Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 31 Ağustos 2024

AK Parti’nin sevilen ismi Hakan Şengül ile Şile’yi konuştuk

İstanbul Takipte olarak haber sitemizde, İstanbul ve ilçelerinin nabzını yakından tutmak için sürekli yaptığımız röportaj ve söyleşilere kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Bu röportajımızda Şile İlçe Teşkilatlarının ve Şile’nin sevilen yerli ismi olan, ayrıca Şile siyasetinin nabzını yakından tutan Hakan Şengül’e ilçenin siyasetini, ekonomik koşullarını ve yerel yönetimini sorduk.

Sorularımıza samimiyetle cevap veren Hakan Şengül’ü okurlarımız ve Şileli vatandaşlara daha yakından tanıtmak istedik.

Soru: Hakan Şengül, biraz da kendinizden bahsedebilir misiniz? Ne iş yapıyorsunuz ve en önemlisi Şile’nin yerlisi misiniz? Siyasetle uğraştınız mı? Uğraştıysanız, hangi partide ve ne tür görevler aldınız?

“Hakan Şengül olarak, doğma büyüme bu toprakların çocuğuyuz. Buralarda büyüdük, buralarda yetiştik ve memleketimizi her zaman, her şeyden çok sevdik. Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra ticaret hayatına atıldım. Kişisel olarak özellikle sosyal farkındalık çalışmalarının ve toplumsal projelerin içerisinde olmaya özen gösteriyorum. Memleketimize hizmet etme sevdasıyla siyasetle aktif olarak ilgilendim ve AK Parti çatısı altında farklı kademelerde görev aldım. Çeşitli STK’larda yönetici olarak çalışmalarımı sürdürüyorum. Hakan Şengül olarak, bu güzel ilçenin geleceği için her platformda fikirlerimi ve düşüncelerimi paylaşmaya devam edeceğim.”

Soru: Şile’nin nüfusu hızla artmaya devam ediyor. Bu gelişme, ilçeye ekonomik açıdan önemli katkılar sağlayabilir mi? Ayrıca, Şile’nin sokak ve caddeleri, bu artan araç yoğunluğunu kaldırabilecek kapasitede mi?

Hakan Şengül: “Şile’nin hızla artan nüfusu, ilçenin ekonomik potansiyelini artırabilir. Ancak, bu durum aynı zamanda altyapı-eğitim ve çevresel alanlarda yaşanacak sorunları da beraberinde getiriyor. Şile’nin potansiyelini ve süreçte gelebileceği noktayı bilim insanları, şehir plancıları ve turizm profesyonelleri ile masaya yatırmak, ortaya çıkacak sonuca göre akılcı çalışmalarla bu sorunları başlamadan sönümlendirmek gerekli.

Şuan dahi yaz aylarında hem Şile’nin hem Ağva’nın, hem de sahil köylerimizin sokak ve caddeleri, mevcut haliyle yoğun trafik yükünü kaldırmakta zorlanıyor. Bu nedenle, altyapı yatırımlarının hızlandırılması ve genişletilmesi gerekmekte. Özellikle yaz aylarında İstanbul ve çevre illerden gelen günübirlikçiler ve yazlıkçılarla birlikte nüfusun artması çevre sorunlarını, trafik sorunlarını beraberinde getiriyor. Arıtma ile zaman zaman sorunlar yaşandığı aşikar… CHP’li Şile Belediyesi’nin ilçenin sorunlarına yönelik CHP’li İBB’nin gücünü daha fazla kullanması gerektiğine inanıyorum. AK Parti’li dönemlerde yaşanan İBB-İlçe Belediyesi uyumunu bu dönem henüz görebilmiş değiliz. Söylemlerimizde Şile, İstanbul’un gözbebeğidir diyebiliyorsak, yerel yönetimlerin ve yerel yöneticilerin bunun hakkını vermesi gerekir.”

Soru: Şile Belediyesi, son seçimlerde CHP’ye geçti. Görevde oldukları altı-yedi ay içinde henüz kalıcı bir eser bırakabilmiş değiller. Ayrıca, belediye başkanının yakını ve danışmanı görevlerinden istifa etti. Sizce bu yeni başkan, Şile’yi yönetebilir mi?

