İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İETT Genel Müdürü Arif Emecen’in sunduğu 2.9 milyarlık 2017 İETT bütçesini onayladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde İETT Genel Müdürlüğü’nün 2017 bütçesi, 2 milyar 900 milyon olarak 49 oya karşılık 142 oyla kabul edildi.
İBB Meclisi’ndeki oylamadan önce sunum yapan İETT Genel Müdürü Arif Emecen, “Yüz yılı aşkın bilgi birikimi ve tecrübesiyle İstanbul’un can damarı sayılan ve 146 yıldır toplu taşımanın yükünü omuzlayan İETT, böylesi kadim bir kente her geçen gün daha büyük hizmet verebilmek için yılın 365 günü 24 saat kesintisiz çalışmaktadır” diye konuştu.
İstanbul’un Avrupa’daki birçok ülkeden daha büyük olduğunu dile getiren Emecen, dünya başkenti olan İstanbul’u geleceğe taşıdıklarını söyledi. Kamu kurumu olan İETT’yi özel sektör mantığıyla da işlettiklerini ifade eden Emecen şöyle devam etti: “
Türkiye’nin önde gelen özel şirketleriyle ve IBBG (Uluslararası Otobüs Kıyaslama Grubu) çatısı altında uluslararası platformda 14 farklı şehir ile benchmarking çalışmalarına odaklanarak sürekli olarak iyileştirmeler yapmaktayız. Bizler yeniliği ve farklılığı ön planda tutan bir kurum olmanın gururu içerisinde 146 yıldır ayaktayız. Hizmet kalitesini arttırmak ve karşımıza çıkan problemleri çözmek için de inovatif çözümler üretmekteyiz.
İETT’nin misyonu toplu ulaşım hizmetlerini, açığa çıkmamış ihtiyaçları karşılayacak şekilde düzenlemek ve denetlemek, sektörde dengeleyici rol oynamak, aynı zamanda ulusal ve uluslararası alanlarda bilgi birikimini yönetmektir. Vizyonumuz ise şehir hayatını kolaylaştıran, çevreye duyarlı, alternatif enerji kaynaklarını yönetebilen lider kuruluş olmaktır.”
GENÇ FİLO
İETT’deki otobüs yaş ortalamasını her geçen yıl daha da aşağıya çektiklerini belirten Emecen, “Yaş ortalaması 4,5 olan 2714 otobüsü ve 760 hattıyla İETT İstanbul’un her köşesinde hizmet veriyor. Ayrıca özel işletmeler dahil edildiğinde 5804 otobüsün yürütüm ve denetimlerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Metrobüsün İstanbul trafiğinde önemli bir rahatlama yarattığını ve metrobüs hattında 545 aracın İstanbullulara hizmet verdiğini ifade eden Emecen, “Yolculuklardaki konforu artırmak ilk hedefimiz. 52 km 45 istasyonumuzla birlikte iyileştirme projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Beylidüzü – Silivri ve diğer yeni metrobüs güzergahları ile İstanbul halkı hızlı ve konforlu ulaşım hizmetlerinden birine daha kavuşacaktır” diye konuştu.
