AK Parti, Meclis’te zaman zaman başvurulan, farklı kanunlarda değişiklik yaptığı için eleştiri kaynağı olan “Torba Kanun” sistematiğine yeni yasama yı
AK Parti de “Torba Kanun”dan şikayetçi
AK Parti, Meclis’te zaman zaman başvurulan, farklı kanunlarda değişiklik yaptığı için eleştiri kaynağı olan “Torba Kanun” sistematiğine yeni yasama yılında daha az başvurmayı planlıyor.
AK Parti, Meclis’te zaman zaman başvurulan, farklı kanunlarda değişiklik yaptığı için eleştiri kaynağı olan “Torba Kanun” sistematiğine yeni yasama yılında daha az başvurmayı planlıyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Meclis’in çalışma süresinin verimli ve rasyonel kullanılması gerektiğini belirterek, ancak TBMM İçtüzüğü’nün bunun önünde engel olduğunu söyledi.
Meclis’te geçen her sürenin hem milletvekillerini alanda yapacakları çalışmalardan alıkoyduğunu hem de bütçeye yük getirdiğini ifade eden Satır, “Milletvekilleri Meclis’teki çalışmalarının yanı sıra hem kendi seçim bölgelerinde hem de içinden geldikleri mesleki ve sosyal gruplarla da çalışıyor” dedi.
Satır, TBMM İçtüzüğü’nün Genel Kurul ve komisyonların etkin çalışmasını sağlayamadığını, “uzun ve konuyla ilgisi olmayan konuşmalara imkan verdiğini, önergelerle gündemin tıkanabildiğini” savundu.
Meclis’in çalışma takvimini iktidar ve muhalefetin birlikte belirlemesinden yana olduklarını anlatan Satır, şöyle konuştu:
“Zaman zaman çeşitli kanunlarda değişiklik yapan torba kanun sistematiğine başvuruluyor. Bu bizim tercih ettiğimiz bir şey değil. Öncelikli ve acil konularda bu yönteme başvurulduğunda yararı var ama az kullanılması gerekiyor. Torba Tasarı veya teklif gündeme geldiğinde kamu kurumları da içine bir şeyler sokmaya kalkıyor. Türkiye gerek sahip olduğu genç nüfusu, gerek büyüyen ekonomisi, bölgedeki gelişmeler nedeniyle zamanla yetersiz kalan yasalarını revize etmek ve yeni yasalar çıkarmak zorunda kalıyor. Ayrıca, yasa uygulayıcıları karar verirken yorum yerine her şeyi kanunda görmek istiyor. Oysa ideal olan kanunlarda sık değişiklik yapmak, tüm ayrıntıları yasalarda yazmak değil, teamüllerin de oluşmasıdır. Muhalefetin iktidardan geldiği için düzenlemeye karşı çıkıp, engelleme yoluna gitmesi de bizi zorluyor. Bundan sonra hiç başvurulmayacak demek mümkün değil ama çok gerekli durumlarda kullanmaktan yanayız. Bunun için tüm parti gruplarının sağduyulu ve Meclis’in çalışma performansını artıracak şekilde konuya yaklaşması gerekir.” AA