Ana Sayfa KİŞİSEL SAĞLIK 20 Eylül 2015

Bel fıtığı ve tedavisi

Bel fıtığı ile ilgili şikayetiniz mi var! O zaman bu haberimizi sonuna kadar okumanız ve sizler için araştırılan detaylı bilgilerden yararlanmanız lazım..

İnsan anatomisinin en hassas yerlerinden olan bel ile ilgili haberimizi detaylı okuduğunuzda bel fıtığı ile ilgili doktorların önemli bilgilerini içeren açıklamaları göreceksiniz. Bu haberde www.saglikvakti.com kaynak olarak kullanıldı.

BEL FITIĞI NEDİR?

Belimizde beş adet omur kemiği vardır. Bunların arasında da disk dediğimiz kıkırdaklar vardır. Disklerin iç kısmında yumuşak bir doku bulunur. Dışında da daha sert bir doku vardır. İç kısımda bulunan yumuşak doku dışarıya doğru fıtıklaştığı zaman çevreden geçen sinirleri sıkıştırmaya başlar. O zaman bel fıtığının kliniği ortaya çıkar. Hasta bel ağrısı olsun, bacaklarında ağrı, uyuşma gibi bir takım şikayetlerde bulunur. Daha sonra bası ortadan kaldırıldığı zaman hasta rahat eder ve hayat kalitesi yükselir. Bel fıtığının tanımı budur ve önemli bir hastalıktır.

Kadın olsun erkek olsun bel fıtığı sağlıklı yetişkinleri %20-30’u arasında görülebiliyor.

BEL FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bel fıtığı geliştikten sonra çevreden geçen sinirlere bası ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu sinirlerde bacağa doğru yayıldığı için ağrıda bacağa doğru yayılmaktadır. Bacakta görülen şiddetli ağrı bel fıtığı belirtisidir. Ağrıyla birlikte bacakta uyuşmalar, karıncalanmalar, kuvvet kaybı, felce doğru gidiş ve adalelerde erime yani atrofi olabilir. Hatta ileri derecedeki fıtıklarda büyük ve küçük abdestini tutamama söz konusudur. Erken teşhis ile hastalığın bu derece ilerlemesine müsaade edilmemelidir. Bel fıtığının çeşitli safhaları vardır. İlk dönemde daha çok ağrı belde olur. Fakat hastalık ilerleyip bası bacaklara giden sinirlere, sinir köklerine olmaya başlarsa o zaman bacakta şiddetli bir ağrı oluşur ki ve bu ağrı bel ağrısını unutturur. Ancak baldırlardaki ağrılar iyi analiz edilmelidir. Bu ağrılar doğrudan bel fıtığına işaret etmiyor olabilir. Bunun dışında;

– Bacakta şiddetli batmalar

– Eğilme ve bükülmede hareket sınırlanması

– Bel ile ilgili hareketlerde kesik kesik sızlamalar

– Bel fıtığının ileri evrelerinde erkelerde cinsel organın sertleşmemesi sayılabilir.

BEL FITIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Durağan olmayan bir hayat tüm beden için sağlık demektir. Daha çok hareketsiz kişilerde bel ve karın kasları güçsüzleşeceği için bütün yük beldeki disklerin üzerine binmektedir. Hasta daha büyük riskle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle karın adaleleri ve sırt adaleleri güçlendirici hareketler ve spor yapmak gerekir.

Yavaş yavaş karın kasları güçlendikçe bel fıtığı riskiniz ortadan kalkacaktır. Kedi hareketi veya deve hareketi denilen hareketler sırt ve bel için ideal hareketlerdir. Unutmayınız ki egzersizlere başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapmalısınız. Isınma hareketleri yapılmaksızın bu hareketlerin yapılması yarardan ziyade zarar verecektir. Bel kısmına yürümek ve çöküp kalkmanın bile faydası vardır.

Ayrıca fazla kilolarınız varsa onlardan bir şekilde kurtulmaya bakın. Fazla kilo demek omurgaya fazla yük demektir.

HAMİLELER İÇİN…

BURADA TAVSİYE EDECEKLERİMİZ HAMİLELİKTE FITIK OLUŞUMUNUN ENGELLENMESİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAKTIR.

– Yürüyüşe önem verin yada yüzme ile ilgilenin, hareketsiz kalmayın, yada uygun ve önerilen egzersizleri yapabilirsiniz

– Gebelikte son haftalar önemlidir. Mümkünse yataktan kalkerken destek isteyiniz

– Stres ve gergin olmamalısınız

– Rahatsız etmeyecek bir yatağınız olsun(ortopedik)

– Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyin

– Aşırı kilo almamak için diyetinize dikkat edin

– Yük taşımayın ve kaldırmayın

– Yüksek yerlere uzanmayın, sürekli ayakta kalmayınız

Hamilelerde bele sıcak kompresler uygulanabilir. Hafif masajlar yapılabilir, fizik doktorunun kontrolü altında karın adalelerine yönelik bir takım hareketler verilebilir. İstirahat verilebilir. En son çare olarak hamilelerde özel bir tedbirle ameliyat edilebilir. Ameliyat genel anestezi şeklinde değil de spinal anestezi(belden aşağı yapılan anestezi)uygulanarak hastayla sohbet edilir şekilde ameliyat tamamlanır. Hamilelik bitince tedavide normale dönmektedir.

