Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 22 Ağustos 2017

Başkan Topbaş, Tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’nde

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, yıllardır atıl vaziyette bulunan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi’ni enerji müzesi ve kültür merkezine dönüştürmek için başlatılan restorasyon çalışmasını yerinde inceledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, yıllardır atıl vaziyette bulunan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi Enerji Müzesi ve Kültür Merkezine dönüştürmek için başlatılan restorasyon çalışmasını yerinde inceledi. Başkan Topbaş’a AK Parti Kadıköy İlçe Başkanı Av. İsa Mesih Şahin ve belediye meclis üyeleri eşlik etti.

“İstanbul gerçekten tarihin çeyiz sandığıdır” diyen Başkan Topbaş, “Çok farklılıkların güzelliğini yaşayan bir şehir. Esasında koruma kullanma dengesini kurmuş olsaydık, bunlara farklı baksaydık dünyanın gıpta ettiği çok daha farklı güzellikleriyle, dünyaya ve bize yansırdı. Biz Büyükşehir Belediye Başkanlığımızda sayın Cumhurbaşkanımız Belediye Başkanlığına başladığı dönem ağırlıklı olmak üzere kültürel değerlerimizi eserlerimizi ayağa kaldırmaya güçlendirmeye ve hizmet ettirmeye çalıştık. Onlarca restorasyon yaptığımız eserler var. Bunlar çok kolay olmayan; bilim adamlarımızla, bilim insanlarımızla koruma kurullarımızla irtibat kurmak suretiyle koruma kullanma dengelerini kurarak yeni fonksiyonlarla kentte hizmet ettirmeye çalıştık. Bugün bulunduğumuz Hasanpaşa Gazhanesi diye bilinen bu yerde uzun soluklu bir çalışmanın artık neredeyse sonuna doğru geliyoruz” dedi.

“KADIKÖY HALKI BAŞTA OLMAK ÜZERE İSTANBULLULARA ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR ADASI OLUŞTURUYORUZ”

Başkan Topbaş, “Fonksiyonlarının detayına burada pek girmeyeceğim, tiyatro salonlarından, sergi alanlarına, atölyelerden eğitim birimlerine vs. çok fazla detaylara girmeyeceğim daha sonra bunları sizlere detaylı aktaracağız. Ama şunu söylemek isterim ki burada yapılan iş doğru bir iştir. Biz burayı yaparken çok değişik söylemlerle karşılaştık, farklı kullanacağımız söylendi ama biz dedik ki bu bölgenin bir kültürel bir değeri olarak ortaya çıksın ve bu hassasiyeti gösterdik. Bilindiği gibi 1891’de kurulmuş bir sistem ve 1945 yılında da bizim belediyemize ait olan İETT’ye geçmiş. 1993’de de kapatılmıştır. Daha sonrada bütün çevre halkının rahatsız olduğu bir takım olumsuzlukların yaşandığı mezbelelik pislik haline getirilmiş bir bölgeydi ve bunun üzerine biz bu konuyla ilgili bir çalışmaya girdik ve takriben 87 milyonluk bir ihale bir yatırım ön gördük. Ciddi bir yatırım ama doğru bir iş çünkü burada yaşayan Kadıköy halkı başta olmak üzere İstanbullulara önemli bir kültür adası oluşturuyoruz. Burada çocuk bilgilendirme evlerinden, enerji müzesine ki çok önemsiyoruz burada enerji laboratuvar diyebileceğimiz, müzesi diyebileceğimiz yani insanoğlunun yeryüzündeki enerjiyi başlangıçtan günümüze kadarki evreleri burada yansıtacağız’’ ifadelerini kullandı.

“BU SENE Kİ YATIRIM BÜTÇEMİZ 16 BUÇUK MİLYAR ”

Kentsel dönüşüm ve restorasyon çalışmalarını İstanbul genelinde sürdürdüklerini ifade eden Topbaş, ‘’İstanbul’da 3 dönemdir görev yapmaktayım, 14 yılı tamamlamak üzereyiz ve şunu söyleyebilirim geçmişte maaş ödeyemeyen bu konulara fazla girmeyeceğim eleştiri olarak yaklaşmıyorum imkanlar açısından bahsediyorum, bugün itibariyle bu yıl sonu geldiğimiz zaman 105 milyar yatırım yapmış olacağız. Yatırımdan bahsediyorum bütçeden bahsetmiyorum bu sene ki yatırım bütçemiz 16 buçuk milyar sadece buraya 87 milyon kullandık. Şu anda bini aşkın İstanbul’un değişik yerlerinde şantiyelerimiz var biz her birine her gün gitsek herhalde 2 buçuk sene gezmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Tarihi Gazhane hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Topbaş, çekiç ve murç yardımıyla restorasyon çalışmalarına katkıda bulundu.

selyus