İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2017-2018 kültür sanat sezonunun açılış töreni; sanat, siyaset ve medya dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleşti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 2017-2018 kültür sanat sezonunun görkemli açılış töreni, Kültür Daire Başkanlığına bağlı müdürlüklerin düzenlediği programları içeren barkovizyon gösterimiyle başladı. Geçen sezondaki kültür sanat etkinliklerine ait video ve fotoğraflardan oluşan zengin içerikli bu barkovizyon gösterisi, misafirler tarafından büyük alkış aldı.
Sanat, edebiyat ve medya dünyasından seçkin kişileri buluşturan açılış davetine; Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma Argon, Emel Sayın, Zihni Göktay, Üstün İnanç, Amir Ateş, Nilgün Kasapoğlu, Mustafa Sağyaşar, Yaşar Özel, Selahattin Alpay, Melihat Gülses, Müşerref Akay, Neşe Karaböcek, Bedri Ayseli, Muazzez Ersoy, Coşkun Sabah, Gül Sunal, Engin Çağlar, Özcan Ünlü, Serkan Çağrı, İzzet Altınmeşe, Yeşim Salkım, Hakan Peker, İpek Açar, Nadide Sultan, Uğur Işılak, Süha Uygur, Murat Kekilli, Ali Nuri Türkoğlu, Seda Sayan, Deniz Seki, Hakan Akkaya, Ivana Sert, Gamze Özçelik, Zafer Perker, Volkan Severcan, Fulden Uras, Ömür Gedik, Nur Ertürk gibi birçok ünlü isim katıldı.
“AMACIMIZ YATIRIMLARIMIZLA İSTANBUL’U KÜLTÜR VE TURİZM KENTİ YAPMAKTIR”
Gecenin açılış konuşmasını yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Hüseyin Eren, yoğun programları sebebiyle davete katılamayan İBB Başkanı Mevlüt Uysal adına herkesi selamlayarak yeni kültür sanat sezonunun İstanbullulara hayırlı olması temennisinde bulundu. İstanbul’un dünyanın sayılı şehirlerinden biri olduğuna ve klasik belediyecilik anlayışıyla yönetilmediğine dikkat çeken Eren, “İstanbul’da kültür sanat alanında yaptıklarımız mâlumunuzdur. Amacımız yatırımlarımızla İstanbul’u kültür ve turizm kenti yapmaktır.” dedi. İstanbul’da kültür sanatın herkese ulaşılabilirliğinden bahseden Eren, “Şu an 24 saat yaşayan bir kültür başkentinden söz ediyoruz. Her zevke göre etkinlikler bulunuyor. Uluslararası etkinlerin de adresi olmuş durumdayız. Yapacaklarımız elbette bununla sınırlı değil” diyerek İstanbul’un kültür sanat hayatına katkıda bulunan tüm sanatçılara ve bu hizmetleri ulaştıran personele teşekkürlerini sunarak sözlerini bitirdi.
375 SANATÇI İSTANBULLULARI KÜLTÜR SANATLA BULUŞTURACAK
İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, üst düzey bürokratları ve Türkiye’nin moral deposu olarak ifade ettiği sanatçıları selamlayarak açılış konuşmasına başladı. Her yılki parolalarının geçen yıldan daha iyi, daha estetik olmak ve kaliteyi daha da yüksek tutmak olduğunu belirten Şen, 2017-2018 kültür sanat sezonuna da aynı heyecan ve duygularla başladıklarını ifade etti. Abdurahman Şen, İBB’nin kültür sanat faaliyetleriyle ilgili şu açıklamada bulundu: “İBB’nin kültür sanat birimi olarak etkinliklerimizi gerçekleştirirken toplamda 375 sanatçımızın değerli katkılarıyla İstanbulluları kültür sanatla buluşturmaya devam ediyoruz. İstanbul’un farklı bölgelerinde toplamda 7 salonda 5 yıldan beri Türk sineması prensibiyle film gösterileri yapıyoruz.”