BEL FITIĞI OLUŞUMUNDA ETKİLİ FAKTÖRLER

– Omurga fizyolojisine uygun olmayan ağır yük veya eşya kaldırma, eşyaları itme-çekme,

– Uzun süre aynı pozisyonda çalışma, dik oturmama,

– Omuz üstüne yük kaldırırken sandalye gibi destek kullanmama,

– Uzun süren öksürük,

– Sigara içme(kanıtlar sigara içmenin iyileşmeyi azalttığı ve disk bozulmasına katkı sağladığını göstermektedir),

– Genetik faktörler,

– Yüksekten atlama veya düşme

– Egzersiz yapmama,

– Yataktan kalkarken aniden kalkma,

– Travma,

– Uzun süren stres, depresyon

– Sık doğum,

– Aşırı kilolu olma olarak dizilenebilir.

Bunlara ilaveten araç kullanma gibi sürekli vibrasyona(sarsıntılı) maruz meslekler, futbol, halter, kürek ve güreş, sürekli oturma pozisyonun çalışmak zorunda kalan kimseler risk grubu meslekleri oluşturmaktadır.

HANGİ HAREKETLER BEL FITIĞINA YOL AÇAR?

– Dizleri eğmeden yük kaldırıp indirmek

– Dizleri kırmadan yük iteleme ya da çekme

– Yukarı doğru uzanmak

– Omuz üstüne ağırlık kaldırmak

– Oturur pozisyonda çalışırken bel desteği olmadan çalışmaya devam etmek

– Elinizde uzun süre yük taşımak

Bu durumlar belde fıtık oluşumuna katkı sağladığından dikkat etmeniz gerekmektedir.

BEL FITIĞI TEDAVİSİ

Bel fıtığının değişik aşamaları vardır. Bu aşamalar göre de çeşitli tedavi metotları mevcuttur. Tedavide erken teşhis çok önemlidir. Belde meydana gelen her ağrı bel fıtığı olmayabilir. Bu nedenle belde ağrınız oluştuğunda mutlaka bir doktor muayenesinden geçmelisiniz.

Bel fıtığı tedavisinde öncelikle cerrahi dışı tedavilere öncelik tanınmaktadır. Şunu belirtelim çoğu hasta cerrahi dışı metotlarla iyileşebilmektedir. Şayet cerrahi dışı uygulamalardan sonuç alınamamış ise o zaman cerrahi müdahale gündeme gelmektedir. Hastaların bir kısmı(hastalığın ilk safhası) istirahat ile iyileşebilmektedir. Bu dönemde ağrı kesiciler, antienflamatuar ve kas gevşetici ilaçlar verilmektedir. Hastaların birçoğu da fizik tedavi ile iyileşebilmektedir.

BEL FITIĞI CERRAHİSİ

Bel fıtığı cerrahi dışı metotlarla iyileşmemişse cerrahi müdahale gereklidir. İnatçı ağrıları olan bir türlü geçmek bilmeyen hatta morfinin dahi etmediği hastalarda cerrahi müdahale gereklidir. Bunun dışında hastada kuvvet kaybı var ve kötüye gidiyorsa bu durumda da ameliyat şarttır. Bir de büyük –orta bel fıtıklarında sinirler yüksek oranda baskıya maruz kalırlar. Buna bağlı olarak hastada bacaklarda uyuşukluk, küçük ve büyük tuvaletin kaçırılması gibi felce kadar götüren ciddi şikayetler görülmektedir. Bu bakımdan felcin önlenmesi ve sinirlere yapılan baskının kaldırılması için acilen ameliyata ihtiyaç duyulur.

Ameliyatlar artık eskiden olduğu gibi büyük yarıklar açılarak yapılmamaktadır. Gelişen bilim ve teknoloji sayesinde Türkiye’de de yapılabilen bu ameliyatlar,  “Tessys” adı verilen yeni endoskopik yöntemle yalnızca bir saat içinde kapalı bir şekilde tamamlanabiliyor. Hem de kan yok, ağrı yok.

Normal ameliyatlarda fıtığa ortadan girilirken Tessys yönteminde yan taraftan girip fıtığa yandan yaklaşılarak sinir paketinin arkasına geçme imkanı sağlıyor. Böylece yumuşak doku ya da kemik yapısı asla zarar görmüyor.

Tessys metodunda genel uyutmaya gerek kalmadan ameliyat yapılabiliyor ve hasta ameliyattan sonra ayağa kalkabiliyor. Tessys metodunda bel kayması riski de bulunmamaktadır. Başarı oranı da yüzde 90’nın üzerinde.

BEL FITIĞI TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ

Bel fıtığı hastalığının ilk evrelerinde fizik tedavi büyük çoğunluktaki hastalara yarar sağlamaktadır. İleri safhalardaki hastalara ise pek yarar sağlamamaktadır. Fizik tedavi ile iyileşemeyeceği düşünülen hastaları hiç fizik tedaviye sokmadan direk olarak cerrahi müdahaleye alınmaktadır. Bu nedenle tekrar belirtelim bel fıtığı belirtilerini taşıdığınızı hissediyorsanız vakit kaybetmeden bir doktoru ziyaret ediniz.

selyus