkü pandemi süreci ve ekonominin gidişatı ile ilgili sorulan sorulara tek tek cevap verdi.

selyus