Public Status Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan araştırmada çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 31 Mart Yerel Seçimleri ve 23 Haziran İstanbul Seçiminin üzerinden daha henüz aylar geçmesine rağmen şaşırtan bir tablo ile karşılaştık! İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın tablosu daha da şaşırtıcı!!
Türkiye’de ciddi anlamda saygınlığı olan ve analizleri zaman zaman örnek gösterilen Public Status şirketi yaptığı araştırmada 25 İl, bu illerin 145 İlçesi ve bu ilçelerin 175 Mahalle/Köyü baz alındı.
Public Status Araştırma ve Danışmanlık Şirketi adını araştırmanın en temel iki aktörü üzerinden almaktadır. “Public” kelime olarak halk manasına gelmektedir. Çünkü işin özü “insanı” gözlemlemekten geçmektedir. “Status” ise latince bir kelime olup istatistik kavramının temelini oluşturmaktadır. Kelime olarak durum manasına gelen “Status” birincil öznemiz olan insanların yapılan gözlemler sonucu durumunu öğrenmek şeklinde ifade edilebilir.
Şirket, temel amacı paydaşları tarafından kendilerine iletilen araştırma konusunu oluşturan problemi açık ve kesin bir biçimde belirledikten sonra, bu problemin özelliklerini göz önüne alarak nitelikli, doğru ve tarafsız bir araştırma sonucu ortaya çıkarmaktır.
ARAŞTIRMANIN AMACI
PUBLICSTATUSfrequency her ay düzenli olarak şirket tarafından yapılan sosyal, siyasi, ekonomik ve toplumsal araştırmalar serisidir. Örneklemi Türkiye genelini tercih edecek şekilde seçilerek gerçekleştirilen bu araştırmalar birbirinden farklı alanlarda toplumsal eğilimleri düzenli olarak ölçerek ilgili tercihlerin konjonktür dahilinde değişimini anlamaya fayda sağlar.
PUBLICSTATUSfrequency araştırmaları sadece abonelere özel olarak gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bilginin paylaştıkça çoğaldığına inanan bir kurum kültürümüz olduğu için araştırma sonuçlarının genel eğilimlere ilişkin çarpıcı kısımları kamuoyu ile de paylaşılmaktadır.
ARAŞTIRMA HAKKINDA
2019 yılı Ağustos ayı gündem araştırmasının ana teması Yerel Yönetimler Performansları olarak belirlenmiştir. Araştırmanın saha çalışması 14-25 Ağustos 2019 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma Türkiye’deki 18 yaş üstü yetişkin nüfusun, yerel yönetimlere ait memnuniyet, beklenti ve eğilimlerini yansıtmaktadır.
ARAŞTIRMA ÖRNEKLEMİ
Araştırma örneklemi olarak sosyal, siyasi ve ekonomik değişkenleri temel alan ve tabaka büyüklüğüne göre orantılanmış çok aşamalı tabakalı tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak 25 İl, bu illerin 145 İlçesi ve bu ilçelerin 175 Mahalle/Köyü seçilmiştir. Son aşamada ise yaş ve cinsiyet kotası uygulanmıştır.
ARAŞTIRMA ÖRNEKLEM BÜYÜKLÜĞÜ
Araştırmanın örneklem büyüklüğü 5000 olarak belirlenmiştir.
ARAŞTIRMA HATA PAYI
Araştırmanın bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1, yüzde 99 güven aralığında yüzde+/- 2’dir.
ARAŞTIRMA METODU VE GÖRÜŞME YERİ
Araştırma yüz-yüze görüşme metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler hane, işyeri ve sokak boyutunda gerçekleştirilmiştir.
Araştırmanın örneklem büyüklüğü olan 5000 kişinin %22,7’lik dilimi ile hanelerde, %10’luk dilimi ile işyerlerinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerin gerçekleştirildiği en önemli yer ise %67,3’lük dilimle sokaklar olmuştur.
BELEDİYE BAŞKANLARINIZDAN MEMNUN MUSUNUZ?
(Tüm Katılımcılar Bazında)
Araştırma katılımcılarının %46,2’lik kesimi belediye başkanlarından memnun iken yine yakın bir oranda %46,8’lik kesimi ise belediye başkanlarından memnun görünmüyor. %7’lik kesimin ise memnuniyet bakımından herhangi bir düşüncesi bulunmuyor.
BELEDİYE BAŞKANLARINIZDAN MEMNUN MUSUNUZ?