GECEDE “KOMİK-İ ŞEHİR NAŞİT BEY” SERGİLENDİ
Yeni kültür sanat sezonunda gerçekleştirilen yenilikler hakkında konuşan Şen, İBB kültür biriminin beş müdürlüğüyle beraber İstanbullu sanatseverler için web sayfası ve mobil uygulamasını devreye soktuklarını müjdeledi. “İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni sezonda ciddi araştırmalar sonucunda dünyada iki üç salonda bulunan bir teknolojiyle ses sisteminin yenilendiğine dikkat çeken Şen, “Türkiye’de tek olan akustik kaliteye sahip bir salonda değerli sanatçılarımız birbirinden önemli konserlerini verecek. İstanbullular, müziğin en kalitelisini ekim ayının sonundan itibaren CRR’de dinleyecek.” şeklinde konuştu. Uluslararası platformda İstanbul ve CRR’nin tercih edildiğini dile getiren Şen, “2016 yılında geçirdiği kaza sonrasında ciddi kayıplar veren Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu, yenilenen kadrosuyla dünyadaki ilk konserini Türk Rus müzik dostluğunun da bir nişanesi olarak İstanbul’da CRR’de vermeyi tercih ettiler” dedi. Gecede Sinan Bengier ve arkadaşları tarafından geleneksel Türk tiyatrosunu yansıtan “Komik-i Şehir Naşit Bey” adlı oyundan sergilenen bir kesit, davetlilerin büyük beğenisini kazandı. Gece, davetlilerin hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.
“YÛNUS EMRE KONFERANSI VE KONSERİ İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDİYOR”
Şen, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı’nın geçen sezonlarda başlattığı birçok proje de bu yıl devam edecek. Başta İstanbul’da Pazar Konserleri olmak üzere konulu CRR konserlerimiz bu sezon da Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği ağırlıklı olarak aynı şekilde devam edecek. İstanbul’da düzenlediğimiz ama Türkiye için de geçerli olan seramik sanat dalında geçtiğimiz yıl dördüncüsü gerçekleşen ve devam edecek olan “Seramik Günleri” plastik sanatlar tarihinde yerini alacak. Kore ile 2012 yılında yapılan anlaşmanın devamı olarak organize edilen “Türkiye Kore Edebiyat Sempozyumu”nun beşincisini geçtiğimiz ay İstanbul’da gerçekleştirildi ve altıncısının Kore’de yapılması için ön görüşmelere başladı. Kore’de Keimyung Üniversitesi’nde geçtiğimiz yıl Hacı Bektâş Velî ve Mevlânâ Celalleddîn Rûmî ritüelleriyle nevruz sunumu gerçekleştirildi. Üniversiteden gelen davet üzerine kasım ayında gerçekleşmesi planlanan Yûnus Emre konferansı ve konseri için görüşmelerimiz devam ediyor.”
İBB ŞEHİR TİYATROLARI’NDA TARIK BUĞRA SEZONU
Köklü bir kültüre sahip olan milletimizin kültür coğrafyasının coğrafi sınırlarları çok geniş. Bir taraftan Balkanlara bir taraftan Kafkaslara uzanan bir çizgide kültürel etkinliklerimizi sürdürmeye çalışıyor. Üstün İnanç’ın romanından bir yılı aşkın bir sürede yapılan çalışmalar sonucunda, ‘Balkanlardan Bir Makedonya Gamzesi’ oyunu ile Azerbaycan’ın büyük ustası Hüseyin Cavid’in yazmış olduğu ‘İblis’ adlı eserleriyle birlikte 2017- 2018 sezonunda tiyatroseverlerin huzurunda olacak. Türk tiyatrosunun lokomotifi olan Şehir Tiyatroları, tiyatro tarihine geçecek eserler yazılmasını sağlamak amacıyla ‘Oyun Yazma’ yarışmasını bu yıl gerçekleştirecek.