
Kız Kulesi neden yapıldı?
Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. Kız Kulesi’nin ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur.
M.Ö. 410’da Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz’a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir. Sarayburnu’nun bulunduğu yerden, kulenin bulunduğu adaya zincir gerilir ve kule böylece Boğaz’ın giriş ve çıkışlarını kontrol eden bir gümrük istasyonu halini alır.
Fatih Sultan Mehmet, taştan, etrafı mazgallarla çevrili küçük bir kalecik yaptırır ve buraya toplar yerleştirir. Kaleye konulan bu toplar, liman içindeki gemiler için etkili bir silah olmuştur. Ancak kule, Osmanlı döneminde savunma kalesi olmaktan çok bir gösteri
platformu olarak kullanılmış ve Mehterler burada top atışları ile birlikte nevbet (bir çeşit İstiklal Marşı) okumuşlardır. Bugün gördüğümüz kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih devri yapısıdır.
Çevresinin sığ olması sebebiyle 17. asırdan sonra kuleye bir de fener konulmuştur.
Kule, 1830-1831’de ise, kolera salgınının şehre yayılmaması için karantina hastanesine dönüşür. Daha sonra 1836- 1837’de görülen ve 20-30 bin kişinin öldüğü veba salgını sırasında hastaların bir kısmı burada kurulan hastanede tecrit edilmiştir.
Kızkulesi, 1959 yılında Askeriye’ye devredilmiş ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı, Boğazın deniz ve hava trafiğinin denetlenmesini sağlayan bir radar istasyonu olarak kullanılmıştır.
1983 yılından sonra kule, Denizcilik İşletmeleri’ne bırakılmış ve 1992 yılına kadar ara istasyon olarak kullanılmıştır.
Kule, 1995 yılında Turizm Bakanlığı tarafından işletmesinin 49 yıllığına Hamoğlu Holding’e kiralanmasının ardından, Kule’nin restorasyon süreci başladı.
2000 yılında kapılarını ziyarete açar. Bugün gündüzleri cafe-restaurant, akşamları ise özel restaurant olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerine hizmet veren Kızkulesi, düğün, toplantı, lansman, iş yemeği gibi pek çok özel davet ve organizasyona da ev sahipliği yapmaktadır.
Kız kulesi tarihin akışı içinde; ticari gemilerden vergi toplama, savunma, fener, 1830’daki kolera salgınında karantina hastanesi ve radyo istasyonu olarak birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Cumhuriyet’ten sonra bir süre deniz feneri olarak da kullanılan kule; 1964 Savunma Bakanlığı’na, 1982 Denizcilik İşletmeleri’ne devredilir.
Benzer Yazılar
-
Mustafa Varank, “Ekrem İmamoğlu pervasızca çalan bir hırsızdır”
-
TBMM MSK Başkanı Akar ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Özdemir, esnafı ziyaret etti, alışveriş yaptı
-
İsa Mesih Şahin’den Boykot çağrılarına tepki
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, anne ve babasının kabirlerini ziyaret etti
-
AK Parti İstanbul’dan 200 bin aileye Ramazan ziyareti
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı
-
Süleyman Soylu: “Yolsuzlukla mücadelede kimse dokunulmaz değildir, devletin dini adalettir”
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Belediyeleri ahtapot gibi saran suç örgütünün kollarının nerelere uzandığı deşifre olacaktır”
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bayram namazını Büyük Çamlıca Camii’nde kıldı
-
Ömer Çelik, “Baykal olsaydı provokatör Özgür Özel’i CHP’den ihraç ederdi”
-
AK Parti Şile İlçe Başkanı Erdoğan Akgül’den Ramazan Bayramı mesajı
-
AK Parti Çekmeköy İlçe Başkanı Erdem Koçoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı