Eğitimci Yazar Ömer Şahan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) soru çözmek teknikleri üzerine bilgiler verdi.
Deneyimli eğitimci Şahan, “Testi çözüyorum ama denemelerde yapamıyorum.” mu diyorsun? Senin için YKS verimli soru çözme teknikleri nelerdir, bunları derledik. Çalıştığın konuları anlayıp anlamadığını ölçmenin en güzel yolu bol bol soru çözmek. Ancak soru çözme stilinin, seni geliştirecek yönde olması gerekiyor. “Konuyu çalıştım, sorusunu da çözdüm ama hala anlayamıyorum.” ya da “Testi çözüyorum ama denemelerde yapamıyorum.” diyorsan, senin için YKS verimli soru çözme teknikleri nelerdir, bunları derledik.
SEVİYENE GÖRE SORU ÇÖZME TEKNİĞİ GELİŞTİRMEN GEREKİYOR
Diyelim ki konuyu çalıştın, test çözeceksin. “Tamam, ben bunu hallederim.” diyerek direkt zor testlere dalmak ya da saatlerce sana kolay gelen testleri çözmek çok daha verimli bir yol değil. Tavsiyemiz, kolaydan zora doğru dengeli bir yol izlemen. Genelde soru bankasında testler kolaydan zora gidiyor. Bir konuyu çalıştıktan sonra “Soru bankasını baştan sona bitirmeliyim.” diye kendini şartlamaktansa, her soru tipini görecek şekilde karma bir soru çözümü yapabilirsin. Her sorunun bir sınav sorusu olabileceğini unutmaman gerekiyor
Test sorularını öğrenmek için çözüyorsun evet ama her soruyu bir sınav sorusu gibi ciddiye alman gerekiyor. Yani her soruyu çözdükten sonra “Bu soru gerçek sınavda çıksa yapabilecek miyim?” sorusunu kendine sorman gerekiyor. İki şık arasında kaldığın, tahminen doğru cevabı bulduğun her soru için de seni tatmin edecek açıklamayı öğrenmelisin. Özellikle yorum sorularında doğru mantığı yürüttüğünden emin olman senin için çok faydalı olacaktır.
HIZ VE PRATİKLİK KAZANMAK İÇİN SORU ÇÖZME ÖNEMLİ
Test çözerken aynı zamanda gerçek sınav için prova yaptığını unutmamalısın. Yani ekstra verim alabilmen için test sorularını da ciddiyetle çözmen gerekiyor. Mümkün olduğunca soru çözme esnasında süre tutmanı tavsiye ediyoruz. Bu şekilde sınırlı sürede soru çözebilme becerin gelişecektir. Soruların çözümü esnasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var
“Önce şıkları mı okuyayım paragrafı mı?”, “Uzun sorular zor mudur?”, “Bir soru kolaysa kesin bir çeldiricilik var mıdır?” Bu sorular genelde öğrencilerin kafasını çok kurcalar ve sorulara ön yargı ile yaklaşılmasına sebep olur. Öncelikle bir soruya “Ben bunu çözebilir miyim, yok yok kesin çözemem.” mantığı ile yaklaşmamak gerekiyor. Soru, göründüğünden çok daha basit bir şeyi soruyor olabilir. Öncelikle soruyu bir bütün olarak ele alıp incelemen gerekiyor. Kafanda belli bir şey şekillendikten sonra detaylara odaklanmalısın. Test çözdükten sonra sıra bol bol deneme çözümüne geliyor. Deneme çözme taktikleri nelerdir, deneme netleri nasıl yükseltilir öğrenmek istiyorsan “Deneme Sınavı Çözme Taktikleri” yazımıza göz atabilirsin. Yakında çözemediğin, aklına takılan her soru için öğretmenlerimizin yanınız da olduğunu söylemek istiyorum. “Güzel ve sağlıklı günlerde buluşmak dileği ile”