Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından Yılın Projesi seçilen Avrasya Geçiş Projesi’nin dünya çapında büyüklüğünün tescillendi.
Tünelcilik alanında dünyanın en önemli birliği olan Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği tarafından, Uluslararası Tünelcilik Ödülleri’nin verildiğini, Avrasya Geçiş Projesi’nin de tünelcilik alanında dünyanın önde gelen 110 projesi arasında Büyük Projeler kategorisinde ödüle layık görüldü.
Dünya kamuoyunda da çok ses getiren Avrasya Geçişi Projesi’nde dünyanın en gelişmiş teknolojisinden yararlanıldı.
Projede, İstanbul Boğazı altında tünel açma makinası (TBM) ile geçilen 3 bin 344 metrelik kısmın ağustos ayında tamamlandığını dile getiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, toplam 14,6 kilometrelik üç ana bölümden oluşan Avrasya Geçişi Projesi’nin en önemli aşamasını da bu kısmın oluşturduğunu kaydetti.
Projenin zor şartlara rağmen kullanılan ileri teknoloji sayesinde sağlanan yüksek performansla dünya tünelciliğinde çığır açan bir başarı örneği olduğunun altını çizen Yıldırım, şöyle konuştu:
“Burada kullanılan TBM, tünel açma makineleri içinde 33.3 kilowatt/metrekarelik kesici kafa gücü ile dünyada birinci sırada bulunuyor. Ayrıca 12 bar’lık tasarım basıncıyla ikinci, 13,7 metre kazı çapıyla da dünyada ilk 10 içinde yer alıyor. Toplam bin 672 bilezikten (ring) oluşan tünelde, olası büyük bir depreme karşı tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla iki ayrı noktada sismik bilezik monte edildi. Özel olarak tasarlanan ve laboratuvarlarda test edilerek başarısı kanıtlandıktan sonra üretilen sismik bilezikler, mevcut çap ve sismik aktivite seviyesi göz önüne alındığında TBM, tünelcilik sektöründe dünyadaki ilk uygulamadır.”
“BU ÖDÜLÜN AVRASYA İÇİN SON OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”
Avrasya Geçiş Projesi’nin dünya çapında da büyüklüğünün tescillendiğine dikkati çeken Yıldırım, projeyi gerçekleştiren bakanlık olarak tüm çalışma arkadaşları adına gurur duyduklarını söyledi.
Projenin daha önce de ödüller aldığını hatırlatan Yıldırım, “Bu ödül proje için bir ilk değil, son olacağını da düşünmüyorum” dedi.
Yıldırım, projenin sahip olduğu yüksek standartlar nedeniyle daha önce de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından en başarılı projelere verdiği En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’nü aldığını ifade etti.
Proje yatırımı için kamu kaynaklarından hiçbir harcamada bulunulmadığının altını çizen Yıldırım, “Projenin finansmanı, Türkiye’den Yapı Merkezi ve Güney Kore’den SK E&C firmalarının ortaklaşa kurduğu Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım AŞ (ATAŞ) tarafından sağlanıyor. 24 yıl 5 ay süreyle işletmesini yapacak firma, işletme süresi tamamlanmasıyla Avrasya Geçişi’ni kamuya devredecek” diye konuştu.