(Üç Büyükşehir Bazında – İstanbul)
Araştırma katılımcılarına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan memnuniyetsizlik oranı %51, 8 düzeyinde gerçekleşmektedir. İmamoğlu’nun seçimlerde aldığı oy oranı göz önünde bulundurulduğunda seçmen nezdinde duyulan memnuniyetsizliğin artış gösterdiği söylenebilmektedir.
BELEDİYE BAŞKANLARINIZDAN MEMNUN MUSUNUZ?
(Üç Büyükşehir Bazında – Ankara)
Araştırma katılımcılarına göre Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan memnuniyetsizlik oranı %54, 9 düzeyinde gerçekleşmektedir. Yavaş’ın seçimlerde aldığı oy oranı göz önünde bulundurulduğunda seçmen nezdinde duyulan memnuniyetsizliğin özellikle İstanbul’a göre daha da yüksek bir şekilde artış gösterdiği söylenebilmektedir.
BELEDİYE BAŞKANLARINIZDAN MEMNUN MUSUNUZ?
(Üç Büyükşehir Bazında – İzmir)
Araştırma katılımcılarına göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den duyulan memnuniyet oranı %59,6 düzeyinde gerçekleşmektedir. Görüleceği üzere üç büyükşehir içinde İzmir, Belediye Başkanından halkın çoğunluğunun memnuniyet duyduğu tek yerdir. Ayrıca Soyer’in seçimlerde aldığı oy oranı göz önünde bulundurulduğunda seçmen nezdinde duyulan memnuniyet oranının çok az bir düzeyde artış gösterdiği söylenebilir.
BELEDİYE BAŞKANLARINIZDAN MEMNUN MUSUNUZ?
Tüm Katılımcılar Bazında – Gelir Durumuna Göre)
Araştırma katılımcılarının gelir durumlarına göre belediye başkanlarından duydukları memnuniyet düzeyi önemli kırılmalar yaşamaktadır. 1000 Türk Lirası ve altı geliri olanların yarısından fazlası belediye başkanlarından memnuniyet duymamaktadır. Ancak 6001-7000 Türk Lirası arası aylık gelire sahip olanların ise belediye başkanlarından duyduğu memnuniyet oranı yaklaşık %55 düzeyinde çıkmaktadır.
YEREL YÖNETİMLERDEN EN ÖNEMLİ BEKLENTİNİZ NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında)
Katılımcıların yerel yönetimlerden beklentilerinin en önemlisi yerel yönetimler tarafından kendilerine iş imkanı sağlanmasıdır. Bu beklentinin devamında yerel yönetimlerden isteklerin başında ulaşım/trafik sorunu ile sosyal yardımlar gelmektedir. İş imkanı ve sosyal yardımları maddi güdü altında birleştirirsek, bu sonuçlara göre bireyler belediyeleri öncelikle yerel hizmet mekanizması olarak değil, maddi destek mercii olarak görmektedir.
YEREL YÖNETİMLERDEN EN ÖNEMLİ BEKLENTİNİZ NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında – Yaş Durumuna Göre)
Yerel yönetimlerden kendilerine iş sağlamasını talep eden en büyük grup 18-24 ve 25-44 yaş grubu katılımcılardır. Sosyal yardım beklentisinde ise en büyük pay önemli bir farkla 25-44 yaş arası katılımcılara ait olmaktadır. Özellikle 18-24 yaş grubunda bireylerin kendi başlarına hayat mücadelesine yeni başlamasından dolayı en başat istekleri iş olurken 25-44 yaş grubuna geçildiğinde birey artık aile kurduğundan dolayı en önemli isteği sosyal yardımlar olmaktadır.
YEREL YÖNETİMLERDEN EN ÖNEMLİ BEKLENTİNİZ NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında – Çalışma Durumuna Göre)
Yerel yönetimlerden kendilerine iş sağlamasını talep eden en büyük grup çok normal bir şekilde işsiz kesim olmaktadır. Dikkat çekici bir nokta ev hanımlarının da yerel yönetimlerden iş talep eden en büyük ikinci kitle olması hususudur. Ayrıca gelir durumuna göre beklenti yorumlamasında yaptığımız çıkarsamayı bu sonuçlar da kanıtlar niteliktedir. Görüleceği üzere sosyal yardımları talep eden büyük kitleyi ev hanımları olmuştur. Ev hanımları ayrıca sosyal faaliyetler ve park alanları konusunda da en büyük beklentiye sahip kesimi oluşturmaktadır.
Altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi, çevre düzenlemelerinin yaygınlaştırılması ve ulaşım sorununun çözümü konusunda en büyük beklenti içerisinde olan kesim özel sektör ve kamu çalışanlarıdır. Belediyelerin daha fazla hizmet üretmesini isteyen en büyük kesim ise esnaflardır.
Yeşil alanların ve sportif faaliyetlerin geliştirilmesinin sağlanması konusunda en önemli beklenti içerisinde olan grup ise emeklilerdir. Bu haliyle emekliler özel sektör ve kamu çalışanlarına göre şehrin imar ve iskan beklentilerine daha az ilgi göstermektedirler.
BELEDİYE MECLİSLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİNDEN HABERDAR MISINIZ? (Tüm Katılımcılar Bazında)
Araştırma katılımcılarının ezici bir çoğunluğunun belediye meclislerinin görev ve yetkileri hakkında herhangi bir bilgisi bulunmuyor.
YEREL SEÇİMLERDE OY TERCİHİNDE EN ÖNEMLİ SEBEP NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında)
Araştırma katılımcılarının yarısına yakını yerel seçimlerde de oy tercihinde en önemli sebebin parti liderine olan güven olduğunu dile getirirken diğer en önemli sebep ise belediye başkanının aday olduğu partinin ideolojisinin bireylerin görüşünü yansıtması.
YEREL SEÇİMLERDE OY TERCİHİNDE EN ÖNEMLİ SEBEP NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında – Yerel Seçim Tercihlerine Göre)
SEÇMEN KİTLESİ İÇİNDE EN BÜYÜK GÜVENE SAHİP LİDER
RECEP TAYYİP ERDOĞAN
YEREL SEÇİMLERDE OY TERCİHİNDE EN ÖNEMLİ SEBEP NEDİR?
(Tüm Katılımcılar Bazında – Yerel Seçim Tercihlerine Göre)
Yerel seçimlerde tercihi AK Parti’den yana yapan katılımcıların ezici bir çoğunluğu bu tercih sebebinin arkasında liderine duyduğu güven olduğunu belirtiyor. CHP’de ise durum tam tersine dönüyor. Lidere olan güven oy tercihinde dip yaparken, partinin ideolojilerini/dünya görüşlerini yansıtması ve belediye başkan adaylarının performansı CHP’li seçmenler için en önemli kriterler olarak göze batıyor.
Yerel seçimlerde tercihini MHP’den yana yapan seçmenlere göre ise bu tercih sebeplerinin en büyük sebebi Genel Başkan’a olan güven. Ayrıca hatırı sayılır bir kitle de tercih sebebi olarak partinin ideolojik görüşlerini yansıtmasını işaret ediyor.
Yerel seçimlerde tercihi HDP’den yana yapan seçmenlerin ezici çoğunluğu bu tercihin sebebi olarak partinin ideolojileri/dünya görüşlerini yansıtması olduğunu işaret ediyor. HDP de CHP gibi Genel Başkana olan güvenin dip yaptığı partilerin arasında yer alıyor.
Tercihini İYİ Parti’den yana yapan seçmenlerde ise en önemli tercih sebebi belediye başkan adaylarının performansı. Bu partide de seçmen tercihlerinde Genel Başkana olan güven dip yaparken, belirli bir kitle ise tercih sebebi olarak parti çalışmalarını ve partinin dünya görüşlerini yansıtmasını işaret ediyor.
Araştırma katılımcılarının arasında yerel yönetimlerin faaliyetlerinden haberdarlık bakımından dengeli bir dağılım olduğu görülüyor.
YEREL YÖNETİMLERİN FAALİYETLERİNDEN HABERDAR MISINIZ?
(Tüm Katılımcılar Bazında – Çalışma Durumuna Göre)
İşsiz kesimin belediye faaliyetlerinden haberi çok sınırlı bir şekilde var. Burada dikkat çeken nokta belediye faaliyetlerinin en sıkı takipçilerinin ev hanımları ve emekliler olduğu hususudur.
Öğrenciler ise belediye faaliyetlerinden işsiz kesimin ardından en uzak kalan grup olarak karşımıza çıkıyor. Belediye faaliyetlerinden haberdarlık bakımından en istikrarlı grup ise esnaflar olarak karşımıza çıkmaktadır.