Üsküdar Belediyesi, tarafından düzenlenen Surre Alayı’na katılacak olan develer ve atlar Üsküdar’a geldi. Hafızlar, mehteran ve yeniçeriler son provas
Tarihi yolculuk 99 yıl sonra Üsküdar’dan yeniden başlıyor
Üsküdar Belediyesi, tarafından düzenlenen Surre Alayı’na katılacak olan develer ve atlar Üsküdar’a geldi. Hafızlar, mehteran ve yeniçeriler son provasını yaptı. Akşam saatlerinde ise “Surre Alayı” ve “Hac” konularının ele alındığı sempozyum gerçekleşti.
Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyuma, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı ve çok sayıda Üsküdarlı katıldı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 5 asırlık geleneği tekrar hatırlamak, yaklaşık 100 yüzyıl öncesinde bıraktığımız serüveni tekrar başlatmış olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ve heyecanlandıklarını belirtti.
Üsküdar’ın tarihçesiyle ilgili bilgi veren Başkan Türkmen, Surre Alayı etkinliğiyle ilgili şöyle konuştu, “Üsküdar Belediyesi olarak insanımızın günlük ihtiyaçlarını karşılanmasına, ulaşım, temizlik, bayındırlık hizmetlerinin aksamamasına büyük özen gösteriyoruz. Bunun yanında geleceğe yönelik alt yapı üst yapı projelerimizi de planlıyoruz. Eğitim, sağlık, gençlik ve sporla ilgili projelerimiz her türlü sıkıntılara rağmen bütün hızıyla devam etmekte. İşsiz, aşsız, yaşlılara, kadınlarımıza dertlilerimize yönelik çalışmalarımız devam etmektedir. Bunlar bizim asla vaz geçemeyeceğimiz hizmetlerdir.
Bir diğer asıl görevimiz de kültürel varlıklarımızı insanımızın bilgisine ve hizmetine sunmaktır. Üsküdar’da onlarca medrese, cami, tekke, köşk gibi tarihi mekanları yenileyerek hizmete sunduk, sunmaya da devam edeceğiz. Bunun yanında Üsküdar’ın tarihini, kültürünü, geleneğini, sanatını, örfünü, birikimini ortaya çıkarmaya, tanımaya, tanıtmaya, anlamaya çalışıyoruz. Bu konuda hedeflerimiz ve faaliyetlerimiz vardır.
Surre; Üsküdar’dan Haremeyn’e önemli bir programdır. Bu program bizim için son derece özel ve anlamlıdır. Mekke’ye Medine’ye bazen de Kudüs’e gönderilen kıymetli hediyelerdir.
99 yıl sonra aynı manevi havayı yaşamayı arzuluyoruz. Hatta 3. Ahmet Çeşmesinde bal şerbeti akacak. Surre Emiri, muhafızı ve diğer görevlileriyle Sürre-i Hümayun yolculuğu başlayacak. Bugün fotoğraflarına dahi sahip olmadığımız bir sahneyi Üsküdar meydanında hep birlikte izleyeceğiz. Yarın 100 sene önce sona eren bir hatırayı bir kültürel etkinlik olarak canlandırıyoruz.
Surre-i Hümayunun ilk durağı Üsküdar’dır. Surre Alayının her gidiş gelişi Üsküdar halkının tanık olduğu merasimdi. Hacı adaylarının da katıldığı Surre Alayı uğurlaması ve karşılanmasında Üsküdar’da yaşanan coşku bir başkaydı. Halk, kafileye hediyelerini Üsküdar’da teslim ederdi.
Hac mevsiminde yenisiyle değiştirilen Kabe örtüsü ve diğer hediyeler Üsküdar’da törenle karşılanıyordu.
Surre, aynı zamanda hacı adaylarının uğurlama merasimiydi. Hac yolculuğu gidiş dönüş 8 ay gibi süreyi kapsardı. Biz bu merasimi özellikle hacıların yola çıkışına denk getirdik. Bir anlamda bu mübarek yolculuğuna katkı sağlasın istedik.”
Konuşmasını “İstiyoruz ki geçmişte güzel hizmet edenler geçmişte nasıl anılıyorsa biz de öyle anılalım” sözleriyle tamamlayan Başkan Türkmen, etkinliği düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Heyecan verici atmosfer…
Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler ise, heyecan verici bir atmosferi idrak ettiklerini belirterek, “Dinimizin 5 temel esaslarından biri olan Hac görevini yerine getirirken Surre Alayı’nı yeniden hatırlatan, tarihimizi ve kardeşliğimizi bizlere hatırlatan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve ekibine teşekkür ediyorum. Ecdadımızın bu tür mirasına sahip çıkan yöneticilerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Surre Alayı ve Hac anlatıldı
Konuşmalardan sonra sempozyuma geçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen sempozyumun 1. Oturumunu Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın yönetti.
Sempozyumda, Prof. Dr. Ömer Faruk Harman: “Hazreti İbrahim ve Hac” konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Raşit Küçük “Hz. Peygamber’in Haccı” konusunu, Doç. Dr. Cengiz Toman “Osmanlı Öncesinde Hac” konusunu, Prof. Dr. Erhan Afyoncu ise “Osmanlı Devletinin Haremeyn Siyaseti ve Hac güvenliği” konusunda bilgiler verdi.
Prof. Dr. İskender Pala’nın yönettiği sempozyumun 2. Oturumunda ise Dr. Coşkun Yılmaz, “İstanbul’dan Haremeyn’e Surre-i Hümayun’, Prof. Dr. İsmail Kara, “Bir Hac Güzergâhı ve Merkezi Olarak İstanbul’, Prof. Dr. Mustafa S.Küçükaşçı, “Bir Osmanlı Hacısının Yolculuğu: İstanbul’dan Haremeyn’e” ve Prof. Dr. Mustafa Uzun ise “Musikimizde Hac” konusunda bilgiler verdi.
Sempozyum, Mehmet Kemiksiz ve Grubu’nun Hac ilahilerinden oluşan konseriyle sona erdi.
Son provalar yapıldı
Öte yandan, Surre Alayı’nda görev alacak olan ve günlerdir çalışma yapan, Yeni Çeriler, Mehteran Takımı ve Hafızlar son provalarını yaptı. Surre Alayı’nda yer alacak olan ve Antalya’dan özel olarak getirilen 8 deve ve 4 at provalara eşlik etti.
Üsküdar’daki tarihi yolculuk, bugün Mihrimah Sultan Camii’nde kılınacak olan Cuma namazı sonrasında başlayacak.