AKILLI DURAKLAR
Akıllı durak projelerinin ilkini Yıldız Teknik Üniversitesi Durağında hayata geçirdiklerini ve bu projenin de vatandaşlar tarafından çok beğenildiğini ifade eden Emecen konuşmasını şöyle sürdürdü: Geçtiğimiz yıl 12 bin 16 olan durak sayımızı 7 bin 750’si açık, 4 bin 639’u kapalı olmak üzere 12 bin 389’a çıkardık. Vatandaşlarımız tarafından oldukça ilgi akıllı durak projemizi tüm ilçelerimizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz, çalışmalarımıza başladık. Bu durağımızın birçok özelliği var. Konsept duraklar güneş enerjisi ile çalışıyor, wifi hizmeti veriyor, elektrikli engelli araçlarına ve telefonlara şarj olanağı sağlıyor. Biletmatik olanağı sunuyor, anlık bilgilendirmeler yapıyor. Bu durakların sayısı da önümüzdeki dönemde arttırılacaktır. Duraklarımıza erişim mesafemiz ortalama 500 metre… Bu mesafede duraklara erişim sağlayabilen nüfus oranı ise yüzde 98”
EFQM TÜRKİYE MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ
İETT’nin Avrupa Kalite Yönetim Vakfı (EFQM) mükemmellik modelini 5 yıldır uyguladığını ve bunun da meyvelerini topladıklarını anlatan Emecen, İETT’nin geçen yıl EFQM Türkiye Mükemmellik Ödülünü aldığını, bu yıl da İtalya’da düzenlenen Avrupa Mükemmellik Ödülleri’nde “Müşterilere Değer Katma” kategorisinde “Başarı Ödülü”ne layık görüldüğünü söyledi. Emecen şöyle devam etti: “Ayrıca belgelenmiş 11 adet kalite standardına sahibiz. ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, ISO 50001 Enerji Yönetimi Standartları bunlardan sadece birkaçıdır. İETT’nin kalitesini ispatlayan ve hem yurt içinde hem yurtdışında ulaşım uzmanlarının ve kent yöneticilerinin dikkatini çeken bir başka projesinden de bahsetmek istiyorum. Biliyorsunuz otobüslerimizin hepsi akıllı araç donanımlarına sahip. GPS ile izleniyor, iç ve dış kameralarla takip ediliyor, internet ve usb şarj imkanı sunuyor, araç içi doluluk oranlarını gösteriyor.”
AKYOLBİL VE MOBİETT
İETT’nin günümüz teknolojisini yakından takip edip en yeni uygulamalarla İstanbulluların hayatlarını kolaylaştırdıklarını anlatan Emecen, “Akyolbil adını verdiğimiz proje kapsamında durak yoğunluklarını izleme, gerekli hat, durak ayarlamalarını yapabilme imkanına kavuştuk” dedi. Otobüs, hat, sefer yoğunluklarını izleme imkanını sağlayan bu projeyle anlık olarak hat, sefer düzenlemelerini de yapabildiklerini dile getiren Emecen şöyle devam etti: “Olağanüstü durumlarda ani müdahale gerçekleştirebiliyoruz. Bu sistemi Filo Yönetim Merkezimizden yönetiyoruz. Anlık takip sistemimizin bir getirisi olan MOBİETT 3.6 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bu uygulamayla günde 2 milyona yakın sorgu yapılıyor. Yılda 10 milyon yabancı turistin ziyaret ettiği İstanbul’da uygulamayı turistlerin de rahatlıkla kullanabilmesi için “İngilizce” ve “Arapça” başta olmak üzere 12 yabancı dil desteği sağlandı. MOBİETT’in yeni versiyonunda özellikle görme engelli yolcuların talepleri doğrultusunda bir alarm sistemi geliştirildi. Özellik, istenilen durağa ve hatta ait otobüs gelmeden belirtilen zaman kadar önce alarm çalmasını sağlıyor. ”
KARAKUTU
İETT’nin uçaklarda kullanılan karakutu sistemini de kullanmaya başladığını ve bu şekilde de otobüsleri en etkili şekilde takip ettiklerini söyledi.
“Karakutu projesinin amacı otobüslerin etkin olarak takip ve denetiminin sağlanmasıdır. Bu proje ile otobüslerimizin yakıt tüketimi, kat edilen mesafe, periyodik bakım, arıza yönetimi gibi 48 ham veri alınacaktır. Uygulama sonrası; yakıt tasarrufu, kaza sayısında azalma, emisyon değerinde azalma gibi iyileştirmeler hedeflenmektedir. Uygulamaya 520 otobüsle başlanmış olup, tüm filoya yayılacaktır. 1. fazda 680 şoförün kusurlu davranış tespiti edilmiş olup; %7,3 yakıt tasarrufu, %21,4 kaza sayısında düşme, %4 emisyon değerinde azalma sağlanmıştır. Karakutu ile şoförlerimizin performansları verilerle ölçülecek hangi şoförümüzün hangi eğitime ihtiyacı olduğu anlaşılarak kişiye özel eğitimler planlanacaktır. Takdir edersiniz ki bu proje toplu ulaşımla ilgili önemli bir eşiktir.”
Yolcuları bilgilendirmek adına da iBeacon adında bir uygulamayı hayata geçireceklerini ifade eden Emecen, uygulama ilgili şu detayları verdi.
