OYUNDU BİZİM İÇİN ÖLÜM
Çocuksu bir sevinç fışkırıyordu gözlerimizden. Vahşi çocuklar çetesiydik. Elimiz kana bulanmıştı. Çocuktuk ufacıktık. Oyundu bizim için ölüm.
OYUNDU BİZİM İÇİN ÖLÜM
Birdenbire bir sığırcık sürüsü belirdi başımızın üstünde. Gayriihtiyari bir refleksle minik ellerimizi cebimize daldırdık. Daha önceden hazırlamış olduğumuz, düzgün, yuvarlak taşlardan birini hızlıca seçerek, meşinin arasına sıkıştırıp, birbirimizin peşisıra, gökyüzündeki karaltıya gönderdik. Çocuksu bir sevinç fışkırıyordu gözlerimizden. Vahşi çocuklar çetesiydik. Elimiz kana bulanmıştı. Çocuktuk ufacıktık. Oyundu bizim için ölüm.
Birdenbire bir ayran şişesi patladı arkadaşımın yüzünde. Kırmızı-beyaz bayrak rengi bir acının fotoğrafı gözlerimin önündeydi. Karşımda, nefretini cam şişeye doldurulmuş bir ayran bombası olarak roketleyen, kin dolu bir çift göz. Henüz ortaokul sıralarındaydık. Ama olsun, birilerine göre sıramız gelmiş olmalıydı. Sağ-sol çatışmasına kurban edilebilirdik. Ellerimiz ne kadar küçük olsa da yüreğimiz büyüktü. Çocuksu bir heyecan duyuyorduk. Kin fışkırıyordu gözlerimizden. Kan yine elimize bulaşmıştı. Çocuktuk ufacıktık. Oyundu bizim için ölüm.
Birdenbire bir gece yarısı silahlı kalabalıklar bastı mahallemizi. Üniformaları vardı. Öğretmenleri, terzileri, kitapçıları, gazetecileri, işçileri hatta köydeki çiftçileri sorgusuz sualsiz götürdüler. Kitapları, kasetleri, şarkıları, marşları cezalandırdılar. Okulda artık kavga çıkmıyordu. Ortalık sakin görünüyordu. Sokaklar teslim olmuş gibiydi. Hayat başka türlü akıyordu. Acılar kalplere gömülüyordu. Silahların gölgesinde yaşıyorduk. Çocuktuk, ama hızla büyümüştük. Oyundu hapistekiler için ölüm.
Birdenbire bir boşluğa düştük. Hayatı anlama çabamız, hayatı hafife alma gayretine dönüştü. Çünkü, büyük özverilerle kurulmuş ideal hayatların ışığı sönüvermişti bir gecede. Şimdiye kadar okuduklarımızın hepsi boşa çıkmıştı. Bize öğretilen felsefe ne kadar da yanlıştı(!).
Oysa hayat çok basitti. Okuma ! Yazma ! Konuşma ! Düşünme !. Ye ! İç ! Yat !
Tam o sıralarda icat olan Atari imdadımıza yetişti. Çocuksu vahşetimiz Atari salonlarında ve Commodore 64’ ün oyun kasetlerinde sürüyordu. Çocuktuk ufacıktık, sanki büyümüyorduk. Oyundu bizim için ölüm.
Birdenbire bir şarjör mermi boşaldı başımızın üzerinden. Gayriihtiyari bir refleksle, sırım gibi vücutlarımızı, buz gibi toprağa yapıştırdık. Kaslı ve çevik bedenimizin neredeyse yarısı, can havliyle sığındığımız toprakla hercümerc oldu. Nefes bile alamıyorduk. Ancak yarım siper bir kayanın ardına süründükten sonra, sessiz bir nefes alabildik. Şimdi tetik düşürme sırası bizdeydi. Silahlarımız gecenin karanlığını aydınlattı. Fakat mermilerin kararttığı hayatları, ancak gün ışıdığında fark ettik. Çocuktular, ufacıktılar. Elleri silahlı ve kanlıydı. Masum bakıyordu cansız gözleri. Büyümüş asker olmuştuk. Oyundu bizim için ölüm.
Birdenbire bir üveyik sürüsü belirdi başımızın üstünde. Gayriihtiyari bir refleksle, çift kırma tüfeklerimizin namlularını havaya dikip, barut kokusunu yaydık gökyüzüne. Köpekler, çalıların arasına düşen birkaç cansız bedenin peşinden, çocuksu havlamalarla koşarken, birkaç kırçıllı tüy, ayaklarımın dibine doğru, havada süzülerek ilerliyordu. Büyümüştük, hani neredeyse yaş kemale ermişti. Ama çocuksu sevinç, gözlerimize yapışıp kalmıştı. Savaş, farklı zaman ve mekanlarda tüm vahşetiyle devam ediyordu. Bazen av oluyorduk, bazen avcı. Yine ellerimiz kan kokuyordu. Yine oyundu bizim için ölüm.
Veli DALBUDAK
Benzer Yazılar
-
Reis İstanbul İl Başkanlığı için kimi işaret edecek?
-
8. SULTANBEYLİ KİTAP FUARI ÇADIRINA SIĞMADI
-
AK PARTİ GENEL MERKEZİNE MESAJIM VAR!
-
İstanbul teşkilatları Tevfik başkanla ayağa kalkar
-
Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul diye bir derdi yok: iste ispatı!
-
AK Parti kongrelerde kuracağı kadrolarla 2002 ruhunu yakalayabilecek mi?
-
Kongreleri yeni il başkanı yapmalı
-
Anketlere inanmasak da AK Parti’de ciddi değişim şart
-
Reis tehlikeyi 6 yıl önce görmüş ve partisini uyarmış
-
Aman ha, Özgür Özel’e çok dikkat edin!
-
Sokağın beklentisi!
-
Seçimin faturasını sadece ilçe başkanlarına kesmek doğru değil!