Hakan Şengül: “Yeni belediye başkanının Şile’yi nasıl yöneteceği konusunda şu an kesin bir yargıya varmak zor. Henüz görevde yeni olmaları, halkın beklentilerinin henüz karşılanmamış olması ile ilgili olabilir. Ancak, yakın çevresinden gelen istifalar yönetimdeki iç huzurun ve güvenin sorgulanmasına neden olabilir. Bu durumun yönetim kabiliyetini nasıl etkileyeceği zamanla daha net görülecektir. İstifalar ve yapılan atamaların sokakta tepkisi yoğun bir şekilde hissediliyor henüz 5 ay olmasına rağmen kendi atadıkları müdürlerden ve danışmalardan istifalarını art arda gelmesi güvensizlik yaratıyor. Dışarıdan tarafsız bir şekilde bakıldığı zaman yönetim kademelerinde bir zafiyet olduğu görülüyor ve bunun yarattığı gerginlik belediyemizde görev yapan yönetici arkadaşlara da sirayet etmiş durumda. Kendini güvende hissetmeyen bir yöneticinin verimli olabilme şansı zaten yok. Bu durum Şile’mize katkı sunmaktan uzak bir yerel yönetim görüntüsü oluşturuyor.”

Soru: Şile’de genel siyasi durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hakan Şengül: “Şile’de siyasi dinamikler, son belediye seçimleriyle birlikte önemli bir değişim geçirdi. CHP’nin belediyeyi kazanması, ilçedeki siyasi dengeleri değiştirdi. Ancak, bu durumun kalıcı olup olmayacağı, önümüzdeki süreçte belediyenin performansına ve halkın memnuniyetine bağlı olarak şekillenecektir. Mevcut 7 aylık süreç içerisinde ise vatandaştan gelen şikâyetler yoğunlukta. Temel belediyecilik çalışmalarında özellikle temizlik alanında aksamalar olduğunu biliyoruz. Sosyal tesislerimizin hizmet kalitesi yeterli seviyede değil. Geçtiğimiz dönemlerde gelenekselleşmiş bazı önemli etkinlikler bu sene yapılmadı. Ama tüm bunlardan daha da önemlisi 5 yıl boyunca bu ilçeye hizmet edecek kurum henüz kendi iç huzurunu sağlayabilmiş değil. Bir an önce bunun tesis edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Soru: AK Parti Şile teşkilatı, kaybettiği seçimden sonra toparlanabildi mi?

Hakan Şengül: “AK Parti Şile Teşkilatı deneyimli ve güçlü bir kurumsal yapıya sahip büyük bir ailedir. Yerel seçimlerde yaşanan kayıpların ardından teşkilatımız toparlanma sürecine girdi. Ancak, bu sürecin ne kadar başarılı olduğunu değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyaç var. Teşkilatın yeniden yapılanma çalışmaları devam ediyor ve önümüzdeki dönemde bu çalışmaların sonuçları daha net görülecektir. Ben tüm siyasi yapıların içerisinde gençlerin, kadınların ve vizyon sahibi kişilerin daha fazla rol alması gerektiğini düşünüyorum. Bilgili ve donanımlı insanların siyasi arenalarda bulunması her zaman ilçemize fayda sağlar.”

Soru: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Şile Belediyesi AK Parti’deyken ilçeye yeterince hizmet getirmediği eleştirilerine maruz kaldı. Şimdi ise İBB’nin yönetiminde olan Şile’ye bu dönemde hizmet getirildi mi?

Hakan Şengül: “İBB’nin Şile’ye yönelik hizmet performansı, CHP döneminde de yakından izleniyor. Henüz bu dönemde somut ve büyük çaplı projeler devreye alınmamış olsa da, bazı küçük ölçekli hizmetler gerçekleştirildi. Ancak, Şile halkının beklentisi daha büyük projelerin hayata geçirilmesi yönünde. Asfalt, altyapı, sokak yenileme, yol genişletme gibi rutin çalışmalardan ziyade ilçemize gerçek anlamda katkı sağlayacak yatırımlarında Şilelilerle buluşturulması gerekiyor. 2004-2019 dönemlerinde AK Parti’li İBB ve Şile Belediyesi yönetimlerinin ilçeye kazandırdıkları ortada… 2019-2024 döneminde İBB’den yeterince destek alamayan Şile Belediyesi’nin performansı da ortada… Seçmen davranışları da artık değişiyor yerel yönetimlerin performansları seçmenlerimiz tarafından elbette muhakeme edilecek ve değerlendirilecektir.”

selyus