Ana Sayfa HAYVAN, YEREL YÖNETİMLER 30 Mart 2016

Sahipsiz hayvanların sorunları masaya yatırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin sahipsiz hayvanların sorunlarını çözüme kavuşturmak ve hayvanların bakımlarının iyileştirilmesine yönelik başlattığı 1’inci Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Çalıştayı gerçekleştirildi.

Sokak hayvanlarının bakım ve sorunlarına yönelik çözüm üretmek amacıyla düzenlenen 1’inci Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Çalıştayı yapıldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, sokak hayvanlarıyla ilgili rehabilitasyon çalışmalarının önemine değinerek, “Ülkemizde 200 adet toplam 65 bin kapasiteli hayvan bakım evi bulunmakta olup, yaklaşık 800 bin sahipsiz köpek bulunduğu tahmin edilmektedir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin sahipsiz hayvanların sorunlarını çözüme kavuşturmak ve hayvanların bakımlarının iyileştirilmesine yönelik başlattığı 1’inci Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Çalıştayı gerçekleştirildi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen çalıştay’da sahipsiz hayvanların karşılaştığı sorunlar, bunlara karşı çözüm önerileri ve sahipsiz hayvanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları kapsamında; hayvanların aşılama, kısırlaştırma, tedavi, bakım ve beslenme hizmetleri konuşuldu. Çalıştaya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra 39 ilçenin veterinerlik hizmet sorumluları ile Marmara Bölgesi İl Belediye Veteriner Hekimleri ve birçok üniversitenin veterinerlik fakültesinden öğretim üyeleri katıldı.

“ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 800 BİN SAHİPSİZ KÖPEK VAR”

Sokak hayvanlarının yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Yıldırım, “Kanunda sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için yerel yönetimlerin sorumluluklarını içeren hükümler yer almaktadır. Ülkemizde artan çevre sorunlarıyla birlikte hızlı kentleşme süreci sonucunda doğal yaşama ortamlarını kaybeden sokak hayvanlarının sayıları hızla artmaktadır. Sokak hayvanlarının korunması ve popülasyonunun kontrol altına alınmasında rehabilitasyon çalışmaları önemli yer tutmaktadır. Ülkemizde 200 adet toplam 65 bin kapasiteli hayvan bakım evi bulunmakta olup, 800 bin sahipsiz köpek bulunduğu tahmin edilmektedir. Kanunun 19’uncu maddesi kapsamında bakım evleri kurmak, aşılama, kısırlaştırma gibi faaliyetlerin yürütülmesi maksadıyla Bakanlığımızca yerel yönetimlere mali destek sağlanmaktadır” dedi.

“SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞTAY SÜREKLİ HALE GELECEK”

Böyle çalıştayların sürekli hale gelmesi gerektiğini belirten İBB Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanı Bayram Ali Çakıroğlu, şunları söyledi:

“Toplantıyı bugün yapıyoruz belki ama aynı zaman 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü, biraz da ona atfen sokak hayvanları ile alakalı farkındalığı belirginleştirmek adına özellikle Avrupa ülkelerine kıyasla ülkemize baktığımızda yaşatma kültürüyle hareket eden misyona sahip olduğumuz içinde bu sokak hayvanlarıyla alakalı farkındalık bilincinin aşılanması bu çalıştayların devamı noktasında da bir kararlılığımız söz konusudur. Bundan sonraki yıllar içerisinde de benzer çalıştayları sürdüreceğiz. Her yıl belirlenen konsept ile ya da bugün buradan çıkacak karar doğrultusunda ortaya koyulan vizyonla geleceğe yürüyeceğimiz adımların öncelikleri de ortaya çıkmış olacak. Bunlar ile beraber geleceğe bu şehirde, bölgemizde, ülkemizde ve bu alanda yürüyeceğimizi daha netleştirmiş olacağız.”

“2015 YILI İTİBARİYLE 33 BİN 241 HAYVANI TEDAVİ ETTİK”

Sahipsiz hayvanların sorunlarının çözüme kavuşturulması gerektiğini dile getiren İBB Veteriner Hizmetleri Müdürü Muhammet Nuri Coşkun ise, sözlerine şöyle devam etti:

“Başkanlığımızın bize verdiği geçmiş yıllara oranla daha yüksek bütçe kapsamında geçmişteki hizmetlere nazaran hizmetlerimizi iki kat artırdık.  Bu kapsamda 2015 yılı itibariyle 33 bin 241 hayvanı tedavi ettik, 34 bin 590 hayvana aşı yaptık, 21 bin 526 hayvanı kısırlaştırdık, 987 hayvanı sahipleriyle buluşturduk. 2014 yılı ocak ayı itibariyle faaliyete geçen bir ünitemiz var osteosentez ünitesi özellikle trafik kazasına maruz kalmış veya diğer yaralanmalar kapsamında doku zedelenmesi kemik dokusundaki bozukluklarda kemik operasyonları yaptığımız kırık vakalarını iyileştirdiğimiz ünitemiz var. 2015 yılından bu yana birimimize 7 bin hayvan geldi ve 26 nakil aracımız hizmet verdi. Yine gelen 7 bin hayvandan takriben bin 100’ü osteosentez operasyon geçirerek sağlığına kavuşturuldu.”

selyus