Otobüse binen yolcularımıza araç içerisinde ihtiyaçları olan bildirimleri göndereceğiz.
Görme engelli yolcularımıza, durak geçiş anonslarının ve inecekleri durağa gelmesine yakın akıllı telefonları üzerinden sesli mesajlar verilmesi sağlayacağız.
Duraklara yerleştirilecek ibeacon sayesinde görme engelli bir yolcunun, kimseden yardım almadan durağa girmesini sağlayabilecek navigasyon yazılımı geliştirmeyi planlıyoruz.
Görme engelli yolculara gelen otobüsün hangi hatta ait olduğu bilgisinin mobil telefonları üzerinden bildirilmesini sağlayacağız.
Hat ve sefer değişiklik bilgisinin anlık olarak durakta bekleyen yolcuya gönderilmesini sağlayacağız.
Genel Müdür Emecen İETT çalışanlarını da motive etme adına bir dizi çalışmalar yürüttüklerini ve bu kapsamda da eğitime büyük önem verdiklerini söyledi. Başta şoförler olmak üzere 6 bin çalışanı etkili iletişim becerileri, kriz yönetimi, yolcularla iletişim, öfke kontrolü, kurumsal imaj, otobüslerin temizliği ve korunması gibi konularda eğitimden geçirdiklerinin altını çizdi.
TOPLUMUN HER KESİMİNE HİZMET
İETT’nin toplumun her kesimine hizmet vermeyi ilke edindiğini ve bu kapsamda da engelli vatandaşlarımız için “Herkes için erişilebilir toplu ulaşım” çalışmalarını yürüttüklerini anlaten Emecen şöyle devam etti: “Bu çalışmaları ise özellikle sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek yürütmeyi doğru buluyoruz. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürüttüğümüz bu çalışmalar çerçevesinde engelli vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını tespit edip hizmetlerimizi de onların erişimine uygun hale getirme konusunda çalışmalarımız sürüyor. Tüm otobüslerimizi, garajlarımızı ve hizmet binalarımızı engelli erişimine uygun hale getirdik. Bu bağlamda engelli vatandaşlarımızın problemlerinin çözümü amacıyla bünyemizde bir engelliler koordinatörlüğü bulunduğunu da buradan duyurmak isterim.”
2017 yılında alınacak elektrikli otobüslerin de tarihi yarımadada kullanılacağını vurgulayan Emecen, “Hali hazırda verilen hizmetin, çalışma sonrasında 0 elektrikli toplam 200 otobüsle verilmesi planlanmaktadır. Edirnekapı’nın aktarma merkezi olarak planlandığı projede yeni otobüsler tüm akıllı araç donanımlarına sahip olacaktır” diye konuştu. Emecen ayrıca 2017’de tüm otobüs alımlarına ayırdıkları bütçenin 1 milyar 110 milyon 996 bin lira olduğunu, toplamda da 725 adet otobüs alımı planladıklarını kaydetti. Emecen sunumunun sonunda 2017 İETT bütçesine dair şu rakamları paylaştı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a kendilerine her türlü desteği sunduğu için teşekkür etti.
2017 BÜTÇE GİDERLERİ
PERSONEL GİDERLERİ
322.217.000
SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINA DEVLET PRİMİ GİDERLERİ
66.412.000
MAL VE HİZMET ALIM GİDERLERİ
1.160.545.000
FAİZ GİDERLERİ
1.300.000
CARİ TRANSFERLER
5.464.000
SERMAYE GİDERLERİ
1.174.062.000
YEDEK ÖDENEKLER
170.000.000
BÜTÇE GİDER TOPLAMI
2.900.000.000
BÜTÇE GELİRLERİ
TEŞEBBÜS VE MÜLKİYET GELİRLERİ
1.152.820.000
ALINAN BAĞIŞ VE YARDIMLAR
1.079.750.000
DİĞER GELİRLER
11.930.000
SERMAYE GELİRLERİ
130.500.000
RED VE İADELER(-)
5.000.000
BÜTÇE GELİR TOPLAMI
2.370.000.000
Konuşmaların ardından oylanan İETT’nin 2017 bütçesi 142 kabul, 49 red oyu ile kabul